Άδειασμα Μαρινάκη σε Φλωρίδη μετά το «ξεμπρόστιασμα» από Φάμελλο — Ο πελοποννησιακός πόλεμος της Νέας Δημοκρατίας

Δικές του απόψεις, δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης άδειασε τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη μετά την αναφορά του στη διάταξη για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση των συντακτών, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε «δικές του απόψεις οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Στελέχη του κόμματος σχολιάζουν δηκτικά το πρώτο «φάουλ» του εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Δικαιοσύνης
Η δυσφορία βουλευτών της ΝΔ που δεν υπουργοποιήθηκαν και είδαν να μπαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα 19 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί, είχε εκφραστεί αμέσως με την ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και τώρα, η «πατάτα» του Γιώργου Φλωρίδη κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, έρχεται, όπως λένε, να επιβεβαιώσει τη δυσφορία τους.

Όπως λένε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Δικαιοσύνης πιάστηκε «αδιάβαστος» κατά την κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία επιβεβαιώνοντας τις σοβαρές ενστάσεις τους για τους «αλεξιπτωτιστές» που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να υπουργοποιήσει σε βάρος βουλευτών της ΝΔ που έδωσε τη μάχη κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση της παράταξης.

Ο Γιώργος Φλωρίδης, κατά βουλευτές της ΝΔ, υπέπεσε σε δύο πολύ μεγάλα λάθη. Το πρώτο, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε στη Βουλή να μην γνωρίζει ποιο κόμμα είχε είχε φέρει την τροπολογία για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών κατηγορώντας, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως εμπνευστή του νομοθετήματος. «Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ότι η ΝΔ ψήφισε τη σχετική τροπολογία τον Νοέμβριο του 2019», επισημαίνουν δηκτικά, προσθέτοντας ότι «η πολύ αυτοπεποίθηση βλάπτει το κόμμα».

Το δεύτερο μεγάλο φάουλ του Γιώργου Φλωρίδη κατά βουλευτές της ΝΔ είναι ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε προσωπική άποψη και έσπευσε να προαναγγείλει αλλαγή της ρύθμισης που προβλέπει το «ακαταδίωκτο» για τα τραπεζικά στελέχη.

Για την ιστορία να πούμε ότι αν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού πίεζαν επί ώρα τον Φλωρίδη να επανέλθει στο βήμα της Βουλής και να πάρει πίσω την ανακοίνωση που έκανε, εκείνος αρνήθηκε προβληματίζοντας το Μαξίμου για την εξέλιξη της επιλογής του.

 

Ο πελοποννησιακός πόλεμος της Νέας Δημοκρατίας

Ο πελοποννησιακός πόλεμος της Νέας Δημοκρατίας

Σαμαράς και Μητσοτάκης συμφώνησαν για αλλαγή περιφερειάρχη αλλά οι μεθοδεύσεις φέρνουν εμφύλιο

Παρά το πανηγυρικό κλίμα, κάτω από τους… μουσαμάδες της εντυπωσιακής νίκης και της νίκης και της έναρξης της νέας θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου τα αντικρουόμενα οικονομικοπολιτικά συμφέροντα εντός των «γαλάζιων» τειχών συνθέτουν μια ισορροπία τρόμου ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών. Η άσβεστη δίψα για εξουσία και οι μόλις 90 ημέρες που απομένουν για τις εκλογές του Οκτώβρη κρατούν σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό. Το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου άνοιξε την όρεξη στο Μοσχάτο και ήδη ο σχεδιασμός για να επαναληφθεί ο «γαλάζιος χάρτης» βρίσκεται σε κορύφωση, με ανακοινώσεις υποψηφίων και συνδυασμών ακόμη και εντός των ημερών.

Διόλου τυχαία, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος επιλέχθηκε ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης, με το βάρος του ελέγχου της ΝΔ ανά την επικράτεια να ζυγίζει περισσότερο από τον κρατικισμό αυτής της πρωτοφανούς διπλοθεσίας. Μαζί με τους στενότερους συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη Θανάση Νέζη, Γιάννη Σμυρλή, Στέλιο Κονταδάκη και φυσικά τον «επί παντός επιστητού» Γιάννη Μπρατάκο ο γραμματέας «τρέχει» όλες τις υποψηφιότητες. Κρίνοντας όμως από τον πόλεμο που μαίνεται στην περιφέρεια Πελοποννήσου, οι παραπάνω δεν είναι οι μόνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις ούτε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Οι επί μακρόν μεθοδεύσεις απομάκρυνσης του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, η έντονη ζέση του Αντώνη Σαμαρά να ελέγξει τις καταστάσεις και η σωρεία ονομάτων που πέφτουν στο τραπέζι πριν από την ανακοίνωση των «γαλάζιων» χρισμάτων συνθέτουν πολεμικό κλίμα στην Πελοπόννησο. Τα έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της προσεχούς πενταετίας, από σταθμό υδρογόνου στην Κορινθία και μονάδα αποθήκευσης ενέργειας στην Τρίπολη έως την απολιγνιτοποίηση και τη μοιρασιά των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ΕΣΠΑ, είναι αρκετά για να καταλάβει κάποιος το τεράστιο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το ποιος θα αναδειχτεί «μικρός πρωθυπουργός» στην Πελοπόννησο στις επόμενες εκλογές.

Μητσοτάκης είπε… ξείπε

«Στις περιφέρειες πηγαίνουμε με τις επιλογές μας. Οπου υπάρχει εν ενεργεία περιφερειάρχης απολαμβάνει τη στήριξη της κυβέρνησης»

δήλωνε ο Κυρ. Μητσοτάκης από την Κοζάνη τον περασμένο Φεβρουάριο. Πράγματι, για περιφέρειες όπως της Αττικής του Γιώργου Πατούλη, της Κεντρικής Μακεδονίας του Απόστολου Τζιτζικώστα, της Θεσσαλίας του Κώστα Αγοραστού και συνολικά για εννέα εν ενεργεία περιφερειάρχες εκπέμπεται το μήνυμα για καθαρή στήριξη. Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ηπειρος και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη προκύπτουν βέβαιες για ανανέωση του κομματικού χρίσματος.

Ομως οι «γαλάζιες» περιφέρειες τον Μάιο του 2019 ήταν έντεκα. Για τη (δέκατη) Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η έντονη κριτική για ανεπάρκεια που έχει δεχτεί η Ρόδη Κράτσα μοιάζει αρκετή για να την κάνει να δεχτεί την… τιμητική αποστρατεία σε κάποιον διεθνή οργανισμό, πιθανότατα ως εκπρόσωπος της χώρας στην UNESCO. Ωστόσο η περίπτωση αντικατάστασης Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν μοιάζει τόσο ανώδυνη.

«Εκχώρηση» στον Σαμαρά

Τα πρώτα σύννεφα στην υποψηφιότητα Νίκα εμφανίστηκαν προ μηνών, όταν δημοσιεύματα έδιναν το κομματικό χρίσμα στον βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση. Αρχικά θεωρήθηκε «βέτο Σαμαρά» χωρίς τις ευλογίες Μητσοτάκη. Τις τελευταίες ημέρες όμως επισημοποιήθηκε η απόσυρσή του, με το νέο χαρτί που έπεσε στο τραπέζι να αποκαλύπτει πως δεν έχουμε να κάνουμε με «αντάρτικο» αλλά μάλλον με συμφωνία… εκχώρησης της Πελοποννήσου από το Μέγαρο Μαξίμου στον πρώην πρωθυπουργό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το όνομα που ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και τις επόμενες ημέρες είναι αυτό του Δημήτρη Πτωχού,ο οποίος έλυνε και έδενε στο Μέγαρο Μαξίμου του Σαμαρά, αντικαταστάτη του Σταύρου Παπασταύρου, ως τότε συνδέσμου με την τρόικα και προσώπου που είχε την… τροχήλατη τιμητική του στη δικογραφία Novartis. Ενας τεχνοκράτης χωρίς ιδιαίτερα ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή, αντιμέτωπος με ένα ιστορικό κομματικό στέλεχος με πολύχρονες ρίζες στην τοπική αυτοδιοίκηση, επί 13 χρόνια δήμαρχο Καλαμάτας και εκλεγμένο περιφερειάρχη με σχεδόν 55%, από τον οποίο ζητείται να εγκαταλείψει.

«Παρών» ο Νίκας

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, η πλευρά του νυν περιφερειάρχη διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω και έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις διεκδίκησης της εξουσίας εκ νέου, ανεξαρτήτως χρίσματος. Τα σενάρια που διακινεί το Μαξίμου μέσω φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ για… τακτοποίηση του Π. Νίκα σε κάποια κρατική θέση όχι μόνο τον αφήνουν ασυγκίνητο, φαίνεται αντιθέτως να τον ντοπάρουν. «Τα εμπόδια είναι για να τα περνάμε, οι ανεξάρτητες φωνές δεν αρέσουν» είναι το μήνυμα που στέλνει στο περιβάλλον του.

Εξάλλου, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωσε κονδύλι 20.000 ευρώ για την κατασκευή μνημείου αφιερωμένου στα θύματα του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου και μάλιστα σε σημείο κοντά στη γενέτειρα του Αντ. Σαμαρά. Παράλληλα, φέρεται να καιροφυλακτεί και ο «γαλάζιος»… φίλος από τα παλιά Πέτρος Τατούλης, ο οποίος κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει.

Αναβρασμός στη ΝΔ

Οι μεθοδεύσεις Σαμαρά με τις πλάτες Μητσοτάκη έχουν εντείνει το διχαστικό κλίμα. Τα ερωτήματα για τις σκοτεινές κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού είναι πολλά και οι κακές γλώσσες μιλούν για εξόχως οικονομικά κίνητρα. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ οδεύει προς… τριχοτόμηση στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου, που με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη και πριν από το άκουσμα του ονόματος Πτωχός υπογράμμισε ότι ο Π. Νίκας είναι «ηθικός, έντιμος, εργατικός και πετυχημένος πολίτης – δημόσιος λειτουργός – δήμαρχος – εν ενεργεία περιφερειάρχης και μάλιστα Μεσσήνιος περιφερειάρχης».

Το αυτό κατάλαβαν και το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντηση Μαρινάκη – Μπρατάκου με τους πέντε κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες πάγωσαν στο άκουσμα «Νίκας ή τίποτε».