Άδειες πόλεις και σύννεφα γενικού lockdown σε όλη τη χώρα – lockdown στην εστίαση, συνάντηση με Μητσοτάκη ζητούν 50 σύλλογοι – Μείωση ενοικίου: Λένε «όχι» οι ιδιοκτήτες στην επαναφορά του «κουρέματος» 40%

Στην… ατομική ευθύνη των πολιτών «πετάει το μπαλάκι» για άλλη μία φορά η κυβέρνηση και προειδοποιεί πως «θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε». 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες μετά το «γκριζάρισμα» των δύο πόλεων λόγω της έξαρση των κρουσμάτων.

Νέα εξατομικευμένα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 το πρωί και για 14 ημέρες, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, μετά το lockdown που αποφάσισε η κυβέρνηση λόγω της έξαρση των κρουσμάτων.

Για τα νέα έκτακτα μέτρα μίλησε (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προειδοποιώντας ότι δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα «αν δεν τηρήσουμε» τα μέτρα.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος με την οικονομίστικη αντίληψη να επικρατεί. Όπως είναι φανερό ο μεγάλος φόβος όλων των κυβερνήσεων της Ευρώπης είναι να να έρθουν οι μέρες των εορτών με τους ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους και ότι παραφωνίες «είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».

Για τι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.

Για τα σχολεία είπε ότι δεν υπήρχε θέμα διασποράς, γι’ αυτό και δεν έκλεισαν. Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά.
Σχετικά με τις ΜΕΘ ο Στ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη, στο σύστημα υγείας.

Η γκρι ζώνη 

Χθες, η κυβέρνηση αναθεώρησε τις ζώνες επικινδυνότητας, καθώς δημιούργησε ακόμα μία, με αφορμή την απόφαση για γενικό lockdown στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Ο υγειονομικός χάρτης διαμορφώνεται πλέον σε τρεις ζώνες, καθώς θα υπάρχει και η γκρι ζώνη που θα περιλαμβάνει τις περιοχές σε lockdown.

Τα συνεχή περιοριστικά μέτρα φανερώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να τιθασεύσει την έξαρση της νόσου στη χώρα μας, με τα ημερήσια κρούσματα να καταγράφουν διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ και να εκτοξεύονται ακόμα και πάνω από τα 2.000, τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε ήδη σε 153, πιέζοντας επικίνδυνα το σύστημα υγείας.

Τα μέτρα στα επίπεδα Α’ και Β΄ 

Στο επίπεδο Β’ βρίσκεται η Αττική και σχεδόν όλες οι περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας. Σε όλες τις περιοχές, ανεξαρτήτως επιπέδου επικινδυνότητας, θα ισχύουν τα παρακάτω (οριζόντια) μέτρα:

► υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

► περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί

► απαγόρευση επιβίβασης σε μέσα μεταφοράς χωρίς μάσκα

► υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

► υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα

► αναστέλλεται το επισκεπτήριο σε όλες τις δομές πρόνοιας

► παραμένουν σε λειτουργία τα σχολεία, το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια

Στο Β’ επίπεδο αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες) πλην delivery και take away. Το ίδιο θα ισχύσει και για όλους τους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης (σινεμά, θέατρα, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια). Ειδικότερα, απαγορεύονται όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις εκτός εξαιρέσεων (επιτρέπονται αγώνες της Super League στο ποδόσφαιρο, η Α1 μπάσκετ και οι ευρωπαϊκοί αγώνες επιπέδου Champions League και Europa League).

Αντίθετα, στο Α’ επίπεδο επιτρέπονται προπονήσεις και δραστηριότητες χωρίς θεατές. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα στις δύο αυτές ζώνες θα έχουν διάρκεια έναν μήνα.

► Χθες, καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι, γεγονός που αποκαλύπτει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας διαρκώς επιδεινώνεται. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων, με 1.152 νέα περιστατικά τη Δευτέρα και 7 καταγεγραμμένους θανάτους.

Σε ισχύ το lockdown στην εστίαση, συνάντηση με Μητσοτάκη ζητούν 50 σύλλογοι

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν 50 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα, λόγω του αμφιβόλου αποτελεσματικότητας lockdown στον κλάδο τους τον Νοέμβριο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ σήμερα τα ξημερώματα, με εξαίρεση τα delivery και take away.

Το μέτρο πλήττει πάνω από το 50% της εστίασης, καθώς από τις 82.408 επιχειρήσεις που λειτουργούν σε όλη τη χώρα θα κατεβάσουν ρολά οι 42.778 στους 19 νομούς της «ζώνης αυξημένου κινδύνου».

Στην επιστολή τους οι σύλλογοι επισημαίνουν πως «η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές».

Ζητούν «χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος και μένοντας μακριά από την δημιουργία εντυπώσεων, μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου, ως δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας,να εξηγήσει και να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την επιβίωση του».

Επίσης, τονίζουν ότι «αρχικά και μόνο τα οριζόντια μέτρα στήριξης, χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, οδήγησε σε σπατάλη πολύτιμων πόρων καθώς 8 μήνες μετά ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη».

«Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά και να λειτουργήσει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η υγειονομική κρίση παρέλθει» σημειώνουν.

 

Μείωση ενοικίου: Λένε «όχι» οι ιδιοκτήτες στην επαναφορά του «κουρέματος» 40%

κλειστά μαγαζιά
«Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γιατί με όσα ανακοινώσατε, εξαντλήσατε για μια φορά ακόμη όλη την σκληρότητα των μέτρων σας σε βάρος των εκμισθωτών ακινήτων περιφερειών χαρακτηρισμένων ως “πορτοκαλί” ή “κόκκινων”» αναφέρει μεταξύ άλλων με ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ

Σφοδρή είναι η αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων στην απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το υποχρεωτικό «κούρεμα» 40% στα ενοίκια για τον μήνα Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις σε περιφερειακές ενότητες αυξημένου κινδύνου. Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το οικονομικό επιτελείο η ΠΟΜΙΔΑ θυμίζει ότι τον περασμένο Απρίλιο στο μέτρο είχαν ενταχθεί μόνο επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.).

«Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργία. Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές;» τονίζει. Υπογραμμίζει επίσης ότι για τους ιδιοκτήτες το μόνο θετικό μέτρο είναι ο μελλοντικός συμψηφισμός του 30% της απώλειας που υφίστανται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. «Καμιά άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων» αναφέρει στην επιστολή της.

Όσον αφορά στην προαιρετική μείωση ενοικίου, η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι η απουσία ανταπόκρισης εκ μέρους των ιδιοκτητών οφείλεται στην αποσπασματικότητα των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και στην μη ολοκλήρωση της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ:

Στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης του κορoνοϊού στη χώρα μας, ανακοινώσατε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο “Αυξημένου Κινδύνου” για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη τεράστια “διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου”, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα, καθώς και οι εργαζόμενοί τους στα μισθώματα κύριας και φοιτητικής κατοικίας.

Στη λίστα αυτή τον Απρίλιο είχαν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.).

Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργία!!! Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές; Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, το μόνο θετικό μέτρο είναι ο μελλοντικός συμψηφισμός του 30% της απώλειας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Καμιά άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων !!!

Γιατί; Η δυνατότητα προαιρετικής μείωσης ενοικίου θα εξακολουθήσει να ισχύει για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές επιπέδου “Επιτήρησης” (πράσινο και κίτρινο), σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ. Επί της ευχέρειας αυτής την οποία εμείς προτείναμε και εσείς ορθά νομοθετήσατε για το τελευταίο τετράμηνο, έχετε τεράστια ευθύνη για την έλλειψη γενικευμένης ανταπόκρισης γιατί, όπως ήδη δημόσια σας ενημερώσαμε, αυτή οφείλεται:

Πρώτον, στην αποσπασματικότητα (κυριολεκτικά «μαρτύριο της σταγόνας», μήνα-μήνα για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Δεύτερον, στη μη ολοκλήρωση της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου, μέχρι σήμερα που τελειώνει η προθεσμία του ΕΝΦΙΑ.

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γιατί με όσα ανακοινώσατε, εξαντλήσατε για μια φορά ακόμη όλη την σκληρότητα των μέτρων σας σε βάρος των εκμισθωτών ακινήτων της Αττικής και άλλων περιφερειών χαρακτηρισμένων ως “πορτοκαλί” ή “κόκκινων”, ακόμη και για επιχειρήσεις σε πλήρη λειτουργία, χωρίς και θετικά μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων!

Γι΄ αυτό και σας καλούμε να αντιμετωπίσετε άμεσα τα προβλήματα αυτά που έχουν δημιουργήσει δικαιολογημένη αγανάκτηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την άνιση και άδικη αυτή σε βάρος τους μεταχείριση, αλλά και σύγχυση και δυσπιστία στο να προβούν σε συμφωνίες μείωσης μισθωμάτων, παρότι θα το επιθυμούσαν”

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ισχύσει η υποχρεωτική μείωση ενοικίου για τον μήνα Νοέμβριο για

  • επιχειρήσεις που κλείνουν κατόπιν κρατικής εντολής ή πλήττονται λόγω κορoνοϊού, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, και έχουν έδρα σε περιφέρεια αυξημένου κινδύνου (Αττικής, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Φλωρίνης, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λαρίσης, Βοιωτίας, Κυκλάδων)
  • εργαζόμενους των παραπάνω επιχειρήσεων των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή
  • φοιτητές εφόσον ο γονέας είναι εργαζόμενος του οποίου η σύμβαση έχει ανασταλεί
  • Επιπλέον προαιρετική μείωση ενοικίου κατά τουλάχιστον 30% (ύστερα από συμφωνία ιδιοκτήτη- ενοικιαστή) αφορά τις επιχειρήσεις με έδρα σε περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο επιτήρησης

Οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια θα μπορούν να συμψηφίσουν το 1/3 της ζημίας με φορολογικές τους υποχρεώσεις.