Άποψη: Ο ανεμβολίαστος Στ. Τσιτσιπάς

Από συνεργάτη των NYT στο twitter έγινε γνωστό ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί και δεν πρόκειται να το κάνει αν δεν γίνει υποχρεωτικό για τους αθλητές.

@BenRothenberg

Stefanos Tsitsipas says he has not yet been vaccinated against Covid-19, and would only do so if vaccination becomes mandatory to compete on tour.

Δεν θα ήταν έκπληξη με βάση τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους συνομηλίκους του, αν δεν είχε πάρει μέρος στην καμπάνια “Μένουμε ασφαλείς” στην οποία, εμφανώς συγκινημένος, προσπαθούσε να μας πείσει να εμβολιαστουμε για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας.

Είναι, άλλωστε, ο εκλεκτός αθλητής του πρωθυπουργού που τον έχει δει να παίζει από κοντά εκφράζοντας σε απευθείας σύνδεση τον ενθουσιασμό του για τις επιδόσεις του μαζί με τη σύζυγό του.

Εύλογο να αναρωτηθεί κανείς αν δεν έχει πειστεί αυτός που ανέλαβε να μας πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, πώς θα πειστούν οι υπόλοιποι της γενιάς του; Και αν αυτός δεν παίρνει σοβαρά τις συμβουλές του Κ. Μητσοτάκη, τότε ποιος θα τις πάρει;

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας για τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή κατηγορία είναι απογοητευτικά. Στις παραγωγικές ηλικίες περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ στους νεότερους τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα.

Και όταν ένας διάσημος και πετυχημένος αθλητής κάνει τέτοιες δηλώσεις, προφανώς επηρεάζει. Γι αυτό άλλωστε επελέγη για να διαφημίσει τον εμβολιασμό, επειδή κρίθηκε ότι έχει επιρροή.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει αποτύχει. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και έχει αποφασιστεί να επιστρέψει η κανονικότητα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια με την πλειοψηφία μαθητών και φοιτητών ανεμβολίαστους.

Δεν υπάρχει αναστοχασμός για τις αιτίες της αποτυχίας ούτε σχέδιο αναστροφής αυτής της κατάστασης. Υπάρχει μόνο σχέδιο κυρώσεων για τους ανεμβολίαστους.

Και μέσα σε όλα, “έσκασε” και η περίπτωση Τσιτσιπά.

Η κυβέρνηση, που συνειδητά ενοχοποιεί τη νέα γενιά για ανευθυνότητα απέναντι στην πανδημία, έρχεται πραγματικά σε δύσκολη θέση.

Να αντιμετωπίσει ως επιπόλαιο ή “ψεκασμένο” και τον Τσιτσιπά; Να του απευθύνει έκκληση να αλλάξει γνώμη; Να τον εκφοβίσει ότι δεν θα μπορεί να πάει σε εστιατόριο ή σε μπαράκι; Και έτσι να γίνει, θα πάει στο Ντουμπάι όπως έκανε τα Χριστούγεννα για να ξεδώσει αποφεύγοντας το lockdown στην πατρίδα.

Καλή του διασκέδαση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*