
Η πρώτη παράσταση στο Θέατρο Ολυμπία (Φλόκα) της Αρχαίας Ολυμπίας έγινε πριν από 22 χρόνια μ’ ένα μεγάλο αστέρι των μπαλέτων Μπαλσόι, τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Ενα διεθνές Φεστιβάλ οραματίζεται για την Ολυμπία από εδώ και πέρα ο Θοδωρής Αμπαζής αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική του διεύθυνση.
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή χαράσσουν μια μακροπρόθεσμη πολιτιστική πολιτική και διαχειρίζονται την υλοποίησή της. Στόχος είναι να γίνει το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας μια κυψέλη πολιτισμού, που εκτός από τη φιλοξενία εποχικών παραστάσεων θα παράγει δικές του θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, θα συνεργάζεται με άλλα Φεστιβάλ της χώρας και του εξωτερικού στη δημιουργία παραστάσεων και εκπαιδευτικών δράσεων. Επίσης, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί μουσικά και θεατρικά σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και ποικίλες πρωτοποριακές καλλιτεχνικές δράσεις σε μη θεατρικούς χώρους.
H πανδημία δεν επέτρεψε να γίνει η ιδανική προετοιμασία ώστε να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βασισμένο σ’ αυτήν τη φιλοσοφία, ωστόσο, λέει ο Θοδωρής Αμπαζής, τέθηκαν οι βάσεις του σχεδίου.
Με ίδιους πόρους του δήμου επισκευάστηκε το θέατρο «Ολυμπία» (Φλόκα), ανακαινίστηκαν οι χώροι υποδοχής και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός του θεάτρου. Ο τίτλος του Φεστιβάλ άλλαξε σε Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών, σχεδιάστηκε καινούργιο logo και για πρώτη φορά ενοποιήθηκε όλο το υλικό προώθησης σε μια ενιαία αισθητική. Επίσης, ξεκίνησε η καταγραφή του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώσει το Φεστιβάλ του χρόνου, ώστε να αξιοποιηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
«Αξιοποιούμε τη φετινή μεταβατική χρονιά ώστε να επαναπροσδιορίσουμε το Φεστιβάλ Τεχνών και να δημιουργήσουμε μια ταυτότητα που θα επιτρέπει την αναζήτηση και πραγματοποίηση διεθνών συνεργασιών στο μέλλον», υπογραμμίζει ο Θοδωρής Αμπαζής. «Με την υποστήριξη του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου, τη συνεργασία του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Δημήτρη Κωσταριά, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όλων όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον Πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή και σε συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς (και όχι μόνο) φορείς της κοινωνίας των πολιτών, το Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας φιλοδοξεί να γίνει μοντέλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και να αποκτήσει ταυτότητα αντάξια της ιστορίας του τόπου».
Βασικός άξονας γι’ αυτήν τη μεταβατική χρονιά είναι η συνεργασία με θεσμικούς φορείς, με στόχο να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος και να οδηγήσει σε μεγάλες συμπαραγωγές στο μέλλον. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Κοζάνης, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας.
Πρόγραμμα
● Θέατρο Ολυμπία (Φλόκα)
9/8 Συναυλία της Γιώτας Νέγκα – Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης».
10/8 «Δάφνες και πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιαρά σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.
18/8 «Βάκχες» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και μουσική Στέφανου Κορκολή.
21/8 «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.
● Αρχαία Ολυμπία (μέσα στην πόλη)
23/8 Παράσταση κουκλοθέατρου για παιδιά και εφήβους βασισμένη στο έργο του Ζαν Ζενέ «Σχοινοβάτης» από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Α. Ωνάση σε σκηνοθεσία-σκηνογραφία-κατασκευές Στάθη Μαρκόπουλου (Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια). Είσοδος ελεύθερη.
26/8 Σκηνικό θέαμα με τίτλο «ANTIVIRUS» από το Εθνικό Θέατρο-Γυμνάσιο ΓΕΛ Βουνάργου και το πρόγραμμα «Το θέατρο στο Νέο Σχολείο» στο οποίο είναι υπεύθυνη η Σοφία Βγενοπούλου. Μια εφηβική παράσταση από παιδιά για παιδιά. Είσοδος ελεύθερη.