Άρχισαν ήδη τα παπατζιλίκια με τα «πορίσματα»… Γιώργος Βεργόπουλος

Θα πληρώνεις παραπάνω φόρο ή θα έχεις μικρότερο μισθό και θα πιστεύεις ότι η κυβέρνηση σε ελαφρύνει, το είχε προβλέψει και ο Παϊσιος.

Πως το 50% ισούται με το 1/8 και τελικά θα ελαφρύνουν τους εφοπλιστές αλλά  θα είμαστε χαρούμενοι επειδή κι εμείς όλοι «μεσαίοι» είμαστε.

Η προπαγάνδα και η πλύση εγκεφάλου με βάση το «πόρισμα Πισσαρίδη» έχει ήδη ξεκινήσει και απ’ ότι φαίνεται θα ξεπεράσει  κάθε προηγούμενο.

Ο βασικός στόχος είναι πάντα να «τεκμηριωθούν επιστημονικά» οι ιδεοληψίες του νεοφιλελευθερισμού.  Ακριβώς αυτό τον στόχο άλλωστε είχε και η ίδια η καθιέρωση του «Νόμπελ Οικονομίας» το 1968. Βραβείο Νόμπελ σε κοινωνική επιστήμη (!!! ) λες και μπορείς να αποτιμήσεις τις αλληλοσυγκρουόμενες οικονομικές  θεωρίες  όπως αποτιμάς την πρόοδο στις Φυσικές Επιστήμες.

Επιστημονική τεκμηρίωση του νεοφιλελευθερισμού  σημαίνει να  μαγειρευτούν έτσι οι αριθμοί ώστε να πεισθούμε ότι η φορολογική ελάφρυνση των πλουσίων είναι προς το συμφέρον των υπολοίπων.

Το τέχνασμα για αυτό τον σκοπό είναι παγκοσμίως το ίδιο, καμιά πρωτοτυπία δυστυχώς από τη νεοφιλελεύθερη αριστεία.  Βαφτίζουν τους πλούσιους «μεσαία τάξη» ώστε να δικαιολογήσουν τις φοροελαφρύνσεις τους και μετά  βαφτίζουν τα χαμηλά εισοδήματα  «μεσαία τάξη» ώστε αυτά να πεισθούν να ψηφίσουν τις ελαφρύνσεις των πλουσίων (που δήθεν είναι ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης στην οποία τα χαμηλά εισοδήματα νομίζουν ότι ανήκουν).  Ουσιαστικά είναι ένα παπατζίδικο κόλπο, εδώ  οι μεσαίοι εκεί οι μεσαίοι, που είναι οι μεσαίοι;

Οφείλουμε όμως  να αναγνωρίσουμε ότι αυτό το απλό παπατζίδικο κόλπο  πιάνει εδώ και δεκαετίες σε ολόκληρη τη Δύση,  άρα κάτι δεν εξηγεί επαρκώς απλά και κατανοητά η αριστερά.  Μια πρόοδο σε αυτή την αναγκαία εξήγηση της πραγματικότητας αποτελούν οι επισημάνσεις της αμερικανικής και βρετανικής αριστεράς για το 10% του πληθυσμού που συγκεντρώνει το 60-70% του πλούτου.  Χωρίς αυτή την κρίσιμη επισήμανση  και μόνο με γενικές διακηρύξεις για την κοινωνική δικαιοσύνη, ο Σάντερς θα είχε μείνει ένας γραφικός χωρίς επιρροή στους Δημοκρατικούς.

Σε δημοσίευμα των ΝΕΩΝ την Πέμπτη 6 Αυγούστου όπου παρουσιάζεται το «πόρισμα Πισσαρίδη» μπορούμε να απολαύσουμε πλευρές αυτής ακριβώς της ταχυδακτυλουργίας με τη «μεσαία τάξη» σε όλο το μεγαλείο τους.

Από το πόρισμα ή από κάποιο σημείωμα προς τα ΜΜΕ που το συνοδεύει (έτσι άλλωστε θα κάνουν παιχνίδι, με προπαγανδιστικές απλουστεύσεις), δημοσιεύονται στα ΝΕΑ ακριβώς τα εξής:

«Η μεσαία εισοδηματική τάξη καταβάλλει το 51% των φορολογικών εσόδων, ενώ στη μεσαία εισοδηματική τάξη ανήκει χονδρικά ένας στους δύο Έλληνες και στην υψηλή εισοδηματική τάξη ένας στους οκτώ».   Ενώ λίγο παρακάτω:

«Τα πρόσφατα στοιχεία (έτος 2018) δείχνουν πως ο ένας στους οκτώ φορολογουμένους πληρώνει τα εννέα από τα δέκα ευρώ φόρου εισοδήματος».

Δηλαδή οι μισοί  πληρώνουν το 50% αλλά  το 1/8 πληρώνει το 90%. Δεν περιγράφω άλλο, όπως έλεγε και ο αθλητικός ρεπόρτερ.

Ο ανωτέρω παραλογισμός έχει σκοπό.  May this be madness but there is method in it, γράφει ο Σαίξπηρ στον Άμλετ.  Το στοιχείο  ότι οι μισοί Έλληνες καταβάλουν τα μισά φορολογικά έσοδα χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει την ελάφρυνση της «μεσαίας τάξης» και το αντίθετο στοιχείο ότι το 1/8 των Ελλήνων πληρώνει το 90% των φόρων χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.  Αν παντρέψουμε και τα δυο, προβλέπω «μεταρρυθμίσεις» που θα διευρύνουν τη  φορολογική βάση σε βάρος  τουλάχιστον των μισών Ελλήνων και θα ελαφρύνουν το πλουσιότερο 1/8, που θα πούμε όμως ότι είναι η «μεσαία τάξη» χάρη στο παραπάνω μπέρδεμα και έτσι θα είμαστε χαρούμενοι.  

Θα πληρώνεις παραπάνω φόρο ή θα έχεις μικρότερο μισθό και θα πιστεύεις ότι η κυβέρνηση σε ελαφρύνει, το είχε προβλέψει και ο Παϊσιος.