Έκθεση: Οκτώ στις δέκα φυσικές καταστροφές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή – ΗΠΑ: Μένουν τελικά στο Αφγανιστάν οι μισοί Αμερικανοί στρατιώτες – «Τα γηροκομεία “εγκαταλείφθηκαν” στην τύχη τους στο Βέλγιο»- Τι αναφέρει η Διεθνής Αμνηστίας

Έκθεση: Οκτώ στις δέκα φυσικές καταστροφές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο απειλητική για την ανθρωπότητα. Το 2019 καταγράφηκαν 308 φυσικές καταστροφές, το 77% των οποίων αφορούσε το κλίμα, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση για τις Καταστροφές στον Κόσμο (World Disasters Report) του 2020, η οποία δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) σήμερα στη Γενεύη.

Σύμφωνα με αυτήν, 97,6 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν το 2019 από φυσικές καταστροφές όπως καταιγίδες, καύσωνες και πλημμύρες, ενώ πέθαναν εξ αιτίας τους 24.396 άνθρωποι.

«Μακροπρόθεσμα, η αλλαγή του κλίματος είναι μεγαλύτερη πρόκληση από την πανδημία του κορονοϊού. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει επειγόντως να δράσει για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα είχαν ως συνέπεια περισσότερους από 410.000 νεκρούς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων σε φτωχές χώρες. Ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξήθηκε κατά 35% από τη δεκαετία του 1990», δήλωσε ο Κρίστιαν Ρόιτερ (Christian Reuter), γενικός γραμματέας του γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, στην εφημερίδα του Βερολίνου «Tagesspiegel».

 

ΗΠΑ: Μένουν τελικά στο Αφγανιστάν οι μισοί Αμερικανοί στρατιώτες, μετά τις αντιδράσεις

Να μειώσει δραστικά όχι όμως και να εξαλείψει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάναποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την έντονη αντίδραση των εταίρων του τόσο στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Έτσι, ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν από 4.500 θα φτάσει τα 2.500 ως τα μέσα Ιανουαρίου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Πεντάγωνο.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ, τον οποίο ο Τραμπ διόρισε την προηγούμενη εβδομάδα αφού απέπεμψε αιφνιδιαστικά τον Μαρκ Έσπερ, επιβεβαίωσε την απομάκρυνση μεγάλου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και ανακοίνωσε μια μικρή μείωση των δυνάμεων και στο Ιράκ, από 3.000 σε 2.500.

 

«Τα γηροκομεία “εγκαταλείφθηκαν” στην τύχη τους στο Βέλγιο» – Τι αναφέρει η Διεθνής Αμνηστίας

κορονοϊός Βέλγιο γηροκομείο μάσκα νοσηλέυτρια

Στη συγκεκριμένη χώρα, στην οποία ο ιός έχει σκοτώσει ήδη τουλάχιστον 14.000 ανθρώπους, η ΜΚΟ εκτιμά πως τουλάχιστον το 60% των θανάτων αφορά ενοίκους των γηροκομείων

Προσωπικό που δεν είχε την κατάλληλη κατάρτιση απέναντι στον ιό, άρνηση πρόσβασης στο νοσοκομείο για ασθενείς ενοίκους: τα βελγικά γηροκομεία «εγκαταλείφθηκαν» από τις δημόσιες αρχές στη διάρκεια της πανδημίας, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Στο Βέλγιο, όπου ο νέος κορονοϊός έχει σκοτώσει ήδη τουλάχιστον 14.000 ανθρώπους, η ΜΚΟ εκτιμά πως τουλάχιστον το 60% των θανάτων αφορά ενοίκους των γηροκομείων. Μια εκτίμηση παρόμοια με αυτή που είχαν κάνει οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) του Βελγίου το καλοκαίρι, ενώ οι αρχές αναφέρουν σήμερα ένα ποσοστό 43%.

Και, σύμφωνα με την Αμνηστία, στη διάρκεια του πρώτου κύματος ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Ιούνιο, «η μεγάλη πλειονότητα» των θανάτων αυτών σημειώθηκε στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (όπως αποκαλούνται στο Βέλγιο οι οίκοι ευγηρίας) ελλείψει μεταφορών στα νοσοκομεία ενός ικανοποιητικού αριθμού. Η ΜΚΟ καταγγέλλει «πρακτικές διακριτικής μεταχείρισης».

Σε μια έκθεση 62 σελίδων, που συντάχθηκε με βάση περίπου 50 μαρτυρίες (κυρίως συγγενών των ενοίκων και διευθυντών και υπαλλήλων του τομέα), το γαλλόφωνο τμήμα της διεθνούς οργάνωσης στο Βέλγιο επιμένει για την υπερφόρτωση εργασίας του προσωπικού στη διάρκεια της πανδημίας.

Η αναστολή των εξωτερικών επισκέψεων (οικογενειών, φιλανθρωπικών οργανώσεων…) στέρησε τα ιδρύματα από τη συνήθη «ανεπίσημη βοήθεια». Αυτό οδήγησε σε «αμέλεια» στην υγιεινή των δωματίων και την προσωπική υγιεινή των ενοίκων, ορισμένοι από τους οποίους στερούνταν ακόμη και το νερό ή την τροφή.

Η έκθεση παραθέτει τη μαρτυρία της συζύγου ενός συνταξιούχου που είχε δυσκολίες να τραφεί μόνος του και αδυνάτιζε συνεχώς όσο περνούσαν οι εβδομάδες. «Μας είναι αδύνατο να δώσουμε φαγητό σε όλους κάθε μέρα», της απάντησε μια νοσηλεύτρια όταν της εξέφρασε την ανησυχία της.

Επίσης, το προσωπικό έπρεπε συχνά να λαμβάνει αποφάσεις ιατρικής τάξης για τις οποίες δεν ήταν εκπαιδευμένο. «Ο γιατρός δεν ερχόταν πια, έπρεπε λοιπόν να αποφασίσουμε οι ίδιοι αν κάποιος έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο ή όχι», δηλώνει ο Γκερτ Ουτερσάουτ, επικεφαλής ενός δικτύου ιδιωτικών ιδρυμάτων στη Φλάνδρα.

Η Αμνηστία σημειώνει πως «πέρασαν μήνες προτού μια εγκύκλιος διευκρινίσει ρητά πως η μεταφορά στο νοσοκομείο είναι πάντα δυνατή» εφόσον ο ασθενής το επιθυμεί. Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για «αυξημένη πρόσβαση σε μηχανικά και χημικά μέσα για την καταστολή ηλικιωμένων που υπέφεραν από άνοια».

Στη διάρκεια του πρώτου lockdown, η δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών είχε αποτέλεσμα ορισμένοι ένοικοι να παρουσιάσουν «δραματική επιδείνωση γνωστικών λειτουργιών». Στο κεφάλαιο για τις «δομικές» βελτιώσεις που απαιτούνται στις περιφέρειες (τις ομοσπονδιακές οντότητες που είναι αρμόδιες για αυτόν τον τομέα), αναφέρεται πως τα γηροκομεία πρέπει να μπορούν να επωφελούνται από «τακτικά και συχνά τεστ» για το προσωπικό και τους ενοίκους τους.

Η αναστολή τον Οκτώβριο των προληπτικών διαγνωστικών ελέγχων αποτελεί «παραβίαση της υποχρέωσης των κυβερνήσεων να προστατεύουν τη ζωή και το δικαίωμα στην υγεία» καταγγέλλει ακόμη η Διεθνής Αμνηστία.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στο σύνολό της στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.amnesty.be/campagne/discrimination/droits-agees-pandemie-covid/maison-repos-covid19.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*