Έλληνες τραγουδιστές: Δεν είμαστε «χομπίστες», έχουμε πια το σωματείο μας

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες | Novasports

«Στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα αν πεις ότι είσαι τραγουδίστρια, απαντούν: ναι αλλά τι δουλειά κάνεις; Δεν είμαστε χομπίστες, εργαζόμαστε σκληρά για να επιβιώσουμε και φτιάξαμε το σωματείο μας για να εκπροσωπήσουμε καλύτερα τους συναδέλφους μας σε σχέση με τις αμοιβές, το ασφαλιστικό και την παρουσία μας στο νέο ψηφιακό περιβάλλον» είπε η πρόεδρος του πρώτου Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών Νατάσσα Μποφίλιου, στη σημερινή συνέντευξη τύπου στον Μπλε Παπαγάλο, όπου ανακοινώθηκε η δημιουργία του. Δίπλα της τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ Γιώτα Νέγκα, Αναστασία Μουτσάτσου, Δήμητρα Γαλάνη, Βίκυ Καρατζόγλου, Νίκος Μακρόπουλος και η Μαρία Παπαγεωργίου στη θέση της Τάνιας Τσανακλίδου που απουσίαζε.

Στην ερώτηση γιατί τώρα, η πρόεδρος απάντησε πως η πανδημία ανέδειξε όλες τις παθογένειες του κλάδου, έτσι η ανάγκη δημιουργίας σωματείου ήταν επιτακτική. «Όλα αυτά που ακούτε ότι ο τραγουδιστής μπορεί να ζήσει μια ζωή από ένα τραγούδι που έκανε επιτυχία, δεν ισχύουν. Είμαστε άνθρωποι πολύ σκληρά εργαζόμενοι και μας οφείλει η ζωή μία αντιμετώπιση με δικαιοσύνη»

Η Αναστασία Μουτσάτσου έδωσε ένα παράδειγμα:

«Αν κάποιος από εμάς αμειφθεί με 100  ευρώ για μια εμφάνιση, τα 60 πάνε στο ασφαλιστικό ταμείο. Γι’αυτό κάποιοι συνάδελφοι επιλέγουν να ανοίξουν εταιρεία, λύση η οποία επίσης είναι κοστοβόρα αφού πρέπει να πληρώσεις προσωπικό όπως λογιστές κλπ.»

Η Δήμητρα Γαλάνη η οποία είχε για χρόνια ισχυρή παρουσία στις συλλογικές διαδικασίες του κλάδου της, εξήγησε πως «Ο καλλιτέχνης πρέπει να ζει από την τέχνη του. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος αυτό που βλέπει είναι ένα αποτέλεσμα. Πριν από αυτό υπάρχει πάρα πολύ δουλειά. Είναι ένας πολύ βαριά εργαζόμενος άνθρωπος, με πολλές πρόβες, με συνθήκες που δεν είναι πάντα οι καλύτερες. Ας αποκτήσουμε λοιπόν την επαφή με την πραγματικότητα, που δεν είναι αυτή που παρουσιάζουν οι τηλεοράσεις για εμάς».

Ο Μ. Φάμελλος δεν είναι μέλος του ΔΣ αλλά βοήθησε στη δημιουργία του χάρη και στη δική του πείρα στη συλλογική διαχείριση, εξήγησε τη διαφορά του σωματείου από τον οργανισμό Ερατώ στον οποίο προεδρεύει. «Ο Ερατώ εισπράττει και αποδίδει συγγενικό δικαίωμα. Το σωματείο είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας, εργασιακά και άλλα».

Η Γιώτα Νέγκα από τη μεριά της είπε στους δημοσιογράφους «Τόσα χρόνια έρχεστε να ακούσετε τις φωνές μας να τραγουδούν. Ελπίζω να μας ακούτε κι όταν μιλάμε για τα θέματα του κλάδου μας».

Στη συνέντευξη τύπου έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων o Oδ. Ιωάννου, η Κ. Γαρμπή, ο Στ. Σχοινάς, η Κ. Λεγάκη κ.α.