Ώρα ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά – Δώρο Χριστουγέννων: Τι ποσό θα πάρουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή – Συνταξιούχοι κινδυνεύουν σοβαρά τα αναδρομικά-Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τα κόψει

 Ώρα ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων για τον φετινό ΕΝΦΙΑ τα εξής:

1.Τον ίδιο ακριβώς ΕΝΦΙΑ με αυτό που πλήρωσαν το 2019 θα καταβάλουν όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους.

2.Νέο ποσό του φόρου θα κληθούν να πληρώσουν όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητη εντός του 2019.

3.Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε 6 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη αναμένεται να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου .

4.Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

 

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ποσό θα πάρουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή – Πότε θα γίνει η καταβολή

Η πρόβλεψη για το φετινό δώρο Χριστουγέννων εντάσσεται σε μία δέσμη μέτρων για εργαζόμενους και ανέργους που κατατίθεται από το υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα στη Βουλή.

Η διάταξη αφορά στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται σημαντικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, η πληρωμή του δώρου πρέπει να γίνει κανονικά και χωρίς αναβολή, έως τις 21 Δεκεμβρίου. Το ποσό του δώρου, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, καταβάλλεται από το κράτος, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος για τον εργαζόμενο. Βάση για τον υπολογισμό του ποσού που πληρώνει το κράτος, όμως, θα είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν υψηλότερους μισθούς θα υπάρχει μία μείωση στη βάση υπολογισμού, ανάλογα και με τους μήνες της αναστολής. Ευνοημένοι, ίσως βγουν, ορισμένοι υπάλληλοι που εργάζονταν με εκ περιτροπής απασχόληση και είχαν μικρότερους μισθούς από 534 ευρώ το μήνα. Δώρο Χριστουγέννων θα πάρουν και οι εποχικοί εργαζόμενοι που είχαν βγει με αναστολή.

 

Συνταξιούχοι κινδυνεύουν σοβαρά τα αναδρομικά-Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τα κόψει

Συνταξιούχοι, αναδρομικά, Παπαχελάς

Η πρώτη κυβερνητική πράξη ήταν η περικοπή των αναδρομικών των συνταξιούχων από 3,9 σε 1,4 δισ. ευρώ. Το σχέδιο σε δεύτερη φάση περιλαμβάνει την περικοπή ή αν θέλετε αναβολή καταβολής και των 1,4 δισ. ευρώ. Ηδη έχουν εξαπολυθεί οι λαγοί…

Ο πρώτος λαγός ήταν ο Γιώργος Κύρτσος. Ο δεύτερος ο Αλέξης Παπαχελάς. Κοινός παρονομαστής η μη καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων. Και επειδή καθόλου τυχαίες δεν είναι οι δημοσιεύσεις αυτού του του Τύπου με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το συμπέρασμα είναι πως τα αναδρομικά των συνταξιούχων που έπρεπε να καταβληθούν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, όπως έλεγαν, τώρα κινδυνεύουν.

Η κυβέρνηση έβαλε τους λαγούς για να βολιδοσκοπήσει την κοινή γνώμη. Βγήκε που λέτε την περασμένη Κυριακή ο διευθυντής της Καθημερινής, που έχει προνομιακή ενημέρωση από το Μαξίμου και έγραψε: «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς όμως και ηλίθιους φραγμούς που βάζουν τρικλοποδιά. Είμαστε σε ένα σημείο όπου ακόμη και η αναβολή άμεσης καταβολής των αναδρομικών συντάξεων θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, όσο βαρύ και αν είναι το πρόβλημα για μια μερίδα της κοινωνίας

Είδατε ο Αλέξης Παπαχελάς; Γενναιόδωρος. Όσο βαρύ κι΄ αν είναι το τίμημα για μία μερίδα της κοινωνίας. Δηλαδή τί μας λέει ο ο διευθυντής της Καθημερινής; Οι συνταξιούχοι να θυσιάσουν τα πετσοκομμένα αναδρομικά, οι καναλάρχες, όμως να τσεπώσουν τα 21 εκατομμύρια που τους χάρισε η κυβέρνηση της ετήσιας συνδρομής, καθώς και τα 20 εκατομμύρια της λίστας Πέτσα.

Δεν φτάνει που από τα 3,9 δισ. που έπρεπε να δώσει η κυβέρνηση με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα δώσει μόνο 1,4 δισ. Δεν φτάνει που έκοψε τα αναδρομικά δώρα και επικουρικές από 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους, έρχονται τώρα ορισμένοι και κάνοντας επίδειξη πατριωτισμού και υπευθυνότητας με τις τσέπες των άλλων, ζητούν να μην καταβληθούν και τα αναδρομικά των 1,4 δισ. ευρώ.