Όλοι εναντίον όλων στην ενδοκυβερνητική Βαβέλ

Με ποιους δείπνησε σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ο Μητσοτάκης (φωτο)

Όσο αυξάνονται οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι από τον κορονοϊό, τόσο εξαφανίζεται από το κάδρο της δημόσιας σφαίρας ο πρωθυπουργός εγκαταλείποντας τα τακτικά διαγγέλματα. Και όσο αναδεικνύονται οι τραγικές ολιγωρίες στην διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στην ενίσχυση του ΕΣΥ, τόσο αναδεικνύονται οι εσωτερικές συγκρούσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Όλοι εναντίον όλων στην ενδοκυβερνητική Βαβέλ

Με το ξέσπασμά του ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, παρουσίασε τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση του δεύτερου κύματος: «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί», τόνισε. Οι χειρισμοί του «επιτελικού κράτους» αμφισβητούνται πλέον και εκ των έσω – και, πια, αμφισβητούνται και δημόσια με διπλή αφετηρία: Αφενός διότι η προφανής ανεπάρκεια σε συγκεκριμένους τομείς εγείρει ζήτημα προσωπικής πολιτικής επιβίωσης ενόψει και ανασχηματισμού και, αφετέρου, διότι η κυβερνητική ήττα στην πανδημία φέρνει στην επιφάνεια την, καλυμμένη έως τώρα, αμφισβήτηση του συστήματος Μητσοτάκη από τις «βαρονίες» του κόμματος – είτε πρόκειται για τους καραμανλικούς, είτε για τους σαμαρικούς, είτε για τους κοινοβουλευτικούς υπουργούς που, εδώ και μήνες, έχουν δει τις αρμοδιότητές τους να εκχωρούνται στην «σκιώδη κυβέρνηση» των υφυπουργών-τεχνοκρατών.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης ανήκει στους κατ’ εξοχήν… πληγέντες αυτής της τελευταίας κατηγορίας, καθώς οι μισές του βασικές αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση και οι άλλες μισές στους συμβούλους του Μαξίμου. Και, όπως λένε τουλάχιστον οι άσπονδοι φίλοι του εντός ΝΔ, η νέα έξαρση των πληθωρικών του εμφανίσεων το τελευταίο διάστημα αποτελεί μήνυμα προς το Μαξίμου και όχι μόνον.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αδωνις Γεωργιάδης φρόντισε να αδειάσει το οικονομικό επιτελείο και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών: «Την φετινή ύφεση δεν την ξέρει κανείς, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ό,τι προβλέψεις είχαμε, τέλος. Θα είναι πολύ μεγάλη, δεν την ξέρουμε ακόμη», δήλωσε, αμέσως μετά την κατάθεση από τον Χρήστο Σταϊκούρα του προϋπολογισμού που προβλέπει ύφεση 10,5% για εφέτος.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα εντός ΝΔ, ο υπουργός Ανάπτυξης χρεώνει άτολμη  προσέγγιση στο οικονομικό επιτελείο στην διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, όπως χρεώνει και στο Μαξίμου καταστροφικές για την λειτουργία της αγοράς αποφάσεις στο lockdown της πανδημίας. Τα μηνύματα δυσαρέσκειας για αυτή την τοποθέτηση του εστάλησαν αρμοδίως, και τη Δευτέρα ο Αδωνις Γεωργιάδης ξαναχτύπησε, εμφανιζόμενος τώρα βασιλικότερος του βασιλέως: Με 211 νεκρούς μέσα στο Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι «πανηγυρίζει» γιατί «η Ελλάδα μας τα πηγαίνει καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη». «Όταν είμαι 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο το πανηγυρίζω, γιατί σώσαμε ανθρώπους κύριε», δήλωσε στον ΑΝΤ1, προκαλώντας νέα ρίγη αμηχανίας και εκνευρισμού στο Μαξίμου.

Ο πρώτος που πήρε, διακριτικά αλλά εμφανώς, αποστάσεις από την δήλωσή του, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος: . «Δεν σχολιάζω ποτέ απόψεις συναδέλφων», είπε. «Αλλά δεν μπορεί πάνω στο θέμα του κορονοϊού και της διαχείρισης του να υπάρχει συζήτηση κομματικών οφελών ή κομματική αντιπαράθεση». O Τάκης Θεοδωρικάκος είναι από τα στελέχη εκείνα της κυβέρνησης που γενικώς φροντίζουν να κρατούν – και να το δείχνουν – αποστάσεις από την σκληρή πτέρυγα της ΝΔ. Παρεμπιπτόντως, ωστόσο, οι πληροφορίες από το γαλάζιο στρατόπεδο λένε πως ούτε οι δικές του πολιτικές μετοχές βρίσκονται ψηλά τελευταία και πως η σχέση του με τον πρωθυπουργό μπορεί να δοκιμαστεί στον ανασχηματισμό, όποτε κι εάν γίνει αυτός.

Το έτερο χτύπημα της χτεσινής ημέρας, είχε εντελώς διαφορετική αφετηρία και στόχευση: Ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε «fast track προσλήψεις στο ΕΣΥ» σε ένα μήνυμα που δεν κατευθυνόταν πρωτίστως στο υπουργείο Υγείας αλλά έβαλε κατ΄ευθείαν κατά όσων εντός κυβέρνησης – και εντός Μαξίμου – επιμένουν στην αποδυνάμωση της δημόσιας υγείας ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Οσοι γνωρίζουν τον αντιπρόεδρο της Βουλής συνδέουν την δήλωσή του και με τις μειωμένες δαπάνες για την υγεία στον νέο προϋπολογισμό, και θυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει στην ίδια κατεύθυνση: Και στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχε καλέσει τα «νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια να μην ξαναπιάσουν στην πένα τους το ΕΣΥ» προκαλώντας τότε θύελλα αντιδράσεων εντός και πέριξ της ΝΔ.

Στο επίκεντρο της ενδοκυβερνητικής γκρίνιας παραμένει σταθερά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χρεώνεται από πολλές πλευρές εντός ΝΔ με, τουλάχιστον «επιζήμιες και επαναλαμβανόμενες» αστοχίες. Oι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις αντικατάστασής του, με την επικρατέστερη διαδοχό του να είναι γυναίκα, αλλά το πιθανότερο είναι πως η όποια κίνηση δεν θα γίνει μεμονωμένα αλλά στο πλαίσιο του ανασχηματισμού.

Μαρίνα Αλεξανδρή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*