«Όχι» σε δεξιά κυβέρνηση — Στην Ελλάδα δύο από τα 12 αεροσκάφη πυρόσβεσης που σχεδιάζει να αγοράσει η Ε.Ε.

 spain
Οι διερευνητικές επαφές του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο απέτυχαν, καθώς μόνο ένα από τα μικρά κόμματα δέχθηκε να στηρίξει ενδεχόμενη συγκυβέρνησή του με την Ακροδεξιά ● Τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς.

Θολό παραμένει το μετεκλογικό τοπίο στην Ισπανία, στον απόηχο της πικρής νίκης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) υπό τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο που απέτυχε να κατακτήσει αυτοδυναμία και να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή μαζί με τον -αποδυναμωμένο πια- δυνητικό του εταίρο, το ακροδεξιό Vox. Με εξαίρεση το περιφερειακό κόμμα της Ναβάρα (UPN) που δέχτηκε να στηρίξει μια συγκυβέρνηση Δεξιάς-Ακροδεξιάς αλλά διαθέτει μόλις μία έδρα στο νέο Κοινοβούλιο, ο Φεϊχόο έφαγε… χυλόπιτα από άλλες μικρές παρατάξεις. Συγκεκριμένα από το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (EAJ/PNV – 5 έδρες) και τη Συμμαχία των Κανάριων Νησιών (CC – 1 έδρα), που αρνήθηκαν να στηρίξουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό ο οποίος θα συμπεριελάμβανε το Vox.

Δεδομένων δε των κάκιστων σχέσεων του PP με τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας που πρακτικά κρατούν τα κλειδιά για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, αν και υπέστησαν πανωλεθρία στις κάλπες -το μετριοπαθές κεντροαριστερό ERC (7 έδρες) και το υπερεθνικιστικό δεξιό JxCat/Junts (επίσης 7 έδρες)- ο Φεϊχόο συγκεντρώνει 170 έδρες (136 του PP, 33 του Vox και 1 του UPN) και, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να αποσπάσει άλλες. Αρα δεν μαζεύει τα απαιτούμενα 176 «κουκιά» για απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 350 εδρών ώστε να γίνει πρωθυπουργός.

«Σε αυτή τη φάση ο μόνος τρόπος για να το πετύχει», έγραφε χθες το Politico, «είναι αν οι 122 Σοσιαλιστές βουλευτές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ συμφωνήσουν να μην καταψηφίσουν την υποθετική υποψηφιότητά του – ένα σενάριο φαντασίας που δεν έχει καμία πιθανότητα να υλοποιηθεί. […] Ο Φεϊχόο φάνηκε αποφασισμένος την Τρίτη να μην αφήσει την πραγματικότητα να του σταθεί εμπόδιο, επιμένοντας ότι οι Σοσιαλιστές πρέπει να συνομιλήσουν μαζί του αντί να διαπραγματευτούν με τα αριστερά κόμματα και τους Βάσκους και Καταλανούς αυτονομιστές, οι ψήφοι των οποίων θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον Σάντσεθ να παραμείνει πρωθυπουργός».

Το ενδεχόμενο προσέγγισης των Σοσιαλιστών (PSOE) προκάλεσε εσωκομματική δυσαρέσκεια στο PP, με εκπρόσωπό του να απορρίπτει μεν τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των δύο αντίπαλων παρατάξεων, να πετάει όμως την ιδέα μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του Φεϊχόο που θα μπορούσε να κλείσει κάποιου είδους συμφωνία με την Κεντροαριστερά προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες εθνικές «προκλήσεις». Πληροφορίες σε ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν πάντως ότι ο αρχηγός του PP ενδέχεται να μη δεχτεί καν τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φελίπε.

Την ίδια ώρα ο Σάντσεθ κρατάει χαμηλό προφίλ και παίρνει τον χρόνο του – «μια έξυπνη στρατηγική», κατά το Politico, «που εστιάζει την προσοχή των πολιτών στην αδυναμία του Φεϊχόο να βρει στήριξη για την υποψηφιότητά του». Από κοινού με τον αριστερό του σύμμαχο, τον συνασπισμό Sumar (31 έδρες) αλλά και την υποστήριξη περιφερειακών κομμάτων, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα μπορούσε να εξασφαλίσει 172 έδρες και να πείσει το καταλανικό JxCat/Junts να απόσχει από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, αντί να καταψηφίσει μια νέα κυβέρνηση μειοψηφίας με εκείνον επικεφαλής. Το Sumar ανέλαβε ήδη τη δύσκολη αποστολή να έρθει σε επαφή μαζί του, επιδιώκοντας να περιορίσει τα μαξιμαλιστικά ανταλλάγματα που απαιτεί: νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλονίας και αμνηστία σε όλους τους Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες που διώκονται από την ισπανική Δικαιοσύνη.

Στην Ελλάδα δύο από τα 12 αεροσκάφη πυρόσβεσης που σχεδιάζει να αγοράσει η Ε.Ε.Canadair

Από δύο αεροσκάφη θα σταθμεύουν σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία και Ελλάδα, επιβεβαίωσε απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Ψαρά, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μίριαμ Γκαρθία Φερέρ.

Δύο από τα 12 πυροσβεστικά αεροσκάφη που αναμένεται να αγοράσει η Κομισιόν για λογαριασμό της Ε.Ε. θα βρίσκονται στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.».

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δύο αεροπλάνα θα βρίσκονται στην Πορτογαλία, δύο στην Ισπανία, δύο στη Γαλλία, δύο στην Ιταλία, δύο στην Κροατία και δύο στην Ελλάδα. Τα αεροπλάνα αυτά θα ανήκουν νομικά σε κάθε κράτος μέλος που κοστολογεί, αλλά χρηματοδοτούνται 100% από την Ε.Ε. και η Ε.Ε. θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση του συντονισμού της ευρωπαϊκής επιχείρησης», τόνισε η Μίριαμ Γκαρθία Φερέρ.

«Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτεί η ίδια αυτή τη διαδικασία και τα αεροπλάνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το κράτος μέλος υποδοχής, όταν δε χρησιμοποιούνται ή δε χρειάζονται για επιχειρήσεις αντιμετώπισης στο πλαίσιο του ενωσιακού μηχανισμού σε άλλα κράτη».

Η Κομισιόν τόνισε επίσης ότι «οι πυρκαγιές γίνονται όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη. Μόνο πέρυσι, 20 κράτη μέλη της Ε.Ε. κατέγραψαν περισσότερες καμένες εκτάσεις από τον μέσο όρο του 2022. Γι’ αυτό, λοιπόν, εργαζόμαστε πραγματικά εντατικά με τα κράτη μέλη για το πώς θα αυξήσουμε την ικανότητα».

Την πρωταρχική ευθύνη για την πρόληψη, καθώς και για την αντιμετώπιση φέρει η χώρα στην οποία συμβαίνει η καταστροφή. Και ο ρόλος της Επιτροπής είναι να συντονίζει μια γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε., όταν ενεργοποιείται και ο οποίος ενεργοποιείται όλο και περισσότερο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε διαθέσιμο έναν στόλο για την περίοδο ως το τέλος Οκτωβρίου. Αλλά εν τω μεταξύ, για μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, η Επιτροπή αναπτύσσει πράγματι τον δικό της στόλο», τόνισε η Μίριαμ Γκαρθία Φερέρ.

Δεδομένου ότι η παγκόσμια παραγωγή ορισμένων τύπων πυροσβεστικών αεροσκαφών έχει διακοπεί, η αγορά έχει περιοριστεί στην προσφορά νέων μέσων για πυροσβεστικά έργα, τα οποία είναι αυτά που χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό, τα πρώτα πλήρως χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε., μεσαίου μεγέθους, προηγούμενα πυροσβεστικά αεροπλάνα της μάρκας CanadAir θα πρέπει να ενταχθούν στον τρέχοντα στόλο διάσωσης σταδιακά από το 2027. Ήδη, η Ε.Ε. έχει παραγγείλει δύο ελαφριά πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Variables που τοποθετούνται στη Σουηδία.

«Ολοκληρώνουμε επίσης τώρα τις διαπραγματεύσεις με έναν Καναδό παραγωγό για την παράδοση ενός σημαντικού αριθμού νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών, που θα ενισχύσουν τον στόλο διάσωσης της Ε.Ε. Τα 12 αεροπλάνα αναμένεται να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία από το 2027», τόνισε η εκπρόσωπος.

Μαρία Ψαρά