Όλα… αλλάζουν χέρια. Οι εκπλήξεις στην εγκύκλιο για αφορολόγητες γονικές παροχές, δωρεές — Αδιανόητο! Το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει νόμιμη την περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

ΕΛΛΑΔΑ - Τα 10 καλύτερα σημεία για φωτογραφίες στην Αθήνα | ellines.com

Η έκδοση της εγκυκλίου εφαρμογής των πρόσφατα ψηφισμένων διατάξεων ανοίγει… και τυπικά τον δρόμο για αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ.

Όλα… αλλάζουν χέρια – Οι εκπλήξεις στην εγκύκλιο για αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές

Κάθε μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου, λοιπόν, από ακίνητα, μετοχές και επιχειρήσεις έως χρήματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών, με δωρεά ή γονική παροχή από γονείς σε παιδιά ή από παιδιά σε γονείς ή σε εγγόνια είναι πια αφορολόγητη ανά φυσικό πρόσωπο μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ. Από αυτό το όριο και πάνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για τις δωρεές χρηματικών ποσών μπορεί να αφορά συγγενείς που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή συζύγους, παιδιά, γονείς, εγγόνια, αλλά αγγίζει και τα αδέλφια, και τους θείους, και τα ανίψια.

Οι γονικές παροχές και οι… αδελφικές

Η αφορολόγητη δωρεά χρηματικών ποσών μεταξύ των αδελφών μπορεί να γίνει μέσω του πατέρα ή της μητέρας. Για παράδειγμα, ο γιος δωρίζει στη μητέρα του το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ. Η δωρεά αυτή είναι αφορολόγητη. Στη συνέχεια η μητέρα με γονική παροχή δίνει το ποσό των 50.000 ευρώ στον άλλο γιο της. Και στην περίπτωση αυτή η γονική παροχή είναι αφορολόγητη.

Έτσι, με αυτήν τη συναλλαγή μεταξύ μητέρας και παιδιών η μεταβίβαση του ποσού των 50.000 ευρώ μεταξύ αδελφών γίνεται χωρίς την πληρωμή του φόρου δωρεάς 20% που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ένας θείος που θέλει να δώσει στον ανιψιό του ένα ποσό 20.000 ευρώ μπορεί να βάλει ως ενδιάμεσο τον πατέρα του. Δηλαδή, η μεταβίβαση του ποσού θα γίνει, πρώτα, προς τον πατέρα και θα είναι αφορολόγητη. Στη συνέχεια ο πατέρας θα μεταβιβάσει το ποσό αυτό στον εγγονό του από το άλλο παιδί του. Ο εγγονός αυτός είναι ο ανιψιός του αρχικού δότη των χρημάτων. Ετσι, με αυτήν τη συναλλαγή μεταξύ θείου και ανιψιού, στην οποία μπήκε ενδιάμεσος ο πατέρας του δότη και ταυτόχρονα παππούς του τελικού αποδέκτη, η μεταβίβαση έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί με φόρο 20%, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

Σημειώνεται ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας έως 800.000 ευρώ διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οσοι δωρίζουν χρηματικά ποσά θα πρέπει να δικαιολογούν το πόθεν έσχες, θα πρέπει δηλαδή να είναι σε θέση να αποδείξουν στην Εφορία τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων που δίνουν στα παιδιά τους ή στα εγγόνια τους. Οσοι αποκτήσουν ακίνητα θα πρέπει να προσέξουν να μην πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις για τις γονικές παροχές

  1. Το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα ή για δωρεές μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς καθορίζεται στα 800.000 ευρώ. Το όριο αυτό ισχύει για κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).
  2. Η αξία των γονικών παροχών και των δωρεών που έχουν ήδη διενεργηθεί πριν από την 1η Οκτωβρίου δεν θα συνυπολογίζεται στο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που δικαιούται κάθε δωρεοδόχος.
  3. Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας που υπερβαίνουν τα 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
  4. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ δεν ισχύει για τις κληρονομιές.

 

Αδιανόητο! Το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει νόμιμη την περικοπή των δώρων στους συνταξιούχουςΑδιανόητο! Το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει νόμιμη την περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ψυχρολουσία για 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε συνταγματική την περικοπή των δώρων το 2013, με την υπ’αριθ. 1389/2021 απόφαση.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε σχετική διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα.

Βασικό επιχείρημα των δικαστών ήταν ότι αυτές οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε και είχαν ως αποτέλεσμα να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του Δημόσιου, προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Με την απόφαση αυτή μπαίνει τέλος στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου και αποτελεί προπομπό ανάλογων μελλοντικών αποφάσεων, καθώς αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για επικούρηση και δώρα στον ιδιωτικό τομέα, που θα κρίνει αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 μέχρι Μάιος 2016).

«Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο επανέλαβε το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας 1307/2019 (Ολομ.) που με Πρόεδρο την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε κρίνει συνταγματική την κατάργηση των Δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, ανατρέποντας την υπ’αριθ. 2626/2018 του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος και καλεί την κυβέρνηση να επανανομοθετήσει τα δώρα και το επίδομα αδείας.

«Οι δύο αποφάσεις, που νομιμοποίησαν την κατάργηση των τριών ιστορικών επιδομάτων-Δώρων στους συνταξιούχους-δημοσίους υπαλλήλους, τους προκάλεσαν απώλειες 36 δις ευρώ για την περίοδο 2013-2021» τονίζει ο κ. Μητρόπουλος.