Άποψη: Σανός «μόνο για Έλληνες»

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο   μητσοτακης με μηταρακη

Η πομπώδης εξαγγελία ότι διακόπτονται τα επιδόματα και η φιλοξενία για πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο στη χώρα, προβάλλεται δεόντως από ΜΜΕ και πανηγυρίζεται από μια μερίδα κόσμου εν μέσω του ξενοφοβικού παροξυσμού της κυβέρνησης. Το ερώτημα όμως είναι γιατί πανηγυρίζουν για αυτό το σαλβινικής λογικής αλλά και κενό περιεχόμενου μέτρο;

Σανός «μόνο για Έλληνες»

Με δήλωσή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε την ψήφιση της τροπολογίας που διακόπτει εντός 30 ημερών την παροχή επιδομάτων και φιλοξενίας σε όσους παίρνουν άσυλο στην Ελλάδα. Ο μιντιακός μηχανισμός και η αλαλάζουσα ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, ισχυρίζονται ότι κόβοντας τα επιδόματα από τους πρόσφυγες που έχουν άσυλο και αυτά θα τα καρπωθούν Έλληνες.

Στην πραγματικότητα θα γίνει το ακριβώς αντίθετο. Τα επιδόματα δεν είναι λεφτά των φορολογουμένων αλλά πόροι του ΟΗΕ και της ΕΕ που χρηματοδοτούν προγράμματα όπως, πχ. το “Εστία” που στεγάζει σχεδόν 30.000 πρόσφυγες και άλλα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης μέσω προπληρωμένων καρτών που εξαργυρώνονται σε καταστήματα.  Δηλαδή πρόκειται για χρήματα που έρχονται “απ’ έξω” και στηρίζουν την ελληνική οικονομία που στο εξής θα τα στερηθεί. Στην καλύτερη περίπτωση, αν διακοπεί η παροχή στους σημερινούς ωφελούμενους, θα περάσει σε άλλους δικαιούχους πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ταΐζει πάλι αρκετό ξενοφοβικό σανό στο ακροδεξιό κοινό της, όπως το έκανε και ενώ ήταν στην αντιπολίτευση, μέχρι που μετεκλογικά αποκαλύφθηκε η απάτη.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης επιχειρεί να τεκμηριώσει την επιλογή του με τα σαθρά επιχειρήματα της αποτυχημένης, στην πράξη, ρητορικής της αποτροπής και των ακροδεξιών θεωριών ότι όσο η χώρα γίνεται αφιλόξενη, δεν θα αποτελεί θελκτικό προορισμό. Και ποιος του είπε του Νότη Μηταράκη ότι η Ελλάδα υπήρξε ποτέ  προορισμός, πόσο μάλλον θελκτικός, για αυτούς τους ανθρώπους;  Μάλιστα, υποστηρίζει περιχαρής ότι στο εξής θα πρέπει να δουλέψουν για να βγάλουν τα προς το ζην. Άρα, στην ίδια του τη φράση, ομολογεί ότι τους υποχρεώνει να κάνουν την Ελλάδα τελικό τους προορισμό και να εγκατασταθούν μόνιμα, ενώ τη θεωρούσαν ενδιάμεσο σταθμό. Δεν είναι τυχαίο πως οι σχεδιασμοί Μηταράκη προκάλεσαν αντιδράσεις και από νεοφιλελεύθερους, που σημειώνουν πως πρόκειται για μια απολύτως άστοχη κίνηση, η οποία θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.

Η εκπεφρασμένη επιλογή της ΝΔ να επενδύσει στην ξενοφοβία και να δαιμονοποιήσει ρητορικά και πολιτικά τους πρόσφυγες σε κλειστές φυλακές ακόμη και ξερονήσια, κάνοντας το “μαντρόσκυλο” της Ε.Ε. εκδηλώνεται σε όλο της το εύρος. Η λογική “μόνο για έλληνες” που εφαρμόζει κατά γράμμα η ΝΔ, δεν είναι τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από το πρόγραμμα…της Χρυσής Αυγής. Μια ολοκληρωτική στροφή επί… ακροδεξιά , που κατατάσσει, όπως διαπιστώνουν και διεθνή ΜΜΕ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γκρουπ των Λεπέν, Σαλβίνι και Όρμπαν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*