Έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην Σομαλία με τραυματίες – Ανησυχία της ΕΕ για την Τουρκία, μετά την καταδίκη υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, με τον οδηγό του να εξουδετερώνεται από την αστυνομία στην είσοδο του λιμανιού του Μογκαντίσου, της πρωτεύουσας της Σομαλίας, όπως δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ένας καμικάζι προσπάθησε να χτυπήσει το φυλάκιο της αστυνομίας στην είσοδο του λιμανιού, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και τον εξουδετέρωσαν, προκαλώντας έκρηξη του οχήματος», εξήγησε ο αξιωματικός της αστυνομίας Αμπντουκαντίρ Αχμέντ. «Δύο αστυνομικοί και πέντε πολίτες τραυματίστηκαν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος αφού ο οδηγός του αρνήθηκε να σταματήσει σε σημείο ελέγχου.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για την απόπειρα επίθεσης, αλλά αυτό το είδος επιθέσεων γενικά αποδίδονται στους ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Σεμπάμπ. Η Σομαλία βυθίστηκε στο χάος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά την ανατροπή του στρατιωτικού δικτάτορα Σίαντ Μπαρ. Από το 2008, η ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ προσπαθεί να ανατρέψει την κεντρική κυβέρνηση και να επιβάλει τη δική της ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου στη χώρα.

 

Ανησυχία της ΕΕ για την Τουρκία, μετά την καταδίκη υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την ανησυχία της εκφράζει η ΕΕ μετά την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να καταδικαστούν τέσσερις υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κατηγορίες σχετικά με τρομοκρατία.

«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι βαθιά λυπηρή και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε θεμελιώδεις τομείς» αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ο Πήτερ Στάνο τονίζει ότι η Τουρκία «χρειάζεται άμεσα να επιδείξει συγκεκριμένη πρόοδο όσον αφορά στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των ευρωτουρκικών-σχέσεων».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της δημοκρατικής κοινωνίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υπόθεση.