Άλλο ανοικτό κόμμα, άλλο face control από κάποια “υγειονομική επιτροπή αριστεροσύνης”… Σεραφείμ Κοτρώτσος

« Έχω λοιπόν κάθετη διαφωνία, και θέλω με ευθύτητα να την εκφράσω στην ΚΕ, με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή –προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο– αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά followers».

Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και συνομιλητής μου, που μετείχε στη συνεδρίαση, μου περιέγραψε τους μορφασμούς κάποιων στελεχών. Λέγεται πως η αναφορά Τσίπρα στον όρο “followers” απευθυνόταν σε συγκεκριμένα κορυφαία στελέχη που τον είχαν χρησιμοποιήσει πρόσφατα με μάλλον υποτιμητικό τρόπο, επιμένοντας στην “αυτοπρόσωπη” διαδικασία.

Αποτέλεσμα εικόνας για isyriza followers

Τι ακριβώς σημαίνει “αυτοπρόσωπη διαδικασία”, δεν έχει επαρκώς διευκρινιστεί. Πιθανώς οι θιασώτες της να έχουν κατά νου, όποιος εγγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να σπεύδει κατόπιν στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και ενώπιον ολιγομελούς οργάνου “κριτών” να εξηγεί “πόσο ΣΥΡΙΖΑ είναι”, γιατί θέλει να γίνει μέλος, πόσο Μαρξ και Πουλαντζά έχει διαβάσει, και τι ακριβώς έκανε τη νύχτα του δημοψηφίσματος του καλοκαιριού του 2015.

Ενδεχομένως να καλείται να γράψει αναλυτικά την γνώμη του για το ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα, τον Σημίτη κ.ά, και να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν είναι φορέας κάποιου σοσιαλδημοκρατικού ή, ακόμα χειρότερα, υπολανθάνοντος κεντρώου ή κεντροδεξιού “κοροναϊού” που θα μπορούσε να μολύνει το κυρίως σώμα…

Αποτέλεσμα εικόνας για isyriza followers

Κάτι σαν “face control”, δηλαδή, από μια ιδιότυπη “υγειονομική επιτροπή αριστεροσύνης”.

Και να είναι οι αξιολογητές -με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα στις κομματικές οργανώσεις και τα κινήματα– που θα αποφασίσουν πόσο “ανοιχτό” θα είναι το ανοιχτό κόμμα που θέλει ο Τσίπρας και έχουν, υποτίθεται, συμφωνήσει οι επικεφαλής των τάσεων. Μένει να διευκρινισθεί τι θα συμβαίνει με εκείνους που θα απορρίπτονται. Ίσως, οι οπαδοί της “αυτοπρόσωπης” διαδικασίας, να έχουν κατά νου μια κατηγορία φίλων και υποστηρικτών στην οποία θα εντάσσονται ως “followers” του Συριζαϊκού Instagram, με δικαίωμα να κάνουν like στις φωτογραφίες του αρχηγού και των κορυφαίων στελεχών αλλά όχι να μετέχουν στα άδυτα των αδύτων.

Προφανώς θα επικρατήσει η άποψη του Τσίπρα. Και το ανοιχτό θα είναι πραγματικά ανοιχτό. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αυτοκτονικό και είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει κάποιον μελλοντικό απολογισμό ήττας. Αρκεί το κόμμα, σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση, αύριο, πιθανώς, ως κυβέρνηση, να διαθέτει στρατηγική και οραματικό στόχο. Να γνωρίζει που πάει, ώστε να γνωρίζουν και αυτοί που επιθυμούν να το ακολουθήσουν που τους πάει. Όλα τα άλλα είναι “γεροντοκορίστικες εμμονές”, ή, ακόμα χειρότερα, ελιτίστικη αντιμετώπιση οιουδήποτε δεν πρόλαβε (λόγω ηλικίας) , ή δεν θέλησε στη ζωή του να ντυθεί τα κομματικά άμφια…

 

Αποτέλεσμα εικόνας για foto Σεραφείμ Κοτρώτσος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*