Άτυπη τηλεδιάσκεψη κορυφής: Στο επίκεντρο Τουρκία και ανατολική Μεσόγειος – Σενάρια εκλογές: Οι εκτιμήσεις αναλυτών, η απάντηση Μητσοτάκη

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Απόψεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο αντάλλαξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην άτυπη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Σαρλ Μισέλ

Στην άτυπη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ομάδα ηγετών, στο πλαίσιο της προπαρασκευής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου 2021, συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η καγκελάριος της Γερμανίας, ‘Ανγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, o πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, o πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες, o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

 

Σενάρια για πρόωρες εκλογές: Οι εκτιμήσεις αναλυτών και η απάντηση ΜητσοτάκηΚυριάκος Μητσοτάκης

Ενδεχόμενο «παράθυρο» στην πανδημία του κορονοϊού φέρνει «άρωμα» πρόωρων εκλογών

Σε ένα κρίσιμο σημείο βρίσκεται η κυβέρνηση με την ίδια να διαχειρίζεται για παραπάνω από έναν χρόνο την πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της, τα κρούσματα κορονοϊού να μην δείχνουν σημάδια υποχώρησης, την οικονομία να παραμένει «διασωληνωμένη» και τη χώρα να βρίσκεται σε lockdown από τον Νοέμβριο. Τα διαρκή μέτρα κορονοϊού αλλά και τα τελευταία περιστατικά αστυνομικής βίας έχουν πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις και φαίνεται πως δεν είναι απίθανο το σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών.

Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN TV «δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι αυτή τη βαλβίδα αποσυμπίεσης θα μπορέσει να τη σηκώσει μόνο μία προσφυγή στις κάλπες».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών αφότου πάρει μια σειρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και σταδιακά ανοίξουν κομβικοί τομείς της οικονομίας, τότε δεν αποκλείεται μία προσφυγή στις κάλπες, ιδίως τη στιγμή που η αντιπολίτευση χτυπά την κυβέρνηση και συνεχώς τονίζει πως απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας και ζητεί παραιτήσεις υπουργών.

Σημειώνεται ότι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές είχαμε και τον Ιούνιο του 2020, όμως ο πρωθυπουργός τότε τις είχε αρνηθεί κατηγορηματικά. Την ίδια στάση φαίνεται πως κρατά και τώρα – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – καθώς στις συνεντεύξεις του επιμένει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκλογές άμεσα.