Ψηφίστηκε από τη ΝΔ το ακαταδίωκτο για λοιμωξιολόγους και κυβερνητικά στελέχη

Κορωνοϊός : LIVE οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Τσιόδρα για το lockdown -  Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε αργά το βράδυ το της Πέμπτης η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το ακαταδίωκτο για τη διαχείριση της πανδημίας των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Τα μέλη των παραπάνω επιτροπών, τα οποία σημειώνεται πως δεν είναι μόνο επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη, όπως αναφέρεται «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται, δεν εξετάζονται».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατήγγειλε με έντονο τρόπο την τροπολογία ενώ αποχώρησε συνολικά από την ψηφοφορία. Το Κίνημα Αλλαγής, από την πλευρά του, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την πανσπερμία διατάξεων στις τροπολογίες, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν το ακαταδίωκτο.

Η διάταξη που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αναφέρει ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, εγείροντας το ζήτημα εντός Βουλής, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία αν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη. «Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό, που μέχρι τώρα αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας», είπε επισημαίνοντας ότι η διάταξη, δεν καταλαμβάνει μόνο την επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, αλλά και κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη.

«Θα είμαστε οι πρώτοι που θα υπερασπιστούμε την επιστημονική κοινότητα για την ελευθερία έκφρασης επιστημονικής γνώσης έναντι οποιουδήποτε μπορεί να στραφεί εναντίον τους και είναι κακόπιστος, είναι ανορθολογικός […] βεβαίως και θα μπούμε εμείς μπροστά να τους προστατεύσουμε σε αυτή την περίπτωση. Αλλά δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για μια γενική διάταξη που λέει ότι δεν διώκονται, δεν ευθύνονται και δεν δίνουν εξηγήσεις» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

Δώρα Αυγέρη: «Ακαταδίωκτο: η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις κυβερνητικές αμαρτίες!»«Τα μέλη των τριών επιτροπών που γνωμοδοτούν για τη διαχείριση της πανδημίας –μεταξύ αυτών και η επιτροπή λοιμωξιολόγων, καθώς και γενικοί γραμματείς υπουργείων– θα έχουν στο εξής το ακαταδίωκτο για τη γνώμη ή ψήφο τους κατά την άσκηση των εν λόγω καθηκόντων τους. Ούτε καν θα εξετάζονται ως μάρτυρες», επισημαίνει σε ανάρτησή της η Δώρα Αυγέρη, αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης.

«Η κυβερνητική αυτή μεθόδευση έρχεται λίγες μέρες αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Αυτά αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση επιβάλλει τη γνώμη της στους ειδικούς και ακολούθως κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις τους, που είναι καθ’ υπαγόρευση. Η κυβερνητική αυτή μεθόδευση έρχεται λίγες μέρες πριν την εκ του προχείρου άρση των περιορισμών, τη στιγμή που το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη, με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη σε ρόλο αμέριμνου παρατηρητή», αναφέρει και προσθέτει:

«Στην κυβέρνηση έχουν  χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Προσμένουν ένα θαύμα. Προς το παρόν νίπτουν τας χείρας τους, αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για το μαρτύριο δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που σηκώνουν το σταυρό τους μόνοι τους. Η κυβέρνηση πρόδωσε τις προσπάθειες των πολιτών, που εδώ κι έναν και πλέον χρόνο υπομένουν τις απώλειες στην καθημερινότητά τους, στην εργασία τους, στις σχέσεις τους, στους ανθρώπους τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βαλθεί να τρελάνει τον κόσμο με τις μεθοδεύσεις και τις απάτες της. Έχει καταφέρει να καταστήσει την πανδημία και την υγειονομική κρίση στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών. Δεν την παίρνει πια να κοροϊδεύει άλλο τον ελληνικό λαό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*