Άρχισαν οι προεκλογικές υποσχέσεις: Τώρα υπόσχονται αυξήσεις σε συντάξεις. Ποιοι θα τις πάρουν — ΟΑΕΔ: Έπιδότηση ενοικίου και rent to own σε νέα ζευγάρια

Μερική Άποψη Της Ανώτερος Άνθρωπος Κάθεται Στο Royalty-free Φωτογραφίες και  Εικόνες

Αυξήσεις μέχρι και 6% θα δουν στις συντάξεις το 2023 οι συνταξιούχοι επειδή ξεπαγώνει η αναπροσαρμογή τους, που είχε ανασταλεί από την περίοδο του πρώτου Μνημονίου, το 2010. Και κάπως έτσι οι προεκλογικές υποσχέσεις έχουν ήδη αρχίσει.

Τα… «θα» ξεκίνησαν και συγκεκριμένα για αυξήσεις στις συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι το πάγωμα των συντάξιμων αποδοχών είχε επιβληθεί από το 2010 αρχικά έως το 2016, αλλά έπειτα από πιέσεις της τρόικας ο «πάγος» διευρύνθηκε έως το 2021 και κατόπιν έως το 2022. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο (και ισχύοντα) Βρούτση 4670/2020, η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ανέλθει στο άθροισμα του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2022 και του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2022.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις συντάξεις

Ειδικότερα, ο νόμος 4670/2020 προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1η/1/2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Ευνοούνται από τον πληθωρισμό οι συνταξιούχοι

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, στην παρούσα συγκυρία, οι συνταξιούχοι ευνοούνται από τον πληθωρισμό που καλπάζει, ενώ αρνητικά επιδρά η προβλεπόμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ.

Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός φέτος, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται να κινηθεί στο 7% κατά μέσο όρο το 2022. Πάντως, ο μέσος όρος του πληθωρισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανέρχεται στο 7,2%-7,5% και όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξησή του στους επόμενους μήνες. Επίσης το ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΤτΕ θα αυξηθεί από 2,8% έως και 3,8%, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της ΤτΕ που ήταν στο 4,8% και του υπουργείου Οικονομικών που ήταν στο 4,5%.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι θα καταστούν μόνο όσοι λαμβάνουν σύνταξη η οποία δεν ξεπερνά το ποσό που προκύπτει με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, όπως αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2020 με τον νόμο Βρούτση.

Όσοι έχουν τη λεγόμενη «θετική προσωπική διαφορά» (δηλαδή εισπράττουν και σήμερα περισσότερα χρήματα από όσα προκύπτουν με τον νέο τρόπο υπολογισμού) δεν θα δουν καμία αύξηση. Στην περίπτωση αυτή το ποσό θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.

Συγκεκριμένα, οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τις 13 Μαΐου 2019) που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 50 ευρώ δεν θα δουν καμία πραγματική αύξηση, απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί, αυξάνοντας τις ελπίδες σταδιακά να αυξηθεί η σύνταξη μετά το 2023. Η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται με αυτές τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ,οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τις 13 Μαΐου 2019) που έχουν θετική προσωπική διαφορά μικρότερη των 50 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναμένεται είτε να μηδενίσουν τη θετική διαφορά, είτε να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, κάτι που θα τους οδηγήσει σε πολύ μικρές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που έχει μείωση 150 ευρώ και παίρνει το ποσό αυτό ως προσωπική διαφορά, εάν έχει αύξηση 30 ευρώ το 2023 θα χάσει 30 ευρώ από την προσωπική διαφορά και θα έχει 120 ευρώ  από προσωπική διαφορά και 30 ευρώ  από την αύξηση.

Αν δοθεί αύξηση  30 ευρώ το 2024, τότε θα έχει 90 ευρώ προσωπική διαφορά  και 30 συν 30  ευρώ από τις αυξήσεις του 2023  και 2024. Όταν θα μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τότε θα περιμένει να δει και καθαρή αύξηση στη σύνταξη.

 

ΟΑΕΔ: Έπιδότηση ενοικίου και rent to own σε νέα ζευγάριαΟΑΕΔ: Έπιδότηση ενοικίου και rent to own σε νέα ζευγάρια

To σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ περιλαμβάνει την παραχώρηση, με συμβολικό ενοίκιο και άτοκο δάνειο, κατοικιών σε νέα ζευγάρια.

Ο ΟΑΕΔ μπορεί και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φθηνή στέγη, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος -κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας- στο ζήτημα του υψηλού κόστους της στέγασης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει για την κοινωνική κατοικία το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά» που κατατέθηκε στη Βουλή, ο ΟΑΕΔ αναμένεται να ενεργοποιήσει την κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση/ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ( ΣΔΙΤ), προκειμένου να διευκολυνθούν εκτός από τους μισθωτούς και τους άνεργους, οι νέοι και τα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους.

Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής από τον ΟΑΕΔ, που έχει «παγώσει» εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την επιδότηση ενοικίου καθώς και την επιχορήγηση επιδοτούμενου δανείου σε δικαιούχους του. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί και το μοντέλο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Το μοντέλο που υπάρχει εδώ και καιρό στο εξωτερικό, στοχεύει ακριβώς στο να διευκολύνει την αγορά ακινήτου για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να καταβάλουν αμέσως ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Έτσι πληρώνουν το ενοίκιο που θα συμφωνήσουν με τον ΟΑΕΔ, διατηρώντας τη δυνατότητα να αγοράσουν το ακίνητο το οποίο νοικιάζουν σε προκαθορισμένο χρόνο και με προνομιακό τίμημα, λαμβάνοντας άτοκο δάνειο.

Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να φτάσει ο ενοικιαστής στην αγορά του ακινήτου καθορίζεται με βάση τη συμφωνία που έχουν κάνει με τον Οργανισμό.