Ψηφίζουν για πρόεδρο στο Κίνημα Αλλαγής — Στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος — Εκλογές Δικηγορικών Συλλόγων 2021: Άνοιξαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου

Από τις επτά το πρωί της Κυριακής έχουν ανοίξει οι κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής σε 840 εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ζουν απόδημοι Έλληνες, σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Από τις επτά το πρωί της Κυριακής έχουν ανοίξει οι κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής σε 840 εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ζουν απόδημοι Έλληνες, σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει ως τις επτά το απόγευμα και δεν αποκλείεται να δοθεί μικρής διάρκειας παράταση με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ).

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. καθώς κι όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να ψηφίσουν καταβάλλοντας ως εισφορά 3 ευρώ.

Μπορούν επίσης να ψηφίσουν και 17αρηδες που έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2004 και είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους. Οι αρμόδιοι χειριστές θα αναζητήσουν τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών όπου αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή απαιτείται αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Θα μπορούν να ψηφίσουν και νεότεροι, π.χ. 16ρηδες αφού πέραν των άλλων, προσκομίσουν εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψηφίζει στο Ηράκλειο της Κρήτης (09.30), ο Ανδρέας Λοβέρδος ψήφισε στη Μεταμόρφωση, ο Γιώργος Παπανδρέου (10.45) στον Ταύρο, ο Χάρης Καστανίδης (11.30) στη Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα οι Παύλος Γερουλάνος (11.00) και Παύλος Χρηστίδης (08.30).

Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία, ο εκ των υποψηφίων Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι «ήρθε η ώρα για να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά, να πάει μπροστά η δημοκρατική παράταξη. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε τις 212.000 που προσήλθαν στις κομματικές κάλπες το 2017».

Με τη σύζυγο και την κόρη του προσήλθε στην κάλπη ο Παύλος Χρηστίδης. Όπως δήλωσε, «σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής, δημοκρατίας, μια ημέρα που ο ήλιος λάμπει, ξημερώνει μια μέρα αισιοδοξίας και δύναμης και είναι μία ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά, χωρίς την οποία δε θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ, χωρίς την τόλμη της και τη δουλειά που έκανε. Ξημερώνει μία ημέρα δημοκρατίας και δύναμης που θα δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής».

Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΔΕΚΑΠ, «οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου, να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Όσοι προσέρχονται να ψηφίσουν, υποχρεωτικά φορούν μάσκα όσο βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο. Καλό είναι να τηρούν τις αποστάσεις και να αποφεύγουν το συνωστισμό, καθώς μέχρι να ψηφίσουν θα βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο.

Οι Απόδημοι σε ΗΠΑ, Ε.Ε., Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία μπορούν να ψηφίσουν ως Έλληνες πολίτες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, εφόσον δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο. Οι πιστοποίησή τους θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η ΕΔΕΚΑΠ έχει ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Αυστραλία: Από τις 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • Κύπρος: από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
  • Αγγλία από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
  • ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00
  • Καναδάς: Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα

Μετά το κλείσιμο της κάλπης αρχίζει η καταμέτρηση. Υπολογίζεται ότι γύρω στις 10 το βράδυ θα ανακοινωθεί το 15% των αποτελεσμάτων που θα δώσει τη δυνατότητα να φανεί, ως τάση, το τελικό αποτέλεσμα πριν τον δεύτερο γύρο, την άλλη Κυριακή.

Στη Λέσβο ο Πάπας ΦραγκίσκοςΜπηχτές Πάπα για την Συμφωνία των Πρεσπών ενώπιον Μητσοτάκη

Στη Λέσβο, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος και θα επισκεφθεί πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, θα υποδεχθεί στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, στον Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι) της Μυτιλήνης, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Το «παρών» δίνει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει δέηση, ενώ θα έχει συνάντηση με παιδιά προσφύγων και θα επισκεφθεί και οικίσκους για να επιβλέπει τις συνθήκες στις οποίες διαμένουν.

Από την Μυτιλήνη θα αναχωρήσει για την Αθήνα στις 12:15. Στη συνέχεια, στις 16:45 θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την Κυριακή 5/12/2021, και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:

  • στη Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, και
  • στη Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

Χθες ο Ποντίφικας έστειλε σαφή μηνύματα για το προσφυγικό κατά τις συναντήσεις που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Εκλογές Δικηγορικών Συλλόγων 2021: Άνοιξαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου

Συνολικά 12 Δικηγορικοί Σύλλογοι πέρασαν σε επαναληπτική διαδικασία εκλογών

Επαναληπτικές εκλογές (δεύτερος γύρος) διεξάγονται σήμερα Κυριακή 5 Δεκεμβρίου σε 12 από τους συνολικά 63 δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας για την ανάδειξη νέων προέδρων και νέων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών για τους συνολικά 63 δικηγορικούς συλλόγους πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 28 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου. Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στους τρεις, μεγάλους Δικηγορικούς Συλλόγους από τους 63 συνολικά, δηλαδή της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Στον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογος της χώρας από πλευράς μελών, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών δικαίωμα ψήφου έχουν 23.427 δικηγόροι, στη Θεσσαλονίκη 6.453, στον Πειραιά 2.298.

Στις εκλογές της Αθήνας θα συμμετάσχουν 7 συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο, 4 συνδυασμοί χωρίς πρόεδρο και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος, που είναι ο απερχόμενος σήμερα πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός. Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων στην Αθήνα ανέρχεται στους 288.

Οι περισσότεροι Σύλλογοι έχουν ολοκληρώσει την εκλογική διαδικασία από τον α΄ γύρο, ωστόσο, από τους 12 Συλλόγους που πέρασαν σε επαναληπτική διαδικασία εκλογών, οι αποκλίσεις μεταξύ των υποψηφίων είναι μικρές.

Οι 12 Σύλλογοι μαζί με τους υποψηφίους προέδρους και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έχουν ως εξής:

Αθηνών: Δημήτρης Βερβεσός (29.37%) και Δημήτρης Αναστασόπουλος (21.63%)

Βέροιας: Καραβασίλειος Φώτιος (38.80%) και Γεώργιος Χατζόγλου (37.60%)

Ηρακλείου: Νικόλαος Λογοθέτης (42.46%) και Αικατερίνη Κοσμαδάκη (29.39%)

Θεσπρωτίας: Νικόλαος Μπέζας (49.30%) και Κωνσταντίνος Σιντόρης (26.76%)

Θεσσαλονίκη: Δημήτριος Φινοκαλιώτης (24.84%) και Ευστάθιος Κουτσοχήνας (23.82%)

Θηβών: Σωτηρία Μανάρα- Μαυράκη (43.42%) και Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους (28.95%)

Ιωαννίνων: Μαρία Νάκα (38.92%) και Χριστίνα Τσέτσου (38.92%)

Κατερίνης: Ασημίνα Στρίμπα (33.58%) και Κωνσταντίνος Μηλιός (28.36%)

Κοζάνης: Χρήστος Δημητρόπουλος (38.49%) και Μαρία Κωνσταντινίδου (30.94%)

Λαρίσης: Τρύφων Τσάτσαρος (35.79%) και Νικολέττα Μπασδέκη (33.28%)

Πειραιώς: Ηλίας Κλάπας (31.00%) και Πολυχρόνης Περιβολάρης (30.92%)

Ρόδου: Βασίλειος Περίδης (47.99%) και Γεώργιος Μαυρομμάτης (26.13%)

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*