Όχι ένα, όχι δύο αλλά 3 ψηφίσματα “τρέχουν” κατά της Κεραμέως! 10.900 υπογραφές για την απόλυσή της

Σχεδόν 11.000 χρήστες έχουν υπογράψει το ψήφισμα στο avaaz για την απόλυση της Νίκης Κεραμέως από το Υπουργείο Παιδείας.

Το σχετικό κείμενο κριτικάρει την Υπουργό για όλες τις παραλείψεις της για τη δευρεροβάθμια εκπαίδευση μετάξύ των οποίων είναι τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης και την άρνηση διαλόγου με τους μαθητές.

Το κείμενο έχει ως εξής:
Απαιτούμε την άμεση απόλυση της κυρίας Κεραμέως.

Μην μας στερείτε τα αυτονόητα!

Στους 18 μήνες ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει αποδειχθεί όχι μόνο ανίκανη αλλά και απειλή για τους μαθητές.

Απαιτούμε την άμεση απόλυση της κυρίας Κεραμέως. Γιατί:

1) Αδιαφορεί για τα προφανή προβλήματα της τηλεκπαιδευσης.

2)Ειναι υπεύθυνη για τα ημίμετρα που πάρθηκαν στα σχολεία όσο λειτουργούσαν.

3) Αρνείται να κάνει διάλογο με τους μαθητές.

4) Έλαβαν χώρα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά ανήλικων μαθητών τους τελευταίους μήνες.Περίτρανο παράδειγμα το περιστατικό στο Υπουργείο Παιδείας 9 Οκτωβρίου

5) Γίνονται ανούσιοι αιφνιδιαστικοί πειραματισμοί με την αλλαγή της νομοθεσίας έξι μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

6)Επαναφέρεται η οπισθοδρομική Τράπεζα Θεμάτων.

7) Χρονοτριβή της ανακοίνωσης της νέας ύλης.

Απαιτούμε να μην έχουμε εμπόδια για την μόρφωση που όλοι δικαιούμαστε.

Απαιτούμε να μην στερούνται από τους μαθητές τα αυτονόητα, απαιτούμε κάποιον που μπορεί να ανταπεξέλθει να ανταποκριθεί και να κατανοήσει το εκπαιδευτικό σύστημα και τις ανάγκες των μαθητών.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας που παρά τις περί του αντιθέτου φήμες αλλά και τα συνεχή “φάλτσα” της, απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης και στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει άλλα δύο ψηφίσματα στην πλατφόρμα Avaaz που την αφορούν: το ένα ζητά την απόσυρση της τροπολογίας που εξισώνει τα δικαιώματα τα κολλέγια με τα ΑΕΙ και το δεύτερο το “πάγωμα” των αλλαγών στις Πανελλήνιες εν μέσω πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στις 20 Δεκεμβρίου ανέβηκε στην πλατφόρμα Avaaz ψήφισμα που έχει ήδη πάνω από 5.500 υπογραφές και ζητά να αποσυρθεί άμεσα το «δώρο» στα κολέγια. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο συλλογής υπογραφών με την απόφαση της κυβέρνησης: «Οι πτυχιούχοι, που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις και απόκτησαν τίτλους σπουδών μέσα από τετραετή και πενταετή ανώτατη εκπαίδευση, θα δουν τα πτυχία τους να εξισώνονται με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, τριετούς φοίτησης και αμφιλεγόμενης ποιότητας».

Και αυτό γιατί η τροπολογία που έγινε πλέον νόμος του κράτους υποχρεώνει:

-Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.

-Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.

-Τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Στο κείμενο συλλογής υπογραφών καταγγέλλεται επίσης η απόφαση της κυβέρνησης  να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων, να κλείσει τμήματα  των δημοσίων ΑΕΙ, «με σκοπό να οδηγήσει ακόμα περισσότερους φοιτητές στα ιδιωτικά κολλέγια, οδηγώντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποβαθμίζοντας περαιτέρω τα πανεπιστημιακά πτυχία».

Αναλυτικά το κείμενο:

Την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.

Με αιφνιδιαστική τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας, κα Κεραμέως, αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά προσόντα και εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων των Κολλεγίων με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.
  • Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.
  • Τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η εν λόγω τροπολογία, όπως και το άρθρο 50 του Νόμου 4653/2020 για τα πιστοποιητικά κολεγίων που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020, υποβαθμίζουν τα πτυχία των ΑΕΙ. Οι πτυχιούχοι τους, που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις και απόκτησαν τίτλους σπουδών μέσα από τετραετή και πενταετή ανώτατη εκπαίδευση, θα δουν τα πτυχία τους να εξισώνονται με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, τριετούς φοίτησης και αμφιλεγόμενης ποιότητας, αφού κατά το ενωσιακό δίκαιο, ο έλεγχος της ποιότητας των σπουδών ανήκει στο πανεπιστήμιο και στη χώρα, με την οποία συνεργάζεται το κάθε κολέγιο και όχι στο Υπουργείο.

Επίσης η τροπολογία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και καταστρατηγεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που κατοχυρώνει Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση, είναι κατάφορα αντισυνταγματική και θα εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δρομολογεί τη μείωση του αριθμού των εισακτέων και κλείσιμο τμημάτων και σχολών των δημοσίων ΑΕΙ, με σκοπό να οδηγήσει ακόμα περισσότερους φοιτητές στα ιδιωτικά κολέγια, οδηγώντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποβαθμίζοντας περαιτέρω τα πανεπιστημιακά πτυχία.

  • Ζητάμε απο την ελληνική Βουλή να αποσύρει την τροπολογία και να ανακαλέσει το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολλεγίων.
  • Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τις διοικήσεις των ΑΕΙ να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας.
  • Ζητάμε από τους συλλόγους φοιτητών να πάρουν θέση και να διεκδικήσουν την απόσυρση της τροπολογίας και του άρθρου 50, Νόμος 4653/2020.

Υπογραφές και για τις αλλαγές στις πανελλαδικές

Την ίδια στιγμή πάνω από 5.000 μαθητές με υπογραφές τους στην πλατφόρμα Avaaz ζητούν να παγώσουν οι αλλαγές στις πανελλήνιες. «Η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα σωπάσει. Είναι εδώ, έτοιμη να διεκδικήσει τα αυτονόητα!» τονίζουν.

Αναλυτικά το κείμενο:

Κυρία Υπουργέ,

Τις τελευταίες μέρες, σύσσωμη η μαθητική κοινότητα παρακολουθεί τρομοκρατημένη τις ριζικές αλλαγές τις οποίες προσπαθείτε να φέρετε στην Παιδεία.

Με την ψυχολογία τους συντετριμμένη από την καραντίνα και το άγχος της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες, οι μαθητές δεν μπορούν να γίνονται πειραματόζωα για δοκιμές σε νέα εκπαιδευτικά μοντέλα.

Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε τους συμμαθητές μας να καταρρέουν από το άγχος και την πίεση!

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

1. Το πάγωμα όλων των αλλαγών στην παιδεία για όσο καιρό κρατήσει η πανδημία.

2. Την μείωση της ύλης. Με την τηλεκπαίδευση το εκπαιδευτικό προσωπικό αδυνατεί να καλύψει πλήρως την διδακτέα ύλη ενώ αντίστοιχα οι μαθητές δυσκολεύονται να δουλέψουν με πλήρη αποδοτικότητα.

3. Την δημόσια δέσμευσή σας, ενώπιον όλου του λαόυ, για την πάταξη της παραπαιδείας. Είναι δυνατόν να δουλεύουν οι μαθητές τις διπλάσιες ώρες από τον μέσο εργαζόμενο και να πηγαινοέρχονται από σχολείο σε φροντιστήριο από την πρώτη Λυκείου;

4. Την δημιουργία επιτροπής για την δημόσια εκπαιδευτική πολιτική με ισότιμη εκπροσώπηση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών.

5. Την συνάντησή σας με εκπρόσωπους των μαθητών από όλες τις συλλογικότητες και τους φορείς εκπροσώπησης.

Η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα σωπάσει. Είναι εδώ, έτοιμη να διεκδικήσει τα αυτονόητα!