Άποψη: Τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων

Στις κυβερνήσεις δεν αρέσει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Αλλά στις κρίσιμες στιγμές, όταν βάλλεται ολόκληρη η κοινωνία, αυτό έχει τεράστια σημασία για την πορεία της χώρας. Μια τέτοια στιγμή είναι η τωρινή.

Τώρα που μπαίνουμε σε δεύτερη καραντίνα, που δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει τρίτη και τα προβλήματα διογκώνονται. Τώρα που το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για την υγεία των πολιτών και για την οικονομία, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε θα βγούμε από αυτή την κατάσταση και με ποιο κόστος.

Δυστυχώς ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία διάθεση αυτοκριτικής. Αυτό έχει φανεί όλο αυτό το διάστημα. Oπως έχει αποδειχτεί ότι δεν ξέρουν να ακούν. Γιατί αν άκουγαν την κριτική που γινόταν από τον Μάιο ώς σήμερα, κάτι θα είχαν κάνει διαφορετικό. Και ίσως -που είναι και το πιο πιθανό- να μην είχαμε φτάσει στον δεύτερο εγκλεισμό. Φτάσαμε από τα δικά τους ολέθρια λάθη και από τις δικές τους τραγικές παραλείψεις.

Αυτή η κυβέρνηση δύο πράγματα έδειξε πως ξέρει να κάνει: να βάζει τη χώρα σε καραντίνα και να αξιοποιεί την καραντίνα για την επιβολή νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών μέτρων. Στην πρώτη φάση έκλεισαν τη Βουλή και κυβερνούσαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κάνοντας ό,τι θέλουν.

Πλήθος οι αντιλαϊκές διατάξεις. Το ίδιο έκαναν και στο εξάμηνο που μεσολάβησε από τον Μάιο. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η θεσμοθέτηση του τέλους του οκταώρου, ο νόμος κατά των διαδηλώσεων και η εξαφάνιση κάθε έννοιας προστασίας στην πρώτη κατοικία.

Αλλά μήπως κατάλαβαν κάτι από την πανδημία όσον αφορά το ΕΣΥ; Κάθε άλλο, μολονότι γνωρίζουν ότι ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους πολίτες μπορεί να προστατεύσει σε συνθήκες πανδημίας και την οικονομία. Οσο περισσότερο αντέχει το ΕΣΥ σε τέτοιες καταστάσεις, τόσο λιγότερο πιθανός είναι ο κατ’ οίκον εγκλεισμός.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε από κάθε άποψη τραγικά κατώτερη των περιστάσεων. Καλό θα ήταν να το παραδεχτεί. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να ζητήσει τη βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τα βγάλουμε πέρα. Τα προβλήματα την έχουν ξεπεράσει. Ας μη δημιουργεί κι άλλα.