Έρχεται η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν έκπτωση – Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληγέντων

ΕΝΦΙΑ

Ποιοι πληρώνουν μισό φόρου και ποιοι έχουν πλήρη απαλλαγή

Τι ισχύει για όσους εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια .Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να  δουν το ραβασάκι του φόρου για την ακίνητη περιουσία τους στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν ακριβώς τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτό που πλήρωσαν το 2019.

Όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο εντός του 2019 θα δουν το νέο ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν ενώ για πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα δείξει και φέτος μισό φόρο ή πλήρη απαλλαγή.

Στους κερδισμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται και όσοι έχασαν εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% καθώς το 30% των απωλειών θα συμψηφισθεί από την ΑΑΔΕ  με τις οφειλές που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ημερομηνία καταβολής από την 31 Ιουλίου 2020 και μετά με εξαίρεση τις δόσεις ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα ξεφουσκώσει για:

 • Όσους έχουν ήδη εξοφλήσει εφάπαξ το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 2%.  Στην περίπτωση αυτή η έκπτωση φόρου για τα «χαμένα» ενοίκια θα αφαιρεθεί ολόκληρη από το ποσό του ΕΝΦΙΑ.
 • Όσοι έχουν σημαντικές απώλειες στα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της μείωσης κατά 40% και η έκπτωση φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από το φόρο που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό της δήλωσης τους. Στην περίπτωση αυτή, η επιστροφή φόρου λόγω του «κουρεμένου» ενοικίου,  θα μηδενίσει το φόρο εισοδήματος και το ποσό που περισσεύει από την έκπτωση θα μειώσει το τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα φορολογούμενος έχει χάσει εισοδήματα από ακίνητα 4.000 ευρώ και από την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης προέκυψε οφειλή 800 ευρώ. Για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξε δικαιούται έκπτωση φόρου 1.200 ευρώ εκ των οποίων τα 800 ευρώ θα μηδενίσουν το φόρο εισοδήματος και τα υπόλοιπα 400 ευρώ θα μειώσουν τον ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου ενώ για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019, οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:

 • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
 • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,
 • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,
 • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και
 • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τον  ΕΝΦΙΑ του 2020 και μετά την Παρασκευή 28 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ο χρόνος για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet θα τρέχει.

Έκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

 1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
 3. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τις  85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω εφόσον:

 1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

 

Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληγέντων

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων τον Αύγουστο

Έρχεται παράταση ως το τέλος του χρόνου για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Τι ισχύει για τη ρύθμιση των 12/24 δόσεων.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΥΠΟΙΚ η παράταση ως το τέλος του χρόνου της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων που σήμερα είναι ως τον Οκτώβριο, για υποχρεώσεις που έληξαν τον Ιούνιο.

Η παράταση αφορά πληττόμενες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης και ιδιοκτήτες ακινήτων για τις υποχρεώσεις των μηνών στους οποίους υποχρεώθηκαν σε κουρεμένα κατά 40% ενοίκια.

Η άμεση ανακοίνωση της νέας παράτασης επιβάλλεται την σταδιακή λήξη των τετραμήνων αναστολών που είχαν αρχίσει να δίνονται από τον περασμένο Μάρτιο. Ειδικότερα οι φορολογικές υποχρεώσεις των μηνών Μαρτίου και Απριλίου όταν ήταν σε ισχύ το Lockdown στην οικονομία οι οποίες πήραν τετράμηνη αναστολή θα πρέπει με βάση όσα ισχύουν σήμερα να αποπληρωθούν ως τις Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Αντιστοίχως , οι φορολογικές οφειλές που έληξαν στις 31 Μαΐου έχουν ανασταλεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Μαζί τρέχει και αναστολή των υποχρεώσεων που έληξαν από 1/6/2020 μέχρι και 30/06/2020 μέχρι και τις 31/10/2020. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις αναμένεται να ρυθμιστούν ξανά με μια αναστολή που θα ισχύσει μέχρι και 31/12/2020. Τούτο με δεδομένο ότι αν γίνουν απαιτητές από τις επιχειρήσεις σε αυτή την περίοδο θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις που αυτήν την στιγμή γράφουν ζημιές από την υγειονομική κρίση.

Κριτήριο για τις αναστολές είναι η μείωση του ΦΠΑ ή του τζίρου (για επιχειρήσεις ή πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ) σε σύγκριση με το 2019 με βάση τα στοιχεία που δηλώσουν σε μηνιαία βάση στην ειδική εφαρμογή (www.mybusinessupport.gr) της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις που ευεργετούνται ήδη από τα μέτρα στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων εκτός από την είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών διαγράφει και τους τόκους και τις προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.

Έρχεται και η ρύθμιση των 12/24 δόσεων

Η αποπληρωμή των συσσωρευμένων αυτών υποχρεώσεων θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2021 μέσα από μια ευνοϊκή ρύθμιση σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με κλιμακούμενο επιτόκιο μέχρι και 2,5% η οποία είναι έτοιμη και θα πάρει τις επόμενες μέρες το δρόμο για την Βουλή.

Αυτονόητο είναι ότι εκτός από τις επιχειρήσεις δικαίωμα ένταξης στην ρύθμιση θα έχουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης και ευεργετήθηκαν και με την αναστολή και των δικών του υποχρεώσεων στην εφορία.

Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί.

Τα χρήματα αυτά θα αποπληρωθούν από τον Ιανουάριο του 2021 σε μια ρύθμιση 12 άτοκων ή 24 δόσεων με επιτόκιο περίπου 2,5%. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση όσοι είχαν αποδεδειγμένα σημαντική ζημιά από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λογική της ρύθμισης θα ακολουθεί το σκεπτικό όλων των ελαφρύνσεων που έγιναν λόγω της πανδημίας. Οι δόσεις που θα μπορεί να ρυθμίσει κάποιος την οφειλή του θα είναι ανάλογες του ποσού της οφειλής και της μείωσης του τζίρου. Για όσους ρυθμίσουν την οφειλή πάνω από τις 12 άτοκες δόσεις θα ισχύσει ένα κλιμακωτό επιτόκιο που θα ξεκινά από το 2% και θα υπερβαίνει το 2,5%.