Έρευνα στη Θεσσαλονίκη: «Μαύρες μέρες» περιμένουν επιχειρηματίες-καταναλωτές ~ Όλο το παρασκήνιο γύρω από την 85η ΔΕΘ. Θα γίνει τελικά ή όχι η Εκθεση

Έρευνα στη Θεσσαλονίκη: «Μαύρες μέρες» περιμένουν επιχειρηματίες και καταναλωτές
Το εξαμηνιαίο βαρόμετρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καταγράφει απότομη «βουτιά» σε όλους τους δείκτες – Μεγάλη αύξηση της ανεργίας περιμένουν οι πολίτες

Κατάρρευση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών, κάθετη πτώση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία, εντυπωσιακή επιδείνωση στο κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και λιανικού εμπορίου και πτωτική τάση του κλάδου των κατασκευών, αποτυπώνεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του νομού Θεσσαλονίκης (βαρόμετρο ΕΒΕΘ).

Το βαρόμετρο πραγματοποιείται για λογαριασμό του ΕΒΕΘ από την εταιρεία Palmos Analysis, ενώ διεξάγεται δύο φορές το χρόνο, κατά το δεύτερο 15νθήμερο των μηνών Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών). Η έρευνα καλύπτει και τους τέσσερις τομείς της οικονομίας (βιομηχανία –μεταποίηση, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές).

Κορονοϊός: Βουλιάζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις

Έρευνα καταναλωτών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι καταναλωτές περιμένουν πως θα έρθουν χειρότερες και διακατέχονται από εντονότατο προβληματισμό και απαισιοδοξία εν μέσω της κρίσης της πανδημίας του κορονϊού. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο νομό Θεσσαλονίκης καταγράφει δραματική αλλαγή του κλίματος μεταξύ των καταναλωτών διαμορφώνεται στις -45 μονάδες, με «κατάρρευση» 43 μονάδων σε σχέση με τον περασμένο «Σεπτέμβριο 2019».

Η ευφορία που ακολούθησε το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών του Ιουλίου και οδήγησε την καταναλωτική εμπιστοσύνη πολύ κοντά σε επίπεδα «αισιοδοξίας», έχει δώσει τη θέση της στον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία σε σχέση με την επόμενη μέρα της πανδημίας. Το 43% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχει μειωθεί το εισόδημά τους, το 27% δηλώνουν ότι έχει ανασταλεί η εργασία τους ή έχουν απολυθεί και επίσης το 27% δηλώνουν ότι έχει μειωθεί η εργασία τους και έχουν λιγότερη δουλειά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυξάνεται δραματικά το ποσοστό όσων αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού τους (από 12% τον Σεπτέμβριο του 2019 στο 55% σήμερα), ενώ μόλις το 7% προβλέπει βελτίωση κατά το επόμενο 12μηνο. 

Παράλληλα εκτινάσσεται το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η γενική οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, από 15% τον Σεπτέμβριο του 2019 στο 70% σήμερα.

Οι καταναλωτές εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν με μικρό, παρόμοιο ή μεγαλύτερο βαθμό κατά το επόμενο 12μηνο (45% σε σχέση με 39% τον Σεπτέμβριο του 2019).

Εξαιρετικά απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι καταναλωτές όσον αφορά την εξέλιξη της ανεργίας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει πως θα τα επίπεδα της ανεργίας θα αυξηθούν «πολύ» ή «λίγο» (73% συγκριτικά με 28% τον Σεπτέμβριο του 2019), ενώ ταυτόχρονα μειώνονται ραγδαία αυτοί που πιστεύουν πως τα επίπεδα της ανεργίας θα μειωθούν τους επόμενους 12 μήνες (11% έναντι 40% τον Σεπτέμβριο του 2019).

Μειώνεται η πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου με το 6% των καταναλωτών να δηλώνουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να πραγματοποιήσουν κάποια αγορά αυτοκινήτου (9% τον Σεπτέμβριο 2019).

Σταθερά καθηλωμένη εκτιμάται ότι θα παραμείνει η αγορά ακινήτων, ωστόσο η οικοδομική δραστηριότητα γενικότερα φαίνεται ότι θα περιοριστεί και στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών, όπου ο σχετικός δείκτης εμφανίζει επιδείνωση (14% έναντι 19% τον Σεπτέμβριο του 2019).

Κορονοιός: Στην εντατική κινδυνεύει να μπει η αγορά εργασίας

Έρευνα βιομηχανίας

Ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία» στο νομό Θεσσαλονίκης βυθίζεται σε απόλυτα αρνητικό έδαφος, εμφανίζοντας κάθετη πτώση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Έτσι, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας» βρίσκεται πλέον στις -41 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το χειρότερο επίπεδο από την καθιέρωση των μετρήσεων του βαρόμετρου του ΕΒΕΘ τον Μάρτιο του 2009, καθώς εμφανίζει πτώση σχεδόν 40 μονάδων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Η εμφάνιση του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, οδήγησαν στην κατάρρευσή του σε επίπεδο χειρότερο ακόμα και από τις χαμηλότερες τιμές που είχαν καταγραφεί κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης της χώρας (2010 – 2011). Αξίζει να τονιστεί ότι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των εξαγωγών – οι οποίες αποτελούσαν την «ατμομηχανή» της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον κλάδο – βρίσκονται κι αυτές στο ναδίρ και στο χειρότερο επίπεδο από το 2009.

Σύμφωνα με τις απόψεις των εκπροσώπων βιομηχανιών του νoμού Θεσσαλονίκης υπάρχει αισθητή πτώση της παραγωγής (-21 από +7) κατά το τελευταίο εξάμηνο, με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται σε καθαρά αρνητικό έδαφος. Οι εκτιμήσεις, επιπλέον, για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον αναφορικά με το νομό Θεσσαλονίκης, βρίσκονται σε εξαιρετικά αρνητικό επίπεδο, στο χειρότερο σημείο από την καθιέρωση του βαρομέτρου του ΕΒΕΘ και σε ελεύθερη πτώση (πάνω από 80 μονάδες  σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο). Οι εξασφαλισμένοι μήνες παραγωγής βάσει παραγγελιών πέφτουν στους 1,5! Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση από την έναρξη των μετρήσεων του βαρομέτρου ΕΒΕΘ.

Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών, που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την καθιέρωση των μετρήσεων από το 2009.

Παράλληλα προβλέπουν αισθητή πτώση των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και αισθητή πτώση για την απασχόληση στο επόμενο διάστημα.

Έρευνα επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών

Επιδείνωση παρουσιάζεται στο κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στο νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον «Σεπτέμβριο 2019», με τον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών να επιστρέφει στα προ τριετίας αρνητικά επίπεδα.

Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν εντυπωσιακή επιδείνωση ως προς την εξέλιξη της επιχειρηματικής τους κατάστασης (από +4 τον Σεπτέμβριο του 2019, σε -30 σήμερα).

Η έρευνα καταγράφει κατάρρευση των προσδοκιών για την εξέλιξη της ζήτησης για το επόμενο εξάμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί γενικά την τελευταία δεκαετία (-58 από +45 τον Σεπτέμβριο του 2019).

Έρευνα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου

Εντυπωσιακή επιδείνωση του κλίματος καταγράφεται και στις επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου στο νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον «Σεπτέμβριο 2019», με τον «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» να επιστρέφει σε καθαρά αρνητικό έδαφος και στα χαμηλά επίπεδα της τριετίας 2010 – 2012.

Ειδικότερα, οι απόψεις των εμπορικών επιχειρήσεων του Νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:

Αρνητική, και με σαφή επιδείνωση σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο (-44 από -13) καταγράφεται η αξιολόγηση για την εξέλιξη των πωλήσεων κατά το προηγούμενο 6μηνο, ενώ ραγδαία επιδείνωση 88 μονάδων παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις των πωλήσεων για το επόμενο 6μηνο (-67 μονάδες από +21 τον Σεπτέμβριο 2019). Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των παραγγελιών το επόμενο εξάμηνο υφίστανται ελεύθερη πτώση και βρίσκονται πλέον στο χειρότερο επίπεδο από την καθιέρωση των μετρήσεων του Βαρομέτρου ΕΒΕΘ (από +8 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2019 σε -68 σήμερα).

Επίσης, προβλέπουν μείωση της απασχόλησης στον κλάδο τους για το επόμενο διάστημα και αντίστοιχα μείωση των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ερευνα κατασκευών

Πτωτική τάση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών με εντεινόμενη απαισιοδοξία καταγράφεται και στον κλάδο των κατασκευών, καθώς ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές» στο νομό Θεσσαλονίκης επιδεινώνεται αισθητά.

Έτσι, το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Κατασκευών» βρίσκεται στις -33 μονάδες  (έναντι -22 τον Σεπτέμβριο 2019).

Ειδικότερα, οι απόψεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων του Νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:

Καταγράφεται μικρή επιδείνωση του δείκτη αξιολόγησης της εξέλιξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το προηγούμενο εξάμηνο, στις -3 μονάδες σήμερα (από +8 τον Σεπτέμβριο του 2019).

Εμφανίζεται μικρή περαιτέρω μείωση σχετικά με τα τρέχοντα επίπεδα παραγγελιών στον κλάδο.

Εμφανίζεται πτωτική τάση, τόσο στην εκτίμηση εξέλιξης της απασχόλησης στον κλάδο για το επόμενο 6μηνο, όσο και στην εξέλιξη των τιμών σε τοπικό επίπεδο.

 

Όλο το παρασκήνιο γύρω από την 85η ΔΕΘ – Θα γίνει τελικά ή όχι η Εκθεση

Ολο το παρασκήνιο γύρω από την 85η ΔΕΘ - Θα γίνει τελικά ή όχι η Εκθεση
Ποιο είναι το μοντέλο που προκρίνει η ΔΕΘ – Προσκεκλημένη στην Εκθεση η Γερμανίδα καγκελάριος

Μια διαφορετική Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης-αλλιώτικη από αυτές των προηγούμενων χρόνων-προανήγγειλε ο πρόεδρός της, Τάσος Τζήκας, λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό.

Μιλώντας την Δευτέρα, 27 Απριλίου, στο κρατικό κανάλι ο πρόεδρος της ΔΕΘ τόνισε ότι πρόθεση της διοίκησης δεν είναι η ματαίωση της 85ης Διεθνούς Εκθεσης αλλά η πραγματοποίησή της προσαρμοσμένη, ωστόσο, στις νέες συνθήκες που έχουν δρομολογηθεί λόγω κορονοϊού και πάντα υπό τον όρο ότι θα συνεχιστεί η αντιμετώπιση της πανδημίας στο ίδιο πλαίσιο.

«Μπορούμε μέχρι τον Σεπτέμβριο να κάνουμε μία έκθεση διαφορετική από τις άλλες φορές. Μια έκθεση Be to Be όπου θα είναι ένα μοντέλο για το πως θα είναι ζωή μας με τις προφυλάξεις, ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο» δήλωσε ο Τάσος Τζήκας και πρόσθεσε: «Αν πάει έτσι η αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως φαίνεται, πάμε σε ένα μοντέλο έκθεσης διαφορετικό, με λιγότερο κόσμο, be to be συναντήσεις, απόλυτες προφυλάξεις μέσω του οποίου η Ελλάδα και η Γερμανία- ως τιμώμενη χώρα-μπορούν να δώσουν ένα μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται».

Αναφερόμενος στην παραδοσιακή ομιλία του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς τόνισε ότι το πιθανότερο είναι να δούμε μία ομιλία με πολύ λιγότερο κόσμο αλλά με διευρυμένο κοινό καθώς μπορεί να μεταδοθεί μέσω live streaming όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, συμμετέχοντας παράλληλα και Γερμανός πολιτικός. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι τις τελικές αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση.

Προσκεκλημένη η Ανγκελα Μέρκελ

Η φετινή ΔΕΘ είναι προγραμματισμένη να διοργανωθεί από τις 5 εώς τις 13 Σεπτεμβρίου, Τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ αποδέχθηκε πρόσφατα σχετική πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να την επισκεφθεί.

Νέες τεχνολογίες, καινοτόμες ιδέες και φιλόδοξα επιχειρηματικά εγχειρήματα αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην 85η ΔΕΘ.σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. μετρά ήδη ζημιές καθώς ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των εκθέσεων και εκδηλώσεων μέχρι και το καλοκαίρι.

Το ακριβές μέγεθος των απωλειών για τις πόλεις που ϕιλοξενούν τις εκθέσεις είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Με βάση όμως τον πολλαπλασιαστή πωλήσεων για τον εκθεσιακό κλάδο (2,37), για κάθε ένα ευρώ άμεσων εκθεσιακών δαπανών υπολογίζεται ότι παράγονται 1,37 ευρώ σε έμμεσες και επαγόμενες συνέπειες για την οικονομία παγκοσμίως.