Όχι άλλη μιζέρια… — Ακρίβεια: Στην Ευρώπη μειώνουν φόρους στην Ελλάδα αρνούνται για να μην ευνοήσουν τους…πλούσιους

Ένας στους τρεις Έλληνες αντιμέτωπος με τη φτώχεια - Τραγική η εικόνα στους ανήλικους | Patras Events

Κατά τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη η ανακύκλωση της συζήτησης για την ακρίβεια είναι «μιζέρια» και «βλάπτει την χώρα». Και καλό είναι «να αφήσουμε τα ψόφια» διότι παντού έχει πληθωρισμό, σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον δε, πάντοτε κατά τον Αδωνι Γεωργιάδη, ουδείς στην Ευρώπη έχει επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος στην έκταση που το έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

O ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης μάλιστα, όπως λέει, ενημέρωσε τους γερμανούς επ’ αυτού «κι έμειναν με το στόμα ανοιχτό» -, οπότε πιθανώς όσοι ανοίγουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και πέφτουν λιπόθυμοι δεν είναι ούτε απελπισμένοι, ούτε φτωχοί, είναι απλώς μίζεροι.

Μπορεί να είναι κι έτσι – και μπορεί να έχει κι ένα δίκιο ο υπουργός Ανάπτυξης. Διότι είναι αλήθεια πως η  οικονομία, πλην των άλλων, είναι και «κλίμα». Όπως είναι αλήθεια πως η κρίση του πληθωρισμού δεν αποτελεί μόνον ελληνικό πρόβλημα, ούτε καν πανευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πληθωρισμός εξερράγη τον Ιανουάριο στο 7,5% και σε ρεκόρ 40ετίας, στην ευρωζώνη έφθασε στο 5,1 % και στην Ελλάδα στο 5,5%. Κι οι τελευταίες ενδείξεις από την ΕΛΣΤΑΤ τον δείχνουν ακόμη υψηλότερα, ίσως και πάνω από το 6% για πρώτη φορά μετά την εποχή Σημίτη και τις ημέρες υποτίμησης της δραχμής.

Είναι αλήθεια, ακόμη, πως εύκολοι δρόμοι κοινωνικής πολιτικής και στήριξης δεν υπάρχουν. Η κρίση της ακρίβειας έρχεται στην πιο δύσκολη ίσως διεθνή συγκυρία, το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος αποσωληνώνει την ελληνική οικονομία από την φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ, τα επιτόκια ανεβαίνουν μαζί με το κόστος δανεισμού της χώρας και οι αγορές στέλνουν μήνυμα – δια των γνωστών spreads– απαιτώντας δημοσιονομική συγκράτηση.

Και για όσους δεν το κατάλαβαν, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί με νέο Μνημόνιο εάν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ. Οπερ σημαίνει ότι απαιτούνται, φέτος κιόλας, μέτρα δημοσιονομικής συγκράτησης – εάν όχι λιτότητας – της τάξης των 9,5 δις ευρώ.

Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι η κρίση του πληθωρισμού βρίσκει, και βαρύνει την ελληνική οικονομία, πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και, κυρίως, βρίσκει την ελληνική κοινωνία στο καναβάτσο.

Το προϊόν μιας δεκαετίας Μνημονίων και ασφυκτικής εισοδηματικής συμπίεσης είναι μια κοινωνία με χαμηλότερη αγοραστική δύναμη ακόμη και από εκείνη της «βαλκάνιας» Ρουμανίας. Το λένε, με κυνική αποτύπωση, τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, κι ας μην το λέει αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνον στην δεύτερη ταχύτητα της Ευρώπης και κάτω από τον μέσο όρο στον κατώτατο μισθό – βρίσκεται στην τελευταία και τρίτη ταχύτητα στην σχέση μισθών και κόστους διαβίωσης, εάν δηλαδή οι μισθοί μεταφραστούν σε αγοραστική δύναμη.

Σε απόλυτους όρους ως προς τον κατώτατο μισθό η Ελλάδα βρίσκεται μετά από χρόνια κάτω από χώρες όπως η Πορτογαλία (823 ευρώ) και τη Μάλτα (792). Ο εγχώριος κατώτατος μισθός σε συγκριτικούς όρους είναι υψηλότερος μόνο από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ενώ η διαφορά από τις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης είναι πλέον τεράστια, έως και διπλάσια.

Εάν συνυπολογιστεί δε το κρίσιμο μέτρο, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, τότε, σύμφωνα με τη Eurostat, η  Ελλάδα βρίσκεται πίσω και από αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, της Κροατίας και της Πολωνίας.

Είναι επίσης αλήθεια, πως σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε τον Δεκέμβριο στο 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Και με τον πληθωρισμό στο 6% το πραγματικό εισόδημα μειώθηκε ακόμη περισσότερο τον Ιανουάριο – μετά, δηλαδή, και την συμβολική αύξηση του 2% που εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο. Όπως είναι αλήθεια και ότι, με βάση την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» έχει φθάσει στο 65%.

Κοινώς, ό,τι για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι κρίση ακρίβειας, για την Ελλάδα είναι ήδη κρίση διαβίωσης – και για κάποιους είναι πια και κρίση επιβίωσης. Ακόμη και γι εκείνους η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για την χώρα ίσως φαίνεται ορθός και ευγενής συλλογικός στόχος. Μόνον που προέχει να ανακτήσουν την, στοιχειώδη έστω, ατομική αξιοπρέπεια…

Η Νικόλ Λειβαδάρη στον News 24/7 στους 88,6!

Νικόλ Λειβαδάρη

 

Ακρίβεια: Στην Ευρώπη μειώνουν φόρους στην Ελλάδα αρνούνται για να μην ευνοήσουν τους…πλούσιουςΑκρίβεια: Στην Ευρώπη μειώνουν φόρους στην Ελλάδα αρνούνται για να μην ευνοήσουν τους…πλούσιους

Δείτε τι μέτρα πήραν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα της ακρίβειας στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πιο σκληρή και ανάλγητη στην Ευρώπη και εκείνη που δεν φροντίζει να περιορίσει τις συνέπειες της ακρίβειας στους πολίτες και ιδίως τους πλέον αδύναμους. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει αβίαστα αν δούμε τι μέτρα πήραν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα της ακρίβειας στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Στην Ευρώπη μείωσαν ειδικούς φόρους, ΦΠΑ και άλλους φόρους. Στην Ελλάδα αρνήθηκε η κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα για να μην ευνοηθούν οι…πλούσιοι, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Επίσης μετά την προτροπή του υπουργού Κώστα Σκρέκα να μην ξεχνάμε το θερμοσίφωνα ή ένα φως αναμμένο, το επόμενο βήμα είναι να ανάβουμε κερί αντί για φως, γιατί είναι πιο ρομαντικά…

Βλέπετε στην Ελλάδα λεφτά υπάρχουν, τελικά, αλλά μόνο για τις βρόμικες λίστες Πέτσα, για τους… Φουρθιώτηδες,  για 8χίλιαρα σε ημέτερα golden boys της κακιάς ώρας, τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τους πλούσιους που μεταβιβάζουν την περιουσία στα παιδιά τους με γονική παροχή ή δωρεά, καθιερώνοντας το αφορολόγητο στις 800.000 ευρώ για κάθε γονιό.

Οι άλλες χώρες της Ευρώπης δεν έμειναν απαθείς, όπως η σκληρά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν δείχνει κανένα έλεος για τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη και φροντίζει να βρίσκει λεφτόδεντρα για τους πλούσιους και τους ημέτερους, κουμπάρους, μέλη και στελέχη του κόμματος με τις απευθείας αναθέσεις των 5 δισ. ευρώ, που όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης έχουν και τη μυρωδιά της μίζας.

Και τώρα δείτε τι έκαναν οι άλλες χώρες και συγκρίνετε με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και βγάλτε το συμπεράσματά σας.

Βρετανία: Ανώτατο όριο τιμής στην ενέργεια για 22.000.000 νοικοκυριά

Η βρετανική κυβέρνηση παίρνει μια σειρά από μέτρα που δίνουν ουσιαστική ανάσα στους πολίτες, ενώ ήδη είναι υπό συζήτηση και η μείωση φόρων στους λογαριασμούς ενέργειας.

Στη Βρετανία ο ετήσιος κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 17.300 λίρες, περίπου 20.500 ευρώ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε μια σημαντική αύξηση 2.000 λιρών τον χρόνο, με ισχύ από τον προσεχή Απρίλιο.

 • Τα νοικοκυριά αναμένεται να αντιμετωπίσουν αύξηση κατά 54% στους λογαριασμούς ενέργειας από τον Απρίλιο. Η ρυθμιστική Αρχή έθεσε ανώτατο όριο τιμής για 22.000.000 σπίτια.
 • Θα ισχύσει από τον Απρίλιο έκπτωση 150 λιρών στους τοπικούς φόρους για το 80% των νοικοκυριών στη χώρα.
 • Δίνεται εφάπαξ έκπτωση 140 λίρες στους λογαριασμούς ενέργειας για νοικοκυριά χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων.
 • Καταβολή 100 έως 300 λιρών σε όλους όσοι λαμβάνουν την κρατική σύνταξη.
 • Θα καταβάλλονται επιπλέον 25 λίρες εβδομαδιαίως σε χαμηλόμισθους, όταν η θερμοκρασία πέφτει στους 0 βαθμούς Κελσίου, μεταξύ 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου.

Βέλγιο: Από 21%, στο 6% ο φόρος για το ηλεκτρικό

Στο Βέλγιο ο κατώτατος μηνιαίος μισθός είναι 1.658 ευρώ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από 21%, σε 6% για το διάστημα από 1 Μαρτίου έως 1 Ιουλίου.
Επίσης, θα δοθεί επιταγή 100 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό και θα επεκταθεί ο ευνοϊκός κοινωνικός συντελεστής τιμών. Το πακέτο για την ενέργεια θα ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ, μια χειροπιαστή μέση μείωση για τα νοικοκυριά 165 ευρώ.

Γαλλία: Όριο για αύξηση το πολύ μέχρι 4% στους λογαριασμούς ρεύματος

Στη Γαλλία όπου ο κατώτατος μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε 1.603 ευρώ, ο Μακρόν όρισε ανώτατο όριο για τη αύξηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο 4%. Δεσμεύτηκε, δηλαδή, ότι οι λογαριασμοί ρεύματος στα νοικοκυριά για φέτος δεν θα ανέβουν πάνω από αυτό το ποσοστό.

Για να το καταφέρει, η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην εταιρία κοινής ωφελείας EDF, τον κολοσσό παραγωγής ηλεκτρικής – πυρηνικής ενέργειας, που ανήκει κατά 80% στο κράτος, να πουλήσει περισσότερη φθηνή πυρηνική ενέργεια σε ανταγωνιστές, έστω κι αν η εταιρία υποστεί προσωρινές απώλειες.

Επίσης, η Γαλλία αποφάσισε να δώσει 100 ευρώ και voucher για το ρεύμα σε 38.000.000 πολίτες με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο από 2.000 ευρώ.

Γερμανία: Τέλος το χαράτσι για τις ανανεώσιμες

Στη Γερμανία όπου ο κατώτατος μηνιαίος μισθός είναι 1.621 ευρώ, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την πρόσθετη χρέωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά στις ανανεώσιμες πηγές, με σημαντικό όφελος για τα νοικοκυριά.

Επίσης, αποφασίστηκε να δοθεί ένα πακέτο εφάπαξ επιχορηγήσεων 130.000.000 ευρώ σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, το οποίο θα καταβληθεί το καλοκαίρι, όταν και θα λαμβάνουν τους λογαριασμούς τους.

Ιταλία: Ελάφρυνση 20% και μείωση του ΦΠΑ στο αέριο

Αν και δεν έχει οριστεί επίσημα, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στην Ιταλία είναι στα 920 ευρώ. Η χώρα μειώνει κατά πέντε μονάδες τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, ενώ μηδενίζονται προσωρινά οι «χρεώσεις συστήματος» στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Οι χρεώσεις συστήματος περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικό παροπλισμό, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 20% των τελικών λογαριασμών.

Μας βάζουν τα γυαλιά Ολλανδία και Λουξεμβούργο

Η Ολλανδία με κατώτατο μισθό στα 1.725 ευρώμείωσε τους ενεργειακούς φόρους για το σύνολο του πληθυσμού. Στο Λουξεμβούργο με κατώτατο μηνιαίο μισθό στα 2.257 ευρώ, η κυβέρνηση αύξησε το επίδομα κόστους ζωής κατά 200 ευρώ, για να προστατεύσει καλύτερα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Σερβία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σκόπια: Πάγωμα τιμών σε τρόφιμα, ενέργεια

Για να θωρακίσει τους καταναλωτές η Βουλγαρία με κατώτατο μηνιαίο μισθό στα 332 ευρώ, πάγωσε τις τιμές ρεύματος και θέρμανσης μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αυτό εμπόδισε την ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή ενέργειας να αυξήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 11,5% και τις τιμές θέρμανσης κατά 30%.

Από την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας πάγωσε κι αυτή τις τιμές βασικών προϊόντων, όπως το γάλα, το αλεύρι, το κρέας και το λάδι. Οι τιμές θα μείνουν για το επόμενο τρίμηνο στο επίπεδο που ήταν στα μέσα Οκτωβρίου.

Και η Σερβία με τα Σκόπια αποφάσισαν να παγώσουν προσωρινά τις τιμές για προϊόντα όπως το ψωμί, η ζάχαρη και το λάδι.

Ισπανία: Έβαλε πλαφόν στις αυξήσεις για το γκάζι

Η Ισπανία με κατώτατο μηνιαίο μισθό στα 1.166 ευρώέθεσε ανώτατο όριο στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Επίσης, ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας θα παραμείνει στο 10% από 21%, ενώ ο ειδικός φόρος στην ηλεκτρική ενέργεια θα παραμείνει στο 0,5% έως τις 30 Απριλίου.

Επιπλέον, ένας φόρος 7% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος τελικά μετακυλίεται στους καταναλωτές, αναστέλλεται έως τα τέλη Μαρτίου.

Ιρλανδία: Επιταγές ενίσχυσης στους πολίτες, -20% σε συνταγές, εισιτήρια

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ένα πλήρες πακέτο στήριξης για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι:

 • Ενεργειακή πίστωση 200 ευρώ για τους πολίτες.
 • Επιπλέον 125 ευρώ εφάπαξ καταβολή σε όσους λαμβάνουν επίδομα καυσίμων.
 • Επιπλέον κρατική ενίσχυση 20% για τη φαρμακευτική δαπάνη.
 • Μείωση 20% στα εισιτήρια των ΜΜΜ.

«Ψαλίδι» στην Τσεχία! Νορβηγία: Ο λογαριασμός στο κράτος

Η Τσεχία με κατώτατο μηνιαίο μισθό στα 651 ευρώ, μείωσε τον ΦΠΑ στην ενέργεια, ενώ ενέκρινε νομοσχέδιο χαλάρωσης των όρων για τα κοινωνικά επιδόματα που συνδέονται με τη στέγαση.

Στη Νορβηγία που δεν υπάρχει επίσημος κατώτατος μισθός (ενδεικτικά, ο μέσος ετήσιος μισθός ενός δασκάλου είναι 106.000 ευρώ), η κυβέρνηση θα πληρώσει το 80% των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών! Επιπλέον, θα διατεθούν έξτρα κρατικές παροχές στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Η Πολωνία μηδένισε τον ΦΠΑ παντού

Η Πολωνία με κατώτατο μηνιαίο μισθό στα 655 ευρώ, ανακοίνωσε μειώσεις φόρων στην ενέργεια, στη βενζίνη και στα βασικά είδη διατροφής, καθώς και επιταγές μετρητών για τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, μηδένισε τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και στο φυσικό αέριοΜείωσε τον ΦΠΑ σε βενζίνη και ντίζελ στο 8%. Μείωσε στο 5% τον ΦΠΑ σε θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια.

Τι επιτρέπει η Ε.Ε. και τι δεν κάνει το Μαξίμου

Η ενεργειακή κρίση ώθησε την Ε.Ε. να δημοσιοποιήσει τον Οκτώβριο μια «εργαλειοθήκη» με έκτακτα μέτρα που επιτρέπει στα μέλη της να λαμβάνουν για την προστασία των καταναλωτών τους.

Στις επιλογές που έχουν πλέον τα μέλη της Ε.Ε. περιλαμβάνονται:

 • Μείωση των εθνικών φόρων για την ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα. Σημειωτέον ότι οι φόροι αντιπροσωπεύουν κατά μ.ο. το 41% των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών της Ε.Ε.
 • Αφαίρεση από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των εισφορών για τη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 • Επιτρέπονται προσωρινές κρατικές πληρωμές για να βοηθήσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
 • Οι κυβερνήσεις μπορούν να φρενάρουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών λόγω οφειλών ή να επιτρέψουν την καθυστέρηση πληρωμών στους λογαριασμούς.