Ψηφιακή κάρτα… αυθαιρεσίας — Μπαίνει «κόφτης» στα κλιματιστικά. Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία τράπεζας για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Κατέρρευσε από τη πρώτη στιγμή το επικοινωνιακό σόου του πρωθυπουργού με την επίσημη πρώτη της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών αφού αναφέρει πως «το αφήγημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν άντεξε ούτε λίγες ώρες» καταρρίπτει την επίπλαστη εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα ωμής αυθαιρεσίας.

Περιχαρής ο Κ. Μητσοτάκης και με αφήγημα κοινωνικής δικαιοσύνης όμως, τα στοιχεία των Εμποροϋπαλλήλων είναι αμείλικτα.

Ο πρωθυπουργός, βρέθηκε σε υποκαταστήματα αλυσίδας σούπερ μάρκετ και τράπεζας όπου από την 1η Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

«Είναι μία σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους να μπορούμε να γνωρίζουμε, ως κράτος, πόσο χρόνο ακριβώς δουλεύουν έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση που είχε με υπαλλήλους του σούπερ μάρκετ, στο κέντρο της Αθήνας, σημειώνοντας πως πλέον υπάρχει αυτόματη διασύνδεση με το ΠΣ Εργάνη.

Κάλαφος για την κυβέρνηση τα παραδείγματα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών

Λίγες ώρες αργότερα, το αφήγημα Μητσοτάκη, κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών να καταγγέλλει την εργασιακή αρένα των s/m. και να μεταφέρει περιστατικά που απέχουν μίλια από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. «Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν στις 5:00π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6:00π.μ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης. Προϊστάμενοι ταμείων, ζητούσαν από τις ταμίες να “χτυπήσουν” την κάρτα τους ακριβώς στις 21:00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες. Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν  8ωρο να μην ξεχάσουν να “χτυπήσουν” την κάρτα τους στο 4ωρο, σε υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να “χτυπάνε” την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά, οδηγοί  να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος και καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη ” χτυπήσουν ” κάρτα».

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το τι έγινε την πρώτη μέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις αλυσίδες των s/m «και σίγουρα δεν θα αποτελέσουν είδηση σε κανένα διαδικτυακό μέσο, εφημερίδα ή κανάλι» αναφέρει ο Σύλλογος σημειώνοντας πως τα συγκεκριμένα παραδείγματα «αποτελούν άλλη μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα  από αυτούς, τωρινούς και προηγούμενους  που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή τη μαυρίλα, σε αυτή την ασυδοσία».

Στην πρώτη φάση εφαρμογής η ψηφιακή κάρτα εργασίας καλύπτει περίπου 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε βάθος 12μήνου.

«Είναι βέβαιο, καθώς αυτό το πρόγραμμα και αυτό το εργαλείο θα επεκταθεί σε υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, ότι θα δώσει μία πολύ μεγάλη ασφάλεια στον εργαζόμενο να γνωρίζει ότι πραγματικά θα αμείβεται για τις ώρες τις οποίες έχει δουλέψει. Διότι, δυστυχώς, φαινόμενα καταστρατήγησης υπάρχουν ακόμα αρκετά. Και πια με αυτό το εργαλείο, οποιοσδήποτε επιθεωρητής εργασίας θα μπορεί να γνωρίζει αμέσως πόσο χρόνο πραγματικά έχει δουλέψει ο εργαζόμενος και αν πρέπει να βρίσκεται στην εργασία του τη στιγμή που τον ελέγχει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα από τον ΣΕΑ που αντεπιτίθεται σε αυτούς που «κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν την 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την επιθεώρηση εργασίας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε υποκατάστημα τράπεζας, όπου είχε την ευκαιρία να δει σε πραγματικό χρόνο τον εναλλακτικό τρόπο διασύνδεσης με τα συστήματα της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο ΠΣ Εργάνη, καθώς η δήλωση της έναρξης του ωραρίου γίνεται με ένα κλικ από τον υπολογιστή κάθε εργαζόμενου.

Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ ανά την Ελλάδα, καλύπτοντας σε πρώτη φάση 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους σε βάθος 12μήνου.

Η κάρτα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα myErgani app. Επίσης διατίθεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή CardScanner app, η οποία «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζόμενου κατά την είσοδο και την αποχώρηση από την εργασία και διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες στο ΠΣ Εργάνη.

Με το myΕrgani οι εργαζόµενοι έχουν άµεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία Προγραµµατισµένου Χρόνου Εργασίας, Αδειών, Υπερωριών και Κάρτας Εργασίας, από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή τους. Για τους εργοδότες τα στοιχεία αυτά είναι άµεσα διαθέσιµα σε ψηφιακή µορφή ηµερολογίου (Ηµερολόγιο Πραγµατικής Απασχόλησης) µε δυνατότητες σύνθετης αναζήτησης.

ΚΚΕ: Εργασιακή ζούγκλα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε το ΚΚΕ. «Τα προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, με την περιβόητη «ψηφιακή κάρτα», δεν κράτησαν ούτε 24 ώρες και πάνω από όλα δεν μπορούν να κρύψουν την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς» αναφέρει μεταξύ άλλων το κόμμα του Περισσού.

Το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Η σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς δεν διασφαλίζεται από κυβερνητικούς «σωτήρες», αλλά μέσα από την καθολική οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους και στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

 

Μπαίνει «κόφτης» στα κλιματιστικά – Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Σειρά άμεσων αλλά και μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων, με μια απ’ τις πρώτες να είναι η ρύθμιση του θερμοστάτη σε συγκεκριμένες ανώτατες θερμοκρασίες χειμώνα – καλοκαίρι για τα κτίρια του δημοσίου, προβλέπει η ΚΥΑ για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Όπως προβλέπουν τα άμεσα μέτρα, το καλοκαίρι ο θερμοστάτης δεν πρέπει να είναι κάτω από τους 27 βαθμούς και το χειμώνα δεν πρέπει να ξεπερνά στους 19 . Τα μεσοπρόθεσμα  μέτρα προβλέπουν δε την αναβάθμιση των συστημάτων φωτισμού και την προμήθεια συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Ο στόχος για τους φορείς του Δημοσίου, όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τίθεται στο 10% τουλάχιστον, σε σχέση με τις καταναλώσεις της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Για τα επόμενα έτη ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι στα μισθωμένα ακίνητα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα υλοποιούνται με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, ενώ οι δαπάνες για την εφαρμογή των μέτρων βαρύνουν τους φορείς του Δημοσίου.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο Δημόσιο περιλαμβάνουν τα εξής:

α. ‘Άμεσα Μέτρα

i. Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προληπτική συντήρηση για τα συστήματα ψύξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.7.2022 και για τα συστήματα θέρμανσης μέχρι 31.10.2022. Μετά την ολοκλήρωση κάθε συντήρησης, συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον Διοικητικό Υπεύθυνο το “Φύλλο συντήρησης και ρύθμισης του συστήματος κλιματισμού (θέρμανση/ ψύξη)” του Παραρτήματος I της παρούσας.

ii. Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/κλιματιζόμενα κτίρια όσο και σε μη, βάσει των προδιαγραφών του προτύπου ΕΛΟΤ EN 15251:2007. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά την θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά την χειμερινή στους 19ο C.

iii. Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

iv. Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

v. Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.

vi. Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.

vii. Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού.

viii. Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter).

β. Μεσοπρόθεσμα Μέτρα

i. Μείωση αέργου ισχύος ηλεκτρικών καταναλώσεων με κατάλληλο εξοπλισμό αντιστάθμισης για την αύξηση του συντελεστή ισχύος τους σε επίπεδο κατ’ ελάχιστον 0,95.

ii. Αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων φωτισμού με τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων συγκεκριμένου τύπου και διατάξεων αυτοματισμού για τον έλεγχο της σβέσης ή/και μείωσης της φωτεινότητάς τους.

iii. Προμήθεια συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών Energy Star.

iv. Φύτευση δωμάτων, εφόσον είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό.

v. Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τα καυσαέρια λεβήτων.

vi. Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από απορριπτόμενη θερμότητα του συμπυκνωτή του ψύκτη, σε περίπτωση χρήσης αερόψυκτης μονάδας.

vii. Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τον απορριπτόμενο αέρα των κλιματιζόμενων χώρων.

viii. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, το οποίο θα διευκολύνει τη μέτρηση, παρακολούθηση, καταγραφή, επεξεργασία και επιτόπια και διαδικτυακή προβολή των λειτουργικών στοιχείων και αποτελεσμάτων τόσο των επιμέρους ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου, όσο και συστημάτων Building Energy Management Systems (ΒEMS) συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης δεδομένων και αποτελεσμάτων.

ix. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης.

x. Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου θερμότητας (θερμοστάτες, είτε συμβατικοί, είτε έξυπνοι, και ελεγκτές θερμοστατικών βαλβίδων θερμαντικών σωμάτων, ωρομετρητές).

xi. Εγκατάσταση συστήματος αναλογικού ελέγχου σταθερής θερμοκρασίας σε κεντρικές κλιματιστικές μονάδες.

xii. Εγκατάσταση προγράμματος για αφή-σβέση συστημάτων θέρμανσης-ψύξης.

xiii. Εγκατάσταση κυκλοφορητών υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

xiv. Μόνωση σωληνώσεων συστημάτων θέρμανσης

xv. Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.

xvi. Χρήση ψυχρών έγχρωμων ή λευκών βαφών κατά τον εξωτερικό χρωματισμό των κατακόρυφων όψεων των κτιρίων.

Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για επάρκεια εφοδιασμού

Στο μεταξύ, σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή – προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία».

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας συμπέρανε, στο τέλος της συνεδρίασης, ότι «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, έχοντας ως δεδομένη τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ:

«Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.

Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν  τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.

Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά».