Έκθεση στο Αζερμπαϊτζάν όπου εκτίθενται κράνη σκοτωμένων Αρμένιων, προκαλεί την οργή του Γερεβάν – Ν. Ανδρουλάκης: Τι του έγραψε ο Αζέρος πρέσβης για τη φωτογραφία Αλίγεφ και τι ανταπάντησε

Η Αρμενία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν για φυλετικό μίσος και “γενοκτονική πολιτική” λόγω μιας έκθεσης πολεμικών τροπαίων στο Μπακού, όπου εκτίθενται κυρίως κράνη Αρμενίων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα, το “Πάρκο των τροπαίων”, που θα ανοίξει σύντομα στο Μπακού για να δείξει τα μηχανήματα, την εξάρτυση και τον οπλισμό των Αρμενίων που κατασχέθηκαν ή καταστράφηκαν στη διάρκεια του πολέμου που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2020.

Εκατοντάδες κράνη που ανήκαν σε Αρμένιους στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν νεκροί στο πεδίο της μάχης εκτίθενται στην έκθεση και ο Αλίεφ πόζαρε μπροστά σε αυτά. Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης κέρινα ομοιώματα που παρουσιάζουν με γελοιογραφικό τρόπο τους αντίπαλους στρατιώτες.

Το άνοιγμα αυτού του πάρκου είναι “μια απόδειξη του μίσους απέναντι στους Αρμένιους και της αζερικής γενοκτονικής πολιτικής”, κατήγγειλε ο Αρμένιος μεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αρμάν Τατοϊάν.

Οι εικόνες του πάρκου σόκαραν επίσης τους Αρμένιους στο Γερεβάν.

“Είναι εικόνες πραγματικού ρατσισμού”, δήλωσε στο AFP ο 41χρονος ιστορικός Μχέρ Μπαρσεγκιάν. Το πάρκο “ανακαλεί τα τεκμήρια βαρβαρότητας του Χίτλερ που εκτίθενται στα μουσεία όλου του κόσμου”.

Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια αυτόνομη περιοχή με αρμενικό κυρίως πληθυσμό, που όμως έχει αναγνωριστεί ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2020 και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων μέσα σε έξι εβδομάδες.

Υπερέχοντας τεχνολογικά, το Αζερμπαϊτζάν νίκησε τα αρμενικά στρατεύματα και ανέκτησε τον έλεγχο ενός τμήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και πολλούς τομείς που διέφευγαν από τον έλεγχό του για περισσότερα από 30 χρόνια έπειτα από έναν πρώτο πόλεμο.

Το Μπακού και το Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου μετά τη σύγκρουση.

Η ήττα της Αρμενίας προκάλεσε εξάλλου πολιτική κρίση, με διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι συνθηκολόγησε. Πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τον Ιούνιο.

 

Ν. Ανδρουλάκης: Τι του έγραψε ο Αζέρος πρέσβης για τη φωτογραφία Αλίγεφ και τι ανταπάντησε

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Αζέρος πρέσβης στην Αθήνα Ανάρ Χουσεϊνοφ αντέδρασε μάλλον άκομψα σε ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχμάν Αλίγεφ.

Μετά την ανάρτηση που έκανε την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης στηλιτεύοντας την πρακτική του Αζέρου προέδρου Ιλχμάν Αλίγεφ να φωτογραφίζεται με κράνη νεκρών Αρμένιων στρατιωτών τα οποία παρουσιάζονταν ως τρόπαια δημιουργήθηκε ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο.

Σε όσα είπε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ απάντησε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα Αναρ Χουσεϊνοφ ο οποίος έγραψε ακριβώς κάτα από την ανάρτηση: “Οι λόγοι για την προκατειλημμένη στάση του κ. Ανδρουλάκη απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστοί εδώ και καιρό. Εν μέρει, τους απεικονίζει στο μήνυμά του με τη μορφή hashtag. Ο ευρωβουλευτής ανέφερε τα κράνη και τα ομοιώματα των νεκρών Αρμενίων στρατιωτών, αλλά δυστυχώς ξέχασε τους σχεδόν 20 χιλιάδες Αζερμπαϊτζανούς στρατιώτες που πέθαναν κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων και το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Η Ελλάδα ήταν πάντα και παραμένει υποστηρικτής του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ”.

Ο κ. Ανδρουλάκης από την πλευρά του ανταπάντησε τα εξής: “Δεν καταλαβαίνω πραγματικά το νόημα της ανάρτησης του κ. Πρέσβη. Ίσως να θεωρεί προκατάληψη τη συνυπογραφή τροπολογίας πέρσι το καλοκαίρι, λίγους μήνες πριν τον πόλεμο, όπου μαζί με άλλους συναδέλφους ζητούσαμε την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, βάσει των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας, της μη χρήσης βίας, των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης για την οποία είχε ενοχληθεί και τότε, ή την καταδίκη μίας βάρβαρης πράξης ενάντια στις αξίες που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι οποίες καταπατούνται βάναυσα με το Πάρκο Πολεμικών «Τροπαίων» που εγκαινιάστηκε στο Μπακού. Η έλλειψη σεβασμού της μνήμης των νεκρών είναι μία πράξη αποτρόπαια και προσβάλει την ανθρωπότητα από όποια κυβέρνηση κι αν γίνεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου”.