Άρση περιοριστικών μέτρων: Έτσι θα βγούμε από το σπίτι – Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και…- Τσιόδρας: Σταδιακά τα σχολεία – Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους

Στιγμιότυπα από την παραλία του Φλοίσβου

Οι ημερομηνίες και οι νέοι κανόνες

Επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα, θα σημάνουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Τι θα ισχύει με τις μετακινήσεις. Ποια καταστήματα θα ανοίξουν και πώς θα λειτουργούν. Η δύσκολη απόφαση για τα σχολεία.

Η μέρα που εδώ και καιρό περιμένουν οι πολίτες, που υπομονετικά άντεξαν την καραντίνα, λόγω κορονοϊού έφτασε, καθώς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Θα ακολουθήσει εξειδίκευση των ανακοινώσεων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η επόμενη μέρα θα είναι μια επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα και σε καμία περίπτωση στην προ κορονοϊού εποχή.

Όπως είπε τη Δευτέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας, με την έξοδο των πολιτών από τα σπίτια τους, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός.

“Η εισήγησή μας είναι η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό (πωλητές, ταμειακοί υπάλληλοι). Η μάσκα στην επόμενη φάση δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης και από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος τα SMS – Ανοίγουν μικρά καταστήματα

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, από τις 4 ή τις 5 Μαΐου, θα μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς την χρήση sms ή την επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν αυτό ισχύει μόνο εντός του νομού που κάποιος διαμένει ή αν θα μπορεί να μεταβεί και στο χωριό του.

Οι πολίτες θα μπορούν, επίσης, να ψωνίζουν και να καλλωπίζονται, καθώς στις 4 Μαΐου ανοίγουν κάποια καταστήματα, αλλά και τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού και με υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. διευρυμένο ωράριο).

Τα καταστήματα λιανεμπορίου, που θα ανοίξουν από τις 4 με 5 Μαΐου, δεν θα έχουν τον περιορισμό των τετραγωνικών μέτρων, που υπήρχε για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ, κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Επιπλέον, από τις 4 Μαΐου θα επιτρέπεται η προπόνηση σε ατομικά αθλήματα.

Από τις 4 έως τις 11 Μαΐου επιστρέφουν σταδιακά όλα τα Μέσα Μεταφοράς με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα εφαρμοστούν διαφορετικές ώρες προσέλευσης, ώστε να “σπάσει” η κίνηση σε ώρες αιχμής.

Τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου, θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ, με το 1/3 των τραπεζιών και μόνο σε εξωτερικό χώρο, ενώ από 1η Ιουνίου θα αρχίσουν να ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με αυστηρά μέτρα προστασίας. Τα δωμάτια θα πρέπει να απολυμαίνονται και να μένουν κάποιες μέρες κενά, ενώ στα εστιατόρια των ξενοδοχείων θα επιτρέπονται λιγότερα άτομα.

Στόχος είναι ως τα μέσα Ιουνίου να ξεκινήσει ο εσωτερικός τουρισμός και από την 1η Ιουλίου να ανοίξουν και τα εποχιακά καταλύματα.

Η δύσκολη απόφαση για τα σχολεία

Να ανοίξουν σταδιακά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισηγήθηκε η επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, που όμως τόνισε ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει η Πολιτεία.

Ερωτηθείς για την επιστροφή στη σχολική καθημερινότητα, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πρόκειται για μια επιστημονική πρόταση, που βασίζεται στο ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει πολύ λιγότερο από τον κορονοϊό, ενώ τον μεταδίδει και λιγότερο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις για την πιθανότητα επαναλειτουργίας όλων των τάξεων. Το βέβαιο είναι ότι έστω για λίγες μέρες θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου (το πιθανότερο στις 11 Μαΐου), ώστε να διεξαχθούν οι πανελλαδικές, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Kontra” τόνισε ότι κάθε βαθμίδα έχει τις ιδιαιτερότητές της: Επί παραδείγματι, είναι διαφορετικές οι ανάγκες που εμφανίζονται στο πανεπιστήμιο, και, ευκαιρίας δοθείσης, “σχεδόν το σύνολο του ακαδημαϊκού χώρου συντάχθηκε με την τηλε-εκπαίδευση, παρήγαγε ακαδημαϊκό έργο πολύ υψηλής ποιότητας. Άρα, υπό αυτήν την έννοια, δεν εμφανίζεται άμεσα αναγκαία η επιστροφή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα”, εκτίμησε ο υπουργός.

Όμως, πρόσθεσε “είναι άλλες οι ανάγκες της Γ’ Λυκείου: Τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, έτσι ώστε, ακόμη και εκείνα τα παιδιά τα οποία δεν έχουν πάρα πολύ άμεση, ή γρήγορη, ή δυνατή πρόσβαση στο διαδίκτυο, να καλύψουν τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί, να υπάρχει η ισότητα των όπλων όταν φθάσει η ώρα των πανελλαδικών”. Από εκεί και πέρα βεβαίως, άλλες είναι οι ανάγκες του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων, του Λυκείου, και άλλες οι ανάγκες των παιδιών του Δημοτικού, διότι “τα παιδιά του Δημοτικού έχουν πολύ χαλαρότερη κατανόηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και ευθύνης, δύσκολα επιβάλλεις σε μικρά παιδιά τον τρόπο ζωής που θέλουμε να φέρουμε σε αυτήν τη νέα καθημερινότητα”.

‘Αρα, συμπέρανε ο υπουργός, “είναι πολύ διαβαθμισμένα τα δεδομένα, είναι μια πολυ-παραγοντική εξίσωση. Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν. Θα ανοίξουν σταδιακά, κατά φάσεις, κατά τάξη. Είναι κρίσιμο το να μην συζητάμε για το αν θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά” τόνισε, εξηγώντας ότι “είναι πολλοί οι λόγοι που επιβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων, δεν είναι μόνο παιδαγωγικοί, δεν μπορούμε να πορευόμαστε με ένα υποβαθμισμένο παιδαγωγικό υπόδειγμα, ‘βρισκόμαστε σπίτι και εκπαιδευόμαστε από εκεί'”. Είναι και το θέμα της ψυχικής υγείας των παιδιών, τα οποία «πρέπει να βρίσκονται στο φυσικό χώρο του σχολείου, διότι σχολείο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, είναι κοινωνική αγωγή.

Οι εκκλησίες

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η επαναλειτουργία των ιερών ναών για προληπτικούς λόγους, αφού “ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο”, όπως διευκρίνισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Μέσα μεταφοράς

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πρώτο στοίχημα είναι η πύκνωση των δρομολογίων του Μετρό τις ώρες αιχμής και η μείωση της χρονοαπόστασης που σήμερα είναι περίπου 7,5 λεπτά. Στις οδικές συγκοινωνίες, σήμερα κυκλοφορούν περίπου 550-600 λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα και σταδιακά στόχος είναι να φτάσουμε και πάλι τα 1.000 που ήταν στους δρόμους της πόλης πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Για τη Θεσσαλονίκη ο στόχος είναι να φτάσουμε τα 350 λεωφορεία ενώ ενεργοποιείται άμεσα ο διαγωνισμός για τη μίσθωση περίπου 180 λεωφορείων.

Επί τάπητος είναι και το θέμα για τη διεύρυνση της ώρας ανοίγματος το πρωί για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τη Δευτέρα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε τα καταστήματα να ανοίγουν στις 10 το πρωί.

Όσον αφορά τα τρένα, πρώτος στόχος στα τρένα θα είναι η πύκνωση των δρομολογίων, καθώς λόγω των μέτρων διεξάγεται περίπου το 10% του συνολικού μεταφορικού έργου. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει από την αρχή της πανδημίας εφαρμόσει αυστηρά πρωτόκολλα και στα τρένα το προσωπικό φορά υποχρεωτικά γάντια και μάσκες, ενώ συζητείται η χρήση και για του επιβάτες. Πάνω στα τρένα υπάρχουν παντού αντισηπτικά, αφαιρέθηκαν περιοδικά εφημερίδες, τα τρόφιμα που πωλούνται είναι μόνο συσκευασμένα και τα παράθυρα σε όσα τρένα υπάρχει η δυνατότητα είναι ξεκλειδωμένα. Παράλληλα εφαρμόζεται και επεκτείνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή ενώ ενθαρρύνονται οι επιβάτες να χρησιμοποιούν κάρτες και όχι χρήματα.

 

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και ο έλεγχος για την τήρηση του μέτρου

Γυναίκα αστυνομικός με μάσκα.

Διευκρινίσεις για το που ακριβώς και από πότε θα χρησιμοποιείται η χρήση μάσκας, αναμένονται κατά τη σημερινή ενημέρωση από τα Υπουργεία μετά το μήνυμα Μητσοτάκη.

Τον τρόπο ελέγχου αλλά και τις συνέπειες για την μη τήρηση του νέου μέτρου που δεν είναι άλλο από τη χρήση μάσκας για προστασία από τον κορονοϊό αναμένεται να διευκρινίσουν σήμερα οι εκπρόσωποι υπουργείων που θα αναπτύξουν τον τρόπου που περνάμε στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιορισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται να υιοθετηθεί ως ένα νέο βασικό μέτρο προστασίας της Δημόσια Υγείας κατά τη διαδικασία της άρσης των περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα.  Στο πλαίσιο λοιπόν της υποχρεωτικότητας δεν φαίνεται να επισύρονται πρόστιμα.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς “το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται αυστηρά νέοι κανόνες υγιεινής, όπως επιβάλλεται από την κατάσταση”.

Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η συνείδηση της ατομικής ευθύνης αλλά και ο φόβος μήπως η μη τήρηση των μέτρων επιφέρει την επιβολή εκ νέου των περιορισμών, εγγυώνται σε μεγάλο βαθμό το ομαλό πέρασμα στη νέα φάση.

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, είναι φανερό πως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας δεν υπήρχε ομοφωνία. Παρόλ’ αυτά επιβάλλεται ως μέτρο και άρα η τήρησή του θα πρέπει να ελέγχεται. Είναι δε γεγονός ότι και ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας αμφισβητούσε την απόλυτη αξία της χρήσης μάσκας από υγιή άτομα στη μετάδοση του κορονοϊού.

Πάντως θέμα επιβολής προστίμων στα πρότυπα ορισμένων γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων δεν αναμένεται. Εκείνο που αναμένεται είναι η σύσταση σε όσους διαχειρίζονται χώρους όπου οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, να επιβλέπουν την κατάσταση. Για παράδειγμα όπως σήμερα τα σούπερ μάρκετ ελέγχουν τον αριθμό των πελατών και την τήρηση των αποστάσεων, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να εξασφαλίζουν ώστε οι πελάτες να μπαίνουν στα μαγαζιά με μάσκα. Επίσης και το προσωπικό θα πρέπει να φοράει. Κάπως ανάλογα και στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς να γίνεται αντίστοιχος έλεγχος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε πως η Επιτροπή τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων, σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνησή μας με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Η Επιτροπή αποφάσισε να τηρείται αυτό ως υποχρεωτικό μέτρο, εκτός βέβαια αντενδείξεων ιατρικών, για παράδειγμα σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακούς υπαλλήλους. Η μάσκα στην επόμενη φάση ωστόσο, όπως ειπώθηκε από πολλά μέλη της Επιτροπής, δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μία ψευδαίσθηση ασφάλειας.

«Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων για όταν την βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς. Δηλαδή τους ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και τα εμφανίζουν τις αμέσως επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

 

Τσιόδρας: Σταδιακά τα σχολεία – Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους

Σταδιακά θα γίνει η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Τσιόδρας είπε πως η Επιτροπή εισηγήθηκε την σταδιακή και υπό προυποθέσεις επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. «Θέλει πολύ προσοχή» τόνισε και είπε πως θα παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται πως κινδυνεύει λιγότερο και μεταδίδει λιγότερο. Σε όλο τον κόσμο είναι μια σταθερή, μόνιμη εικόνα. Υπήρξε μόνο μία λευκή ψήφος στην Επιτροπή όλοι είπαν ναι στο άνοιγμα των σχολείων» επεσήμανε.

«Δεν θέλουμε να πάθουν κάτι κακό τα παιδιά, εμείς εισηγούμαστε» τόνισε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης ότι η επιτροπή εισηγήθηκε να είναι υποχρεωτική η μάσκα σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους, όπως είναι τα ΜΜΜ, τα κομμωτήρια και τα καταστήματα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι στην πρόταση της επιτροπής αναφέρεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εργαζόμενους.

Επιπλέον τόνισε ότι είναι απαραίτητη η υγιεινή των χεριών και η χρήση αντισηπτικού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*