
Το 60% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν πως τα καθιερωμένα κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Η πολιτική αποξένωση είναι ιδιαίτερα βαθιά μεταξύ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μεταξύ των ανθρώπων που πασχίζουν για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, 73% αισθάνονται παραμελημένοι από την παραδοσιακή πολιτική, ανέφερε σήμερα ο οργανισμός.
Για να καταγράψει τις απόψεις για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εν λόγω οργανισμός της ΕΕ, που έχει την έδρα του στη Βιένη, ανέλυσε τις απαντήσεις σχεδόν 35.000 ανθρώπων από τις χώρες της ΕΕ, την υποψήφια για ένταξη Βόρεια Μακεδονία και το πρώην μέλος Βρετανία.
Το ένα τρίτο αυτών που απάντησαν είπαν πως τα ανθρώπινα δικαιώματα εξυπηρετούν μόνο αυτούς που δεν τα αξίζουν, όπως εγκληματίες ή τρομοκράτες.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια εκτεταμένη αποδοχή της διαφθοράς.
Μόνο 4% ανέφεραν πως κάποιος αξιωματούχος τους ζήτησε κάποτε χρήματα, χάρες ή άλλα δώρα.
Ωστόσο περισσότεροι από το ένα τρίτο αυτών που απάντησαν είπαν πως θεωρούν αποδεκτό να κάνουν τέτοια δώρα ή χάρες για να εξασφαλίσουν μια υπηρεσία που χρειάζονται επειγόντως.
Στη Γαλλία και την Κροατία, περίπου οι μισοί απ’ αυτούς που απάντησαν αποδέχθηκαν τη διαφθορά ως επιλογή για να υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν γύρω στο 60% στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που αισθάνονται απογοητευμένοι από τη διαφθορά και το πώς λειτουργεί η δημοκρατική κοινωνία μας θα πρέπει να παρακινήσει τις χώρες της ΕΕ να αναλάβουν δράση», αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθυντής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Μάικλ Ο’ Φλάχερτι.
Συνεχίζει να σαρώνει ο κορονοϊός τις χώρες της Λατινικής Αμερικής καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 100.000 με περισσότερους από τους μισούς να έχουν καταγραφεί στη Βραζιλία.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε πλέον τους 100.000 νεκρούς, τους μισούς και πλέον από τους οποίους θρηνεί η Βραζιλία, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλούνται τα επίσημα δεδομένα όπως ανακοινώνονται από τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής.
Πάνω από 2,1 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης έχουν καταγραφεί στην περιοχή αυτή, που αποτελεί νέο επίκεντρο της πανδημίας. Η Βραζιλία, το Μεξικό, το Περού και η Χιλή είναι μέχρι εδώ οι χώρες που έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στο Μεξικό, όπου χθες καταγράφηκαν 793 θανάτους με τον συνολικό αριθμό των χρημάτων να φθάνει τους 23.377 νεκρούς επί συνόλου 191.410 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Το Μεξικό υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία μετά τη Βραζιλία, όπου δικαστής διέταξε χθες τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου να φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του. Ο Μπολσονάρου έχει εμφανιστεί επανειλημμένα χωρίς να χρησιμοποιεί μέσα ατομικής προστασίας σε κινητοποιήσεις οπαδών του.
Η Βραζιλία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας κατέγραψε άλλους 1.374 θανάτους και 39.436 μολύνσεις χθες, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία να ξεπερνά τα 52.000 και τον αριθμό των Βραζιλιάνων που έχουν προσβληθεί να ξεπερνά το 1,1 εκατομμύριο.
Η εξάπλωση του ιού μοιάζει εξάλλου να επιταχύνεται και στην περιοχή της κεντρικής Αμερικής. Οι υγειονομικές αρχές της Γουατεμάλας ανακοίνωσαν χθες ότι κατέγραψαν νέο θλιβερό ρεκόρ 700 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 35 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών στη χώρα να φθάνει τους 582.
Κορονοϊός: Η Ε.Ε. αποφασίζει αν θα ανοίξει τα σύνορά της στις ΗΠΑ από 1η Ιουλίου

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθούν, σε επίπεδο πρέσβεων, τα κριτήρια για την άρση του περιορισμού των μη απαραίτητων ταξιδιών στην Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου. Ένα σημείο που πρόκειται να εξεταστεί είναι και το αν οι πολίτες των ΗΠΑ θα μπορούν να έρθουν στις χώρες της Ένωσης από τον επόμενο μήνα, καθώς οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να τους το απαγορεύουν για λόγους υγείας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Είναι μια άκρως πολιτική υπόθεση, με τους New York Times να γράφουν ότι υπάρχει ένα «προσχέδιο λίστας» αποδεκτών ταξιδιωτών, το οποίο και δεν περιλαμβάνει άτομα που έρχονται στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ. Μια τέτοια απαγόρευση σε Αμερικανούς ταξιδιώτες θα αποτελέσει πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τη διενέργεια εκτεταμένων τεστ για την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων, την ώρα που η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 120.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.