Όχι από την UEFA στην τροπολογία-έκτρωμα της κυβέρνησης για το ποδόσφαιρο

Μία τρύπα στο νερό έκανε όπως φαίνεται η κυβέρνηση με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της στην υπόθεση του ελληνικού ποδοσφαίρου και την (ν)τροπολογία που έφερε με fast track διαδικασίες όταν βρέθηκε σε πανικό από το μέγεθος των αντιδράσεων από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

Η πρόχειρη διαχείρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη εκτός από το ντόμινο των εξελίξεων που προκάλεσε στο εσωτερικό του κόμματος (με τη διαγραφή Ζαγοράκη και κυρίως την ηχηρή διαφοροποίηση Σαμαρά που δεν εμφανίστηκε στην ψηφοφορία και άδειασε το Μαξίμου για τις “εξηγήσεις που δεν ζητήσθηκαν και ούτε θα μπορούσαν να ζητηθούν”) αποδείχτηκε τελικά μάταιη αφού η πρώτη αντίδραση από την UEFA ήταν μία ξεκάθαρη…σφαλιάρα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη στη συνάντηση του προέδρου της ΕΠΟ Ευ.Γραμμένου με τον πρόεδρο της UEFA Αλ.Τσέφεριν όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Σλοβένος ανώτατος αξιωματούχος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας εξέφρασε τη στήριξή του στο προεδρείο της ΕΠΟ και τονίστηκε από την πλευρά της UEFA ότι δεν προτίθεται ν’ αλλάξει ο Πειθαρχικός Κώδικας μεσούσης της σεζόν.

Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές που επέβαλε η κυβέρνηση με την τροπολογία-φιάσκο δεν μπορούν να ισχύσουν από φέτος και άρα ΠΑΟΚ και Ξάνθη α δικαστούν με βάση τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, ο οποίος για βαρείες παραβάσεις όπως αυτός της πολυιδιοκτησίας κάνει λόγο για υποβιβασμό και όχι για αφαίρεση βαθμών, όπως προβλέπει η τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση.

Από την αρχή εξάλλου είχαν εκφρατεί αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορούσαν να εφεαρμοστούν οι αλλαγές μεσούσης της σεζόν, να αλλάξει δηλαδή ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ,κάτι που καταστατικά δεν προβλέπεται.

Για να ισχύσουν θα έπρεπε να εγκριθούν και να περάσουν από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί για οποιαδήποτε αλλαγή στον Πειθαρχικό Κώδικα. Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν μπορεί να έχει ισχύ, εάν δεν το δεχθούν και το αποφασίσουν τα ποδοσφαιρικά όργανα.