Άνοιξε η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για αναστολή εργασίας, τηλεργασία – Ιδιοκτήτες ακινήτων: Έρχονται διορθώσεις στις αποζημιώσεις στο κούρεμα στα ενοίκια – “Κλειδώνει” το έκτακτο βοήθημα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ποιοι θα το πάρουν – Αλεξιάδης για τέλη κυκλοφορίας: Μια κυβέρνηση εκτός «τόπου και χρόνου »

Άνοιξε πριν από λίγο η πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή δηλώσεων που αφορούν στις αναστολές συμβάσεων εργασίας για εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Η υποβολή μπορεί να γίνει απο σήμερα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ οι πληρωμές των αποζημιώσεων των 800 ευρώ ή τμήματος αυτών θα γίνουν σταδιακά αλλά προτεραιότητα θα έχουν οι εργαζόμενοι στις κλειστές επιχειρήσεις.

Μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου μπορούν να γίνονται και οι διορθώσεις. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, το υπουργείο δεσμεύτηκε πως οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στις 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 3 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, για τις κλειστές επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, για τον μήνα Νοέμβριο, και μόνο γι’ αυτήν την περίπτωση και προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού εγκαίρως, οι υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων πρέπει να υποβληθούν (από 15/11/2020) έως και τις 24/11/2020. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων.

Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος και μέχρι τις 24/11 πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις και οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων.

Προσοχή! Ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr μόνο εάν τίθεται η σύμβασή του για πρώτη φορά σε αναστολή. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει 2 εργοδότες, οι οποίοι είναι κλειστοί από δημόσια αρχή και τον έχουν θέσει σε αναστολή και οι δυο, πληρώνεται με τους κλειστούς. Επίσης, σε περίπτωση επικάλυψης η ημέρα υπολογίζεται μόνο μία φορά, δηλαδή η ημερομηνία που εργάζεται και στους δύο εργοδότες υπολογίζεται μόνο μία φορά. Επίσης, στην περίπτωση διαφορετικών διαστημάτων λαμβάνουμε υπόψη το μεγαλύτερο.

Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει αναστολή σύμβασης σε μια κλειστή επιχείρηση και σε μια πληττόμενη, θα πληρωθεί με τον πληττόμενο και το ποσό της αποζημίωσης θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο των κλειστών.

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος έχει πάνω από έναν εργοδότη και δεν τον έχει θέσει σε αναστολή αυτός με την πλήρη απασχόληση, δεν θα λάβει καθόλου ειδική αποζημίωση, ακόμη κι αν έχει παγώσει η σύμβασή του από την επιχείρηση όπου εργάζεται με μερική απασχόληση.

Την αναλογική αποζημίωση δικαιούνται 4 ταχύτητες εργαζομένων:

1. Εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες – π.χ. στη Θεσσαλονίκη – των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή, καθώς εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου, πριν από την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου.

2. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από σήμερα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες, από 7 έως 30 Νοεμβρίουκαι θα λάβουν τμήμα των 800 ευρώ . Το ποσό που αφαιρείται πρέπει να καταβληθεί από τη γενική μισθοδοσία του εργοδότη.

3. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από άλλη ημερομηνία, για παράδειγμα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου όπως ίσχυε για κομμωτήρια/κουρεία/κέντρα αισθητικής που κ έκλεισαν με κρατική εντολή την 9.11.2020

4. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για το μήνα Νοέμβριο και βάσει της γενικευμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου 2020.

5. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που αναμένεται να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ είναι κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο δηλαδή:

-Εργαζόμενοι σε επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό

-Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ήταν σε αναστολή τον Οκτώβριο

-Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας ήδη από τον Οκτώβριο και ειδικότερα στην Κοζάνη από 16/10 και στην Καστοριά από 23/10.

-Εργαζόμενοι Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), που έχουν τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη ο οποίος εμπίπτει σε πληττόμενο ΚΑΔ για τον Οκτώβριο.

5 δόσεις για την πληρωμή εισφορών του 2019

Όχι σε 2 άλλα σε 5 δόσεις θα ρυθμίσουν οι 800.343 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες τις ασφαλιστικές οφειλές τους που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019.

Η αύξηση των δόσεων που θα έπρεπε να καταβληθούν τέλη Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Η αύξηση των δόσεων προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην ΕΡΤ1. Πρόσθεσε δε ότι η οφειλή που προκύπτει ανέρχεται μεσοσταθμικά στο ποσό των 1.300 ευρώ.

Ερωτηθείς για τα αναδρομικά που δικαιούνται οι κληρονόμοι, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι η πλατφόρμα για τους 172. 222 κληρονόμους θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα. «Η διαδικασία θα είναι ηλεκτρονική και δεν θα απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στο επίδομα Χριστουγέννων περιορίστηκε να πει ότι θα καταβληθεί κανονικά μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να απαντά στο ερώτημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης: αν, δηλαδή, το κράτος θα εισφέρει για να αντιστοιχιστεί το επίδομα στον ονομαστικό μισθό κι όχι στο μειωμένο ποσό της ειδικής αποζημίωσης, που για μεν τον Νοέμβριο είναι 800 ευρώ αλλά για τους προηγούμενους μήνες ήταν 534 ευρώ.

Υποχρεωτικές δηλώσεις για τηλεργασία

Νέο ειδικό έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» οφείλουν να συμπληρώσουν όλες οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και εφαρμογής της υποχρεωτικής τηλεργασίας με τους εργαζόμενους που δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Με το έντυπο πρέπει να τεκμηριώνονται οι λόγοι που δικαιολογούν ως απολύτως αναγκαίο το προσωπικό που παραμένει στον χώρο εργασίας και δεν απασχολείται εξ αποστάσεως.

Επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εν μέσω πανδημίας θα πρέπει να δηλώσουν ότι το 50% του προσωπικό τους εργάζεται με τηλεργασία όπου αυτό είναι εφικτό και εάν δεν το εφαρμόσουν, τότε θα κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο των 3.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο καθεστώς τηλεργασίας δεν μπορούν να υπολογιστούν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας βρίσκονται σε αναστολή, αλλά και οι εργαζόμενοι που έχουν νόμιμη άδεια μητρότητας ή ασθένειας.

Ειδική άδεια για γονείς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Με το κλείσιμο, από σήμερα, Νηπιαγωγείων, Βρεφονηπιακών και Δημοτικών Σχολείων επανέρχεται η γενική χρήση της Ειδικής άδειας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Εργασίας, για όσους έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, θα γίνει αποδεκτή η δήλωση, κατά την τελευταία μέρα του 4ημέρου, οποιασδήποτε άλλης νόμιμης άδειας δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί νέα ρύθμιση.

Προκειμένου για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των οποίων η λειτουργία ή η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, συστήνεται καταρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή.

 

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Έρχονται διορθώσεις στις αποζημιώσεις για το κούρεμα στα ενοίκια

ακίνητα
Έρχονται διορθώσεις και νέες πληρωμές στις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω του κουρέματος των ενοικίων

Νέος γύρος αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» των ενοικίων πρόκειται να έρθει μέχρι και τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με το Open TV για ενοίκια που μειώθηκαν έως και τον Οκτώβριο οι ιδιοκτήτες δικαιούνται αποζημίωση στο 30% της απώλειας του εισοδήματος. 

Η συγκεκριμένη αποζημίωση δίνεται με συμψηφισμό από τον φετινό ΕΝΦΙΑ ή από τον φετινό φόρο εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλά λάθη και τα οποία πρόκειται να διορθωθούν με emails που θα σταλούν από τη φορολογική διοίκηση σε περίπου 200.000 φορολογούμενους. Τα εν λόγω λάθη θα πιστωθούν στα συγκεκριμένα ποσά.

Για μείωση ενοικίων από τον Νοέμβριο και μετά το σύστημα αλλάζει και έρχεται αποζημίωση στο 50% της απώλειας του εισοδήματος. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει συμψηφισμός αλλά θα υπάρξει κατευθείαν κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους που έχουν δηλώσει ή πρόκειται να δηλώσουν στο Taxisnet.

 

“Κλειδώνει” το έκτακτο βοήθημα για τα ευάλωτα νοικοκυριά- Ποιοι θα το πάρουν

Στιγμιότυπα από την Ερμού

Διπλή δόση ΚΕΑ για περίπου 270 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους το έκτακτο βοήθημα. Σήμερα η τροπολογία για τις επιταγές.

Σε μακροχρόνια ανέργους που αναζητούν δουλειά για πάνω από δύο χρόνια και δεν θα πάρουν το επίδομα των 400 ευρώ θα δοθεί το έκτακτο βοήθημα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός.

Με τα τελευταία μέτρα στήριξης, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ότι θα δοθεί ένα επίδομα 400 ευρώ για όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι από τον Μάρτιο δηλαδή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και αριθμούν περίπου 130.000 άτομα.

Τελείως ακάλυπτοι είχαν μείνει περίπου 270.000 που ήταν μακροχρόνια άνεργοι για παραπάνω από δύο χρόνια και μετά την λήξη του επιδόματος ανεργίας επιδοτούνταν μόνο με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το οποίο ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για τον ανύπαντρο και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέρος του νοικοκυριού και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτούς φιλοδοξεί να καλύψει με ένα έκτακτο βοήθημα που προανήγγειλε την Πέμπτη από την Βουλή ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το βασικό κριτήριο είναι οι δικαιούχοι να έχουν ως εισόδημα μόνο το ΚΕΑ δηλαδή 2.400 ευρώ το χρόνο για τον άγαμο, 3.600 ευρώ για ζευγάρι, 4.200 το νοικοκυριό με ένα παιδί, 4.800 ευρώ με δύο παιδιά, 5.400 ευρώ με τρία παιδία και 6.000 για νοικοκυριό με τέσσερα παιδιά.

Το βοήθημα θα είναι το διπλάσιο του μηναίου ΚΕΑ δηλαδή 400 ευρώ για τον άγαμο, 600 ευρώ για το ζευγάρι χωρίς παιδιά, 700 ευρώ για τα ζευγάρια με ένα παιδί, 800 ευρώ με δύο παιδιά, 900 ευρώ με τρία παιδιά και 1000 ευρώ για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά.

Το βοήθημα θα πιστωθεί αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπου καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και το ΚΕΑ. Τα συναρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα συμβεί το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου και πάντως πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί και η ΚΥΑ για το επίδομα των 400 ευρώ για όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι από τις 17 Μαρτίου και μετά αλλά και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας κατά δύο μήνες για όσους ολοκληρώνεται η 12μηνη επιδότηση του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Μέσα στην εβδομάδα κλειδώνει και το θέμα της συμμετοχής του δημοσίου στο δώρο των Χριστουγέννων όσων βρέθηκαν κατά διαστήματα σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η συμμετοχή του δημοσίου να είναι όχι με βάση το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ αλλά με βάση τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου.

Δώρο στους υγειονομικούς

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη η καταβολή ενός επιδόματος εν είδη δώρου των Χριστουγέννων και τους υγειονομικούς που δίνουν την μάχη της πρώτης γραμμής στο περιορισμό της επέκτασης του κορονοϊού. Αρμόδιοι παράγοντες κρατούν τα χαρτιά του κλειστά για το ύψος του βοηθήματος αλλά και για το χρόνο καταβολής τους.

Σήμερα οι τροπολογία για επιταγές

Σύμφωνα με υπουργό ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία για την παράταση για 75 ημέρες της προθεσμίας πληρωμής των επιταγών. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται για τις επιχειρήσεις σε κόκκινες περιοχές μια παράταση 75 ημέρων, ενώ ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχασαν μέχρι και το 70% του τζίρου τους την φετινή περίοδο η παράταση θα είναι μέχρι και το τέλος του Απριλίου του 2021.

Το μέτρο θα ισχύει για τις επιταγές και τις συναλλαγματικές που άρχισαν να λήγουν από τις 7 Νοεμβρίου ημέρα της ανακοίνωσης του δεύτερο lockdown της οικονομίας μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Αυτό σημαίνει ότι αν μια επιταγή έληγε κανονικά στις 29 Δεκεμβρίου θα μπορεί να πληρωθεί μέχρι και τα μέσα Μαρτίου του 2021 χωρίς συνέπειες για τον εκδότη της.

Ωστόσο η νέα αναβολή στις επιταγές και συναλλαγματικές θα είναι προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα και στο ιστορικό των 7 μηνών της υγειονομικής κρίσης που έχει προηγηθεί.

Για το λόγο αυτό η διευκόλυνση αυτή θα περιλάβει:

Τις επιχειρήσεις οι οποίες αναστέλλουν την λειτουργία τους με κρατική εντολή δηλαδή του συνόλου των επιχειρήσεων με εξαίρεση μόνο των φαρμακείων των καταστημάτων τροφίμων και των υγειονομικών μονάδων.

Με δεδομένο ότι πλέον υπάρχει ιστορικό της ζημιάς που προκάλεσε ο κορονοϊός στην παράταση για τις επιταγές θα ενταχθούν επίσης και οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν για το διάστημα Μαρτίου Οκτωβρίου μείωσή του τζίρου τους τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με το 2019.

Επίσης θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν κυκλοφορήσει αξιόγραφα που φτάσουν στο 20% του μηνιαίου τζίρου τους.

Τάσος Δασόπουλος

 

Τρ. Αλεξιάδης για τέλη κυκλοφορίας: Μια κυβέρνηση εκτός «τόπου και χρόνου »

«Η ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας 2021, είναι δυστυχώς ακόμη μια απόδειξη της αδιαφορίας της ΝΔ για τα προβλήματα των πολιτών, στην οικονομική και κοινωνική συγκυρία της περιόδου»

Δήλωση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναπλ. Τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Η ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας 2021, είναι δυστυχώς ακόμη μια απόδειξη της αδιαφορίας της ΝΔ για τα προβλήματα των πολιτών, στην οικονομική και κοινωνική συγκυρία της περιόδου. Με δεδομένα ότι :

1 . Για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 οι πολίτες δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους, είτε λόγω των μέτρων της πανδημίας, είτε λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών. Την ίδια κατάσταση θα υποστούν (κατά πάσα πιθανότητα) και για ακαθόριστο  διάστημα του 2021.

2 . Μεγάλος αριθμός πολιτών, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την διαβίωσή του και φυσικά να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κλπ) δεν λύνει το πρόβλημα, αφού θα έχουν συσσωρευθεί τεράστια ποσά.

3 . Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, ειδικά πριν το 2015, οδήγησε στην κατάθεση πινακίδων, στην απώλεια θέσεων εργασίας στο κλάδο των αυτοκινήτων (συνεργεία κλπ) και τελικά στην μείωση των εσόδων του Δημοσίου. Φυσικά και στην αφαίρεση ενός πολύτιμου εργαλείου από την καθημερινότητα της Ελληνικής οικογένειας, που ειδικά την περίοδο της πανδημίας, της κατάστασης στα ΜΜΜ και των αναγκαίων μέτρων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ :

·         Να επανεξετάσει το όλο θέμα, ειδικά  για οικογένειες  που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ενίσχυσης. Με εισοδηματικά – περιουσιακά – οικογενειακά κριτήρια, πρέπει να ελαφρυνθούν όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και ειδικά όσες οικογένειες διαθέτουν ένα ΙΧ.

·         Να δοθούν άμεσα οι αναγκαίες παρατάσεις πληρωμής, ώστε να μην οδηγηθούν συμπολίτες μας, το επόμενο χρονικό διάστημα σε κατάθεση πινακίδων- ακινησία αυτοκινήτων!

·         Να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας, μέσω  έκπτωσης -απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας, με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια της οικογένειας και σαν ελάχιστο δείγμα ανακούφισης αυτών που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα της πανδημίας.

Στο μονότονο αφήγημα της κυβέρνησης, για το «που θα βρεθούν τα λεφτά» για τις προτάσεις αυτές, απαντούμε :

-Από τις φωτογραφικές διατάξεις ενίσχυσης συγκεκριμένων επιχειρήσεων, που έχουν ψηφίσει.

-Από τις νομοθετικές ρυθμίσεις μείωσης του φορολογικού βάρους σε όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες.

-Από τις σκανδαλώδεις διατάξεις, απαλλαγής φοροφυγάδων, λαθρεμπόρων και οικονομικών εγκληματιών.