Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα: Αλλαγές σε μετακινήσεις, ψυχαγωγία Πού και πότε χρειάζεται αρνητικό τεστ – Ραγδαίες εξελίξεις: Το πολιτικό σκηνικό δείχνει πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο – Νέα βόμβα για ανεμβολίαστους: Μπλόκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα: Αλλαγές σε μετακινήσεις και ψυχαγωγία- Πού και πότε χρειάζεται αρνητικό τεστ

Νέα δεδομένα ισχύουν σήμερα σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο μέτρων προστασίας από την νόσο Covid-19

Από σήμερα Δευτέρα, τίθενται σε ισχύ σειρά νέων μέτρων σε συνέχεια των εξαγγελιών για διευκόλυνση των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν ήδη νοσήσει και είναι πλέον προστατευμένοι από τους κινδύνους της σοβαρής νόσησης από τον επικίνδυνο κορονοϊό.

Για την είσοδο σε διασκέδαση, δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού, είτε για μετακινήσεις από θαλάσσης και αέρος, οι εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό απαλλάσσονται από διαδικασίες ελέγχου, την ώρα που ανεμβολίαστοι υπόκεινται σε υποχρέωση πρόσφατου, αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί προειδοποιούν για αύξηση των κρουσμάτων λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της “μετάλλαξης Δέλτα” επαναλαμβάνοντας σε κάθε τόνο πως το βασικό όπλο είναι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό και με την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει πως δεν είναι στις προθέσεις της ένα νέο lockdown. «Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει, για να προστατευτούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και η πορεία των εμβολιασμών θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 12:30.

Τι ισχύει από σήμερα για επιβίβαση σε πλοία

Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα ταξιδεύουν ελεύθερα, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που μπορούν να εκδίδουν από την πλατφόρμα www.gov.gr μετά την παρέλευση 14 ημερών από την ολοκλήρωση των δόσεων.

Πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει να κρατούν όσοι πέρασαν κορονοϊό σε χρονικό διάστημα προ 30 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο. Εκδίδεται από την πλατφόρμα gov.gr και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά, ενώ λύση αναζητείται στο πρόβλημα έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού νοσησάντων με Covid-19, που έκαναν τη μία δόση εμβολίου, όπως ήταν η σύσταση και ακύρωσαν τη δεύτερη με αποτέλεσμα να μην “τους βλέπει” το σύστημα.

Αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών θα πρέπει να έχουν όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Ελεύθερα ταξιδεύουν τα παιδιά έως 12 ετών και από 12 ως 17 χρόνων με self test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν τα παραπάνω πιστοποιητικά σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή

Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
Κατά την επιβίβαση θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.
Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/. καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/
Εξαιρούνται:

οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με εβδομαδιαίο self-test,
οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με self-test είτε σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,
οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με self test 24 ώρες πριν.
Η πληρότητα στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία είναι μέχρι 80% του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων ή μέχρι 85% του αριθμού αυτού, εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες. Η κάλυψη των καθισμάτων αεροπορικού τύπου ανέρχεται στο 50%.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Πώς γίνεται η επιβίβαση σε πτήσεις

Οι παραπάνω περιορισμοί θα ισχύουν και για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και μεταξύ των νησιών.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται από τα αεροπορικές εταιρίες με την αγορά του εισιτηρίου και την επισύναψη των ψηφιακών βεβαιώσεων, καθώς και δειγματοληπτικά από αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια.

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF) η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr .

Πρόσβαση σε κλειστές αίθουσες σινεμά και κέντρα διασκέδασης

Σχετικά με τη λειτουργία των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών κατά την είσοδο απαιτείται υποχρεωτική επίδειξη

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

β) πιστοποιητικού νόσησης ένα μήνα πριν

γ) βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών, είτε rapid test εντός 48 ωρών, είτε self test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής. Η διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη βεβαίωσης «COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος self-test/Self test declaration» ηλεκτρονικά καταχωρισμένης ή χειρόγραφης

Όσον αφορά τη λειτουργία των ανοικτών κέντρων διασκέδασης γίνεται με:

– 25% πληρότητα

– Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

(α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

(β) βεβαίωσης αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης ή

γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο

Η είσοδος σε αθλητικούς αγώνες

Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε ποσοστό 50% της χωρητικότητας των εξεδρών σε αγώνες ατομικών αθλημάτων εξωτερικού χώρου και εφόσον οι θεατές: α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα. Η διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από την πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ή

γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

 

Ραγδαίες εξελίξεις: Το πολιτικό σκηνικό δείχνει πρόωρες εκλογές το ΦθινόπωροΡαγδαίες εξελίξεις: Το πολιτικό σκηνικό δείχνει πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο

Ως μηνύματα που παραπέμπουν σε πρόωρες εκλογές ερμηνεύουν στην Κουμουνδούρου τα 150 ευρώ προς τους νέους, καθώς και τη σύλληψη του Χρήστου Παππά

Το εκκρεμές του Μαξίμου κινείται ανάμεσα στον ανασχηματισμό και τις πρόωρες εκλογές. Τώρα η θέση του βρίσκεται στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο. Τα μηνύματα που λαμβάνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως με την πάροδο του χρόνου φθείρεται όλο και περισσότερο η κυβέρνηση. Τα ποιοτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.
Το τελευταίο μεγάλο πλήγμα ήρθε με την ψήφιση του εργατοκτόνου νομοσχεδίου. Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις διαπιστώθηκε πως το 65% των πολιτών είναι αντίθετοι με το νέο νόμο και μόνο το 18% εκτιμά πως είναι ευεργετικός για τους εργαζόμενους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα γίνεται αντιληπτό ότι και το ασφαλιστικό που παραδίδει σε ιδιώτες την επικουρική ασφάλιση θα τύχει ανάλογης υποδοχής, πράγμα που ανησυχεί την κυβέρνηση και κυρίως το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει θέσει στο περιθώριο τους υπουργούς και αυτό κινεί τα νήματα και λαμβάνει τις αποφάσεις.

Ενδειξη της μεγάλης ανησυχίας που έχει φωλιάσει πλέον στο Μαξίμου είναι το παρασκήνιο για τη λήψη της απόφασης των 150 ευρώ για τους νέους που θα εμβολιαστούν. Το Μαξίμου και η κυβέρνηση έχοντας διαπιστώσει ότι έχει μειωθεί δραματικά η επιρροή του κυβερνώντος κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη στους νέους, σκέφτηκε να πάρει μέτρα ώστε να ανακόψει τη μεγάλη φθορά.

Ετσι, ζήτησε από τους υπουργούς να προτείνουν μέτρα για την ανακοπή της πτώσης της επιρροής στη νεολαία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτάσεις εστάλησαν και τελικά σε πρώτη φάση επελέγη το “δωράκι”  των 150 ευρώ, το οποίο μάλιστα οι επικοινωνιολόγοι θεώρησαν τόσο σημαντικό, που επέλεξαν να το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα να μην ανακοινώσει άλλα μέτρα, ώστε αυτό να μην χαθεί επικοινωνιακά.

Το πόσο έσφαλαν αποδεικνύεται από τον ορυμαγδό των καυστικών και υποτιμητικών σχολίων που ακολούθησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μέτρο των 150 ευρώ λειτούργησε και σε ένα άλλο επίπεδο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το ερμήνευσε ως ένα μέτρο που φανερώνει πως στο Μαξίμου άρχισαν να σκέφτονται πιο σοβαρά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο. Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε με την ξαφνική σύλληψη του υπαρχηγού της  Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά ο οποίος ήταν φυγόποινος από το περασμένο Φθινόπωρο μετά την καταδίκη του στο δικαστήριο, το οποίο χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Στο Μαξίμου υπάρχουν άλλοι δύο μεγάλοι φόβοι, οι οποίοι κατά τις πληροφορίες ενισχύουν εκείνους που τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο. Το ένα είναι ο τουρισμός. Το γεγονός ότι ως τώρα τα μηνύματα δεν είναι καθόλου καλά, ενώ και για τον Ιούλιο δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση που να δημιουργεί ελπίδες για αφίξεις σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης και του τουριστικού χώρου, έχουν θορυβήσει το Μαξίμου για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν από το Σεπτέμβριο και μετά στις τουριστικές επιχειρήσεις και γενικότερα στην οικονομία.

Ο δεύτερος και πολύ επικίνδυνος λόγος είναι το τέταρτο κύμα πανδημίας. Ο χαμηλός σχετικά αριθμός εμβολιασμένων που δεν δημιουργεί τείχος ανοσίας σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων για νέο λοκντάουν, όπως έχουν δηλώσει ο Αδωνις Γεωργιάδης και άλλοι υπουργοί, δημιουργούν ένα επικίνδυνο τοπίο και ενισχύουν τους φόβους για κατάρρευση του Μαξίμου και της κυβέρνησης.

Στο κλίμα αυτό πυκνώνουν οι τάξεις εκείνων που τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ώστε να προλάβουν τα επερχόμενα γεγονότα που θα προκαλέσουν νέα μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το μήνυμα έχουν πάρει και οι βουλευτές του κόμματος και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει οι συναντήσεις με κομματικά στελέχη της εκλογικής τους περιφέρειας με στόχο να καταφέρουν να σωθούν, αφού και μόνο λόγω της απλής αναλογικής ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος δεν θα είναι στη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Αν προστεθούν και τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θέλει να προωθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ελέγχει πλήρως την κοινοβουλευτική ομάδα, γίνεται αντιληπτό πως στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει σφαγή για τους νυν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στον άλλο μεγάλο πόλο του κομματικού μας συστήματος οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σχεδόν βέβαιοι πως το ερχόμενο Φθινόπωρο θα διενεργηθούν πρόωρες εκλογές και έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες του κόμματος, ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την εκλογική μάχη, σε αντίθεση με ότι συνέβη το 2019, που έλαμπε δια της απουσίας του και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (Δημοτικές, Ευρωεκλογές, Βουλευτικές) και οι συνέπειες φάνηκαν πολύ καθαρά στις δημοτικές εκλογές.

Ως μηνύματα που παραπέμπουν σε πρόωρες εκλογές ερμηνεύουν στην Κουμουνδούρου τα 150 ευρώ προς τους νέους, καθώς και τη σύλληψη του Χρήστου Παππά. Η συγκυρία της σύλληψης οδηγούν σε σκέψεις πως δεν ήταν καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή, καθώς και ότι υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο.

Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια διεύρυνσης και της ολοκλήρωσης του προγράμματος με το οποίο θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές, όποτε κι΄αν γίνουν. Ειδικά για τη διεύρυνση υπήρξε στην αρχή της περασμένης εβδομάδας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μία σφοδρή σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τους Νίκο Φίλη και Νίκο Βούτση, οι οποίο τάσσονται υπέρ της καθαρής αριστερής ταυτότητας (λες και όσοι προσέρχονται στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μιαροί).

Τα δύο στελέχη πέταξαν το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα o οποίος το σήκωσε και ακολούθησε σφοδρότατη αντιπαράθεση. Το μέγεθος της σφοδρότητας φαίνεται από το γεγονός ότι ο Νίκος Βούτσης αποχώρησε από το Πολιτικό Συμβούλιο.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες που είδαν και το φως τη δημοσιότητας παρευρισκόμενος στη συνεδρίαση εξέφρασε την άποψη «αυτοί δεν σώζονται με τίποτα» και μαζί του συμφώνησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πράγμα που δείχνει πόσο έχουν διαρραγεί οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την εσωκομματική αντιπολίτευση, που τάσσεται κατά της διεύρυνσης και ασπάζεται την άποψη ότι «ο Αλέξης είναι πρώτος μεταξύ ίσων», σχέση που μπορεί να θέλουν  οι εσωκομματικοί αντίπαλοι, αλλά ουδόλως αποδέχονται και ασπάζονται οι πολίτες, που ψηφίζουν στην κάλπη.

Μάλιστα υπάρχουν στελέχη, που έχουν εκφράσει την εκτίμηση, πως αν οι Φίλης, Βούτσης και λοιποί αποχωρούσαν θα διευκόλυναν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διεύρυνση και την εκλογική αναμέτρηση, γιατί θα προχωρούσε ταχύτερα το άνοιγμα του κόμματος και θα ήταν πιο καθαρό το μήνυμα του κόμματος.

Ήταν μία έμπρακτη έκφραση της άποψης που είχε διατυπώσει παλαιότερα έτερο μέλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι «ο Αλέξης είναι πρώτος μεταξύ ίσων». Το επεισόδιο έληξε εν τέλει με συμβιβασμό του Αλέξη Τσίπρα, όπως άλλωστε και στα περισσότερα θέματα μέχρι τώρα. Η ένταση ανέβηκε σε τέτοιο σημείο που εις εκ των παρευρισκομένων είπε για την εσωκομματική αντιπολίτευση «αυτοί δεν σώζονται με τίποτε», φράση που βρήκε σύμφωνο και τον πρόεδρο του κόμματος.

Πολύ σημαντική ήταν και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έγινε στις στις 2-4 Ιουλίου και στην οποία θα συμμετέχουν με φυσική παρουσία η διαδικτυακά περί τα 2000 στελέχη, που προέρχονται είτε από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την ευρωομάδα, το Πολιτικό Συμβούλιο και τις νομαρχιακές επιτροπές.

Το μήνυμα που εξέπεμψαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μήνυμα «προγραμματικής ετοιμότητας, πολιτικής αποφασιστικότητας για την ανατροπή της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάχης για νίκη στις επόμενες εκλογές», ενώ οριστικοποιήθηκε και το πρόγραμμα του κόμματος, που είναι αυτό με το οποίο θα κατέλθει στις εκλογές.

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

 

Νέα βόμβα για ανεμβολίαστους: Μπλόκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό-Τι ισχύει για τα νησιάΝέα βόμβα για ανεμβολίαστους: Μπλόκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό-Τι ισχύει για τα νησιά

Εντείνουν τα μέτρα κατά τον ανεμβολίαστων. Η στέρηση της ελευθερίας των μετακινήσεων προς τα νησιά είναι πολύ πιθανό να ισχύσουν και στην ηπειρωτική χώρα για μετακινήσεις μεταξύ νομών.

Το  ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και να ισχύσουν περιοριστικά μέτρα (αρνητικό μοριακό ή rapid test και ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό) από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τους μη εμβολιασμένους πολίτες στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Τη βόμβα του έριξε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα».

«Δεν αποκλείω τίποτα γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος, αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας.

Τέλος, ο κ. Πέτσας, προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει να πέφτει ο ρυθμός των εμβολιασμών, θα πρέπει πράγματι να εξετάσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να είναι πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά στα νησιά  όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού  στη χώρα.

Συγκεκριμένα, από τις 5 Ιουλίου, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
  • Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test
  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
  • Στην επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:

  1. όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει
  2. όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.