
Παρουσιάζονται σήμερα Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου στις θέσεις τους οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, ενώ νωρίς το απόγευμα θα γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψουν και οι μαθητές στις τάξεις, με τα μέτρα αντιμετώπισης διασποράς του νέου κοροναϊού να έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Το πιθανότερο είναι το πρώτο κουδούνι να χτυπήσεις τελικώς στις 14 και όχι στις 7 Σεπτεμβρίου. Επίσημες ανακοινώσεις θα κάνουν το απόγευμα (16.00) οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλλου.
Μιλώντας τη Δευτέρα στο κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε την 14η Σεπτεμβρίου ως πιθανότερη ημερομηνία έναρξης του νέου σχολικού έτους, επισημαίνοντας την ανάγκη να επιστρέψουν τα παιδιά από τις διακοπές περίπου μία εβδομάδα πριν γυρίσουν στις σχολικές αίθουσες για να μην γίνουν εστία μικρής διασποράς στο σχολείο, στη γειτονιά, στην κοινότητα.
Το σκεπτικό της αναβολής
Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για την παράταση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς εδράζεται στη σχετική ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει επιδημιολογικά το διάστημα των 14 ημερών από την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου.
Υπολογίζεται, μάλιστα, πως ένα ποσοστό μεταξύ 85-90% των εκδρομέων είχε επιστρέψει από λιμάνια και οδικές αρτηρίες έως το Σαββατοκύριακο, συνεπώς ο κίνδυνος διασποράς του ιού ελαχιστοποιείται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των μαθητών στα θρανία συνιστά ένα κρίσιμο τεστ σε πολλαπλά επίπεδα για τους επιστήμονες και την κυβέρνηση.
Όχι μόνο λόγω των μέτρων προστασίας και πρόληψης που θ’ ακολουθηθούν (χρήση μάσκας, χωριστά διαλείμματα, αποστάσεις κτλ.), αλλά και γιατί θα φανεί εάν πράγματι θα υπάρξει ή όχι αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού κι αν στο μέλλον θα εξεταστούν σενάρια για το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων.
Θετικό στοιχείο συνιστά πάντως πως για τρίτη συνεχή ημέρα χθες τα νέα κρούσματα ανά 24ωρο ήταν λιγότερα από 200, αλλά τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο παραμένουν. Γι’ αυτό χρειάστηκε π.χ. να επιβληθεί τοπικό lockdown στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ αυξημένη είναι η ανησυχία από τα μαζικά κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και δομές φιλοξενίας, όπως αυτή στο Βύρωνα ή το γηροκομείο στο Μοσχάτο.
Εκτοξεύονται τα κρούσματα στην Αττική – Σε επιφυλακή οι αρχές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Μπορεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να δείχνει ότι η εξάπλωση της επιδημίας σταθεροποιείται και αυτό να μειώνει την ανησυχία, όμως αρκεί μόλις ένα κρούσμα για να πυροδοτήσει την αθρόα διασπορά σε κλειστές δομές.
Επιβεβαιώνεται η ανησυχία των επιδημιολόγων ότι η εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς χθες δύο περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων σήμαναν κόκκινο συναγερμό στο Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τόσο το γηροκομείο στο Μοσχάτο όσο και η δομή υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων στο Βύρωνα, δείχνουν ότι τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική μπορεί να εξελιχθούν σε μια ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση.
Από τη μια μεριά ο ιός εισέβαλε ύπουλα σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων, όπου οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες λόγω των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και βρίσκονται εκεί, από την άλλη διαπιστώθηκε ότι σε μία δομή παιδιών ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία. Κι αυτό 2 βδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία όπου αναμένεται πως σίγουρα κάποια συμπτωματικά παιδιά θα βρεθούν εκεί.
Το γεγονός βέβαια ότι εντοπίζονται άμεσα τα κρούσματα είναι θετικό. Όμως από την άλλη δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση εφησυχασμός, με το σκεπτικό ότι το τελευταίο τριήμερο τα νέα κρούσματα κατήλθαν χαμηλότερα των 200.
Στη σημερινή προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αναμένεται να δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ώστε να κινηθούμε με ασφάλεια μέσα στο Φθινόπωρο.
Η περιοχή της Αττικής με τα σχεδόν 2000 νέα κρούσματα μέσα τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα περισσότερα αποτελούν μεταδόσεις μετά την επιστροφή από τις διακοπές, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο. Σημειώνεται δε ότι πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα από την αρχή της επιδημίας, εντοπίστηκε τον καλοκαιρινό αυτό μήνα.
Είναι πολύ πιθανό, να ανακοινωθεί η επέκταση των περιοριστικών μέτρων όσον αφορά στην εστίαση για τουλάχιστον ακόμη δύο εβδομάδες, όσος δηλαδή είναι και ο χρόνος μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία.
Αναφερόμενοι στα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, να αναφέρουμε ότι στις 10.317 ανέρχονται οι συνολικές μολύνσεις κορονοϊου μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, καθώς χθες απόγευμα Δευτέρας (31/8), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 183 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Από τα 173 εγχώρια κρούσματα, τα 46 συνδέονται με συρροές, 12 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ 10 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα 44 κρούσματα αφορούν σε συρροές της Αττικής με εντονότερη αυτή τη δομή υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων στο Βύρωνα.
Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55.6% άνδρες. 2089 (20.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4570 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 36 οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Οι 10 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, είχαμε 4 καταγεγραμμένους θανάτους και 266 θανάτους συνολικά στη χώρα. 96 (36.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Να σημειώσουμε όμως ότι χθες το βράδυ κατέληξαν ένας άνδρας 91 ετών στα Χανιά καθώς κι ένα 80χρονος στη Μυτιλήνη κι έτσι ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 268.