«Ψευδοπρόβλημα» οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ για τον Μπ. Παπαδημητρίου (βίντεο) — Αθηνά Λινού: Μάσκες και αποστάσεις από όλους και παντού άμεσα

Απίστευτη διατύπωση από τον βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος υποστήριξε ότι γίνονται διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ γιατί “έτσι κρίνουν οι γιατροί”, την ώρα που τα νοσοκομεία ασφυκτιούν

Προβληματισμό για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ΕΣΥ και την υγεία των πολιτών, προκαλούν οι δηλώσεις στελεχών της τα οποία θεωρούν τις ΜΕΘ… πρώιμους νεκροθαλάμους για τον κορονοϊό.

Τα λόγια του βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, σε τηλεοπτική παρουσία του το βράδυ της Τρίτης (23/11) είναι παραπάνω από ενδεικτικά, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο ίσως χειρότερο σκέλος της πανδημίας τους τελευταίους μήνες.

Ο δε κ. Παπαδημητρίου, φαίνεται πως κρίνει πως οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις, είναι… “Ψευδοπροβλήματα”.

“Πήγατε και ανακαλύψατε ένα ψευδοπρόβλημα, ότι κάποιοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Έτσι κρίνουν οι γιατροί κύριε Καλαματιανέ, εγώ είμαι δημοσιογράφος και βουλευτής, δεν θα πάω να κάνω τη δουλειά του γιατρού”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ για να συνεχίσει. “Δε χρειάζονται όλοι να πάνε στη ΜΕΘ και πολλοί διασωληνώνονται εκτός. Προσβάλλει τους γιατρούς αυτό που λέτε”, απάντησε συγκεκριμένα στη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το ζήτημα των ελλείψεων στο ΕΣΥ, αναδεικνύοντας τον κυβερνητικό χειρισμό επί του θέματος, με αποποίηση ευθυνών.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά και με απόλυτο κυνισμό, αφήνοντας άναυδους τους συνομιλητές του. “Γνωρίζετε πως κάποιος μπαίνει στη ΜΕΘ όταν έχει χάσει κάθε ελπίδα, σαν να τον παραδίδει στον Θεό και πριν τον παραδώσει, τον βάζει στη ΜΕΘ”.

Συνέχισε τέλος πως “βεβαίως και υπάρχουν ορισμένα νοσοκομεία που δεν έχουν ΜΕΘ τη μία μέρα ή την επόμενη”, κατηγορώντας ωστόσο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανό για λαϊκισμό και “μαρκετίστικα ευρήματα”.

Αθηνά Λινού: Μάσκες και αποστάσεις από όλους και παντού άμεσα

Αναγκαίες οι μικρότερες πληρότητες σε εστίαση, λιανεμπόριο, ψυχαγωγία – «Πολύ αργά» αν τα σχολεία περιμένουν το 50%+1 για να κλείσουν – Τελικό μέτρο το lockdown

Για μία ακόμη φορά προέβαλε τα μέτρα ατομικής προστασίας ως μόνη αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Θα χρειαστεί άμεσα γενικευμένη χρήση μάσκας, αποστάσεις και αερισμός χώρων για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους, ανεμβολίαστους, παιδιά. Να σταματήσουμε την διασπορά», τόνισε η κα Λινού, γιατί «ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά ευεργετικός αλλά ακόμη κι αν εμβολιάζαμε όλους σήμερα, θα περάσει ενάμισης μήνας για να έχουμε αποτέλεσμα από τον εμβολιασμό. Επομένως δεν αρκεί».

Παράλληλα, συνέχισε, απαιτείται μείωση πληρότητας στους χώρους που επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο εμβολιασμένοι, στην εστίαση, την άθληση, την ψυχαγωγία, το λιανεμπόριο, να μειωθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων σε αυτά. Μπορεί να αυξηθούν οι ώρες, να λειτουργούν με τη σειρά και λιγότερους κάθε φορά -και πολύ αυστηρή τήρηση απόστασης και μάσκας. Δεν θα μπορέσουμε διαφορετικά να ελέγξουμε την πανδημία. Ήδη, μικρός αριθμός εμβολιασμένων νοσηλεύεται με σοβαρά συμπτώματα. Αυτό μπορεί να ανέρχεται στο 15%-20%. Ναι, είναι οι πιο μεγάλοι στην ηλικία, που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αλλά είναι άνθρωποι, συνάνθρωποί μας. Και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις για εφαρμογή πλήρους lockdown 2-3 εβδομάδων προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η κα Λινού είπε ότι «αυτό είναι το τελικό μέτρο, εμείς δεν έχουμε πάρει ακόμη τα προηγούμενα. Ας δοκιμάσουμε πρώτα όλα τα άλλα άμεσα. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και 2-3 εβδομάδες. Ας το κάνουμε σήμερα, αύριο. Αν δεν ελέγξουμε την κατάσταση τότε θα χρειαστεί lockdown.

Υπογράμμισε μάλιστα για τα lockdown ότι «είχαμε και την αρνητική εμπειρία με την ενδοοικογενειακή διασπορά, τον περυσινό χειμώνα … θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτό που λέμε “φούσκα”, να διαλέξουμε από τώρα 2-3 οικογένειες, να περάσουμε μαζί».

Εξάλλου, αναφερόμενη στα σχολεία η κα Λινού πρότεινε ένα σύστημα test-and-stay. Όταν δηλαδή εντοπίζεται ένα κρούσμα, αμέσως ελέγχονται τα παιδιά που κάθονται κοντά. Αυτό απαιτεί να έχουν χωριστεί σε μικρότερες σταθερές ομάδες, στην τάξη και εκτός. «Αν υπάρξουν κρούσματα σε 2-3 τμήματα, ακόμη κι αν είναι λίγα, κλείνει το σχολείο, όχι στο 50%+1, είναι πολύ αργά πλέον. Θα έπρεπε να είναι 10%+1, αν νοσήσουν 2-3 παιδιά να κλείνει το τμήμα».