Έγγραφο-φωτιά του FBI για χρηματισμό Έλληνα πολιτικού από τη Novartis

Αποτέλεσμα εικόνας για foto Novartis

Για την ύπαρξη απόρρητου εγγράφου του FBI, το οποίο διαπιστώνει την δωροδοκία πολιτικού προσώπου στην Ελλάδα από τα μαύρα ταμεία της Novartis, ενημερώνει τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα η εισαγγελέας κατά της Διαφθροράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Έγγραφο - φωτιά του FBI για χρηματισμό Έλληνα πολιτικού από τη Novartis

Το πρόσωπο δεν κατονομάζεται, ενώ το έγγραφο χαρακτηρίστηκε απόρρητο, δεδομένου ότι οι δικαστικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν πολύ αυστηρούς νόμους προστασίας στη διάρκεια της έρευνας και της προδικασίας.

Το FBI διαψεύδει τη Ράικου, γνώριζε από το 2017 για δωροδοκία πολιτικού

Την ίδια στιγμή, με το συγκεκριμένο έγγραφο η κυρία Τουλουπάκη υπενθυμίζει ότι η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου γνώριζε για την ύπαρξη πολιτικού προσώπου που είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis, ήδη από το Γενάρη του 2017. Παράλληλα εγείρεται και ζήτημα πιθανής ψευδορκίας, ενώπιον της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο φέρεται να διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2017, πριν ακόμη αναλάβει τα ηνία η Ελένη Τουλουπάκη, όταν ακόμα επικεφαλής της Εισαγγελίας ήταν η Ελένη Ράικου. Σύμφωνα με νομικές πηγές προσθέτει μια πληροφορία μάλλον άγνωστη μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό. Κι αυτό γιατί όλες οι πλευρές διατείνονταν πως την εποχή εκείνη δεν υπήρχε καμία ένδειξη εμπλοκής πολιτικού προσώπου. Το απόρρητο αυτό έγγραφο όμως έρχεται να ανατρέψει αυτή την εκδοχή αφού κάνει λόγο για μίζα σε «μη κατονομαζόμενο πολιτικό πρόσωπο». Το έγγραφο δεν υπάρχει στη δικογραφία γιατί όπως αναφέρεται υπάρχει ρητή απαγόρευση χρήσης του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου είχε παραιτηθεί λέγοντας ότι «αρνούμαι να μετατραπώ σε Ιφιγένεια στον βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ελ. Ράικου ως εισαγγελέας Διαφθοράς είχε υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ το 2016, ωστόσο αρνήθηκε πεισματικά στις καταθέσεις της και μέσα στη Βουλή ότι υπήρχε οποιαδήποτε αναφορά για εμπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο μέχρι την παραίτησή της. Κι αυτό όταν ήδη και το δικό της έγγραφο προς τις ΗΠΑ έκανε λόγο για «καταγγελίες που αναφέρονται σε χρηματισμό δημόσιων λειτουργών που κατείχαν κρίσιμες κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις».

Στην κατάθεσή της στη Βουλή φέρεται να απέδωσε την αιτία αυτής της συγκεκριμένης αναφοράς -στο επίσημο δικό της έγγραφο- για την πιθανότητα χρηματισμού πρώην κυβερνητικών παραγόντων σε δημοσιεύματα.

Παπαγγελόπουλος: Ευτυχώς το έγγραφο του FBI δεν «καταστράφηκε» από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές

Με δήλωσή του πριν από λίγο ο πρώην Αν. Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υπενθυμίζει τη σημασία του εγγράφου για τη δωροδοκία Έλληνα πολιτικού: «Από δημοσιεύματα του τύπου αποκαλύφθηκε ότι η κα Ράϊκου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI, το οποίο ευτυχώς δεν “καταστράφηκε” από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές. Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis. Διεφθαρμένοι, διαπλεκόμενοι, επίορκοι και τα λίγα γιουσουφάκια τους στον τύπο έχουν στρατευθεί στο βρώμικο πόλεμο της πολιτικής μου δίωξης».

Επιστολή της Τουλουπάκη για προστασία της ανωνυμίας των ΚΕΛΕΣΗ και ΜΑΞΙΜΟΥ

Με άλλο έγγραφό της εξάλλου, την Παρασκευή, η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη υπενθυμίζει το νομικό πλαίσιο που απαγορεύει την αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων και επισημαίνει την ανάγκη να προστατευτεί η ανωνυμία τους, απαντώντας ουσιαστικά στους βουλευτές ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Novartis που μεθοδεύουν αποκάλυψη των στοιχείων τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*