Ψήφισμα με δεξιές «πλάτες» στη λογική των δύο άκρων — Νέα συνιστώσα στο ΚΙΝΑΛ – “Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση” ανάχωμα στην ΠΑΣΟΚοποίηση

Κωνσταντίνος Ζέρβας, Νίκος Ταχιάος, Γιώργος Ορφανός και ο… κεντροαριστερός Σπύρος Βούγιας, που για κάποιον λόγο υπερψήφισε το κείμενο της δεξιάς σύμπραξης

Σαφώς κατώτερη των περιστάσεων ήταν η επίσημη αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης απέναντι στη φασιστική βία στα σχολεία ● Το ψήφισμα που εξέδωσε -με χαρακτηριστική καθυστέρηση και… με το ζόρι, λόγω της κατακραυγής- υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις Ταχιάου, Ορφανού και Βούγια και βρίθει προβληματικών διατυπώσεων περί ίσων αποστάσεων ● Έντονη κατακραυγή από «Λαϊκή Συσπείρωση», «Θεσσαλονίκη Μαζί»

Ψήφισμα για τις φασιστικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη εκδόθηκε τελικά από το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και μαζί με αυτό βγήκαν κι άλλα συμπεράσματα: οι καλοί φίλοι στα δύσκολα φαίνονται.

Για την υπερψήφιση του κειμένου που πρότεινε η διοίκηση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα συνέδραμαν οι δεξιές παρατάξεις του Νίκου Ταχιάου, του Γιώργου Ορφανού και… η κεντροαριστερή του Σπύρου Βούγια.

Έτσι, έλαβε 31 ψήφους, ενώ με το κείμενο ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που έλαβε 9 ψήφους συντάχθηκαν οι παρατάξεις της Κατερίνας Νοτοπούλου και της «Πόλης Ανάποδα».

Με το ψήφισμα η διοίκηση του δήμου συνέχισε τις «ασκήσεις ισορροπίας» και γι’ αυτό, όπως λέει το κείμενο, «το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τις βίαιες συγκρούσεις (;), τους θύλακες φασιστικών ομάδων και τα επεισόδια (;) που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης». Βλέπει ακόμη ότι «τα σχολεία είναι χώρος μάθησης, εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης και όχι πεδίο ένοπλων συγκρούσεων ούτε ορμητήρια στρατολόγησης. Ιδεολογίες (;) της βίας, της σύγκρουσης, του φασισμού και του ναζισμού δεν έχουν χώρο πουθενά στην ελληνική κοινωνία».

Καλεί δε «την ΕΛ.ΑΣ. να επιδείξει αυξημένη επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα, να συλλάβει όσους έχουν υποπέσει σε προφανείς αξιόποινες πράξεις, να απομακρύνει τους πρωταίτιους των επεισοδίων, να μην επιτρέψει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων και να επιβάλει την τάξη». Σημειώνει ότι «το δημοκρατικό φρόνημα και η παρέμβαση μόνον της Πολιτείας μπορούν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα και να εγγυηθούν πως μαθητές και σχολεία δεν θα γίνουν θύματα εργαλειοποίησης» (sic).

Τι έλεγε μεταξύ άλλων το κείμενο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»; Ότι το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης «καταδικάζει απερίφραστα τις δολοφονικές επιθέσεις της “νεολαίας Χρυσής Αυγής” και άλλων φασιστικών ομάδων ενάντια σε μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και φοιτητές. Ένας χώρος που θα έπρεπε να είναι γνώσης, μάθησης και προόδου μετατράπηκε σε ορμητήριο της εγκληματικής δράσης ναζιστών – βαρβάρων. Έναν χρόνο μετά την καταδίκη των εγκληματιών της ναζιστικής και γι’ αυτό εγκληματικής Χρυσής Αυγής, αποδεικνύεται ότι δεν τελειώσαμε με το αυγό του φιδιού. Τα τάγματα εφόδου εθνικιστικών, ακροδεξιών, φασιστικών δυνάμεων σηκώνουν κεφάλι, τρομοκρατούν, επιτίθενται, τραυματίζουν. Οποιαδήποτε ανοχή από οποιονδήποτε (κρατικούς μηχανισμούς, πολιτικούς σχηματισμούς κ.λπ.) έχει καίρια ευθύνη, οδηγεί σε νέα θύματα».

Με δηλώσεις του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Ζαριανόπουλος δήλωσε ότι με το ψήφισμα της διοίκησης «εξισώνεται ο θύτης με το θύμα. Στην πραγματικότητα αυτά τα ψηφίσματα ζητούν να φύγει η συνδικαλιστική και πολιτική δράση από τα σχολεία. Θέλουν στα σχολεία να πέσει μια ταφόπλακα» και τόνισε πως «η διοίκηση Ζέρβα έχει το βλέμμα προς την Ακροδεξιά, γι’ αυτό έχει διαρκή συνεργασία με τον ακροδεξιό Κουργιαννίδη».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου με ανακοίνωσή της κατήγγειλε ότι «η διοίκηση Ζέρβα υιοθέτησε την ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων και ευθυγραμμίστηκε φυσικά πλήρως με την κυβερνητική γραμμή», καθώς «αντί να δώσει μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην πόλη, επέλεξε να βάλει πλάτη στη διφορούμενη, αμφιλεγόμενη και γι’ αυτό πολιτικά επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης, που κλείνει το μάτι στους οπαδούς των φασιστών, προσδοκώντας εκλογικά οφέλη».

Ας σημειωθεί ότι τα άλλα δύο ψηφίσματα που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις «Μένουμε Θεσσαλονίκη» και «Θεσσαλονίκη, Πόλη Ελληνική» έλαβαν από μία ψήφο. Το δεύτερο δε από αυτά ήταν ισάξιο του αντικομμουνισμού του Μπογδάνου. Έχουμε και μια προϊστορία στη Θεσσαλονίκη…

Σαν να μην φτάνουν οι ιστορίες για το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, χθες εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την άρνηση της διοίκησης του δήμου να τους παραχωρήσει σήμερα την πλατεία Αγίας Σοφίας για τη διεξαγωγή αντιφασιστικής συναυλίας, στη συμπλήρωση ενός έτους από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Απόφαση που σχολιάζουν ότι είναι «σε συνέχεια της κατάπτυστης ανακοίνωσης ξεπλύματος των φασιστών». Κάνουν δε γνωστό ότι σήμερα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 18.00 και ακολούθως η συναυλία θα γίνει κανονικά στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας στις 19.00.

Απόστολος Λυκεσάς

 

Νέα συνιστώσα στο ΚΙΝΑΛ – “Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση” ανάχωμα στην ΠΑΣΟΚοποίηση – Πρωτοβουλία και από τους υποστηρικτές Λοβέρδου

Τρίτη συνιστώσα συγκροτείται στο ΚΙΝΑΛ - Ποια στελέχη υπογράφουν κείμενο  παρέμβαση - Newsbomb - Ειδησεις

Στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, πρώην ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και προερχόμενοι από το Ποτάμι ενώνουν δυνάμεις τους ιδρύουν την 3η συνιστώσα στη Χαριλάου Τρικούπη. Στόχος τους να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πολιτικής παρέμβασης με ενιαία φωνή έκφρασης για να φρενάρουν εν μέσω αναμέτρησης για το ποιος είναι πιο ΠΑΣΟΚ την περαιτέρω ΠΑΣΟΚοποίηση του Κινήματος Αλλαγής.

Η Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Κυριακής και εντάσεις που προέκυψαν ανέβασαν κατά πολύ τα γράδα στη ζύμωση που συντελείται στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής για την κατεύθυνση του κόμματος για την αναβίωση στη Χαριλάου Τρικούπη του ΠΑΣΟΚ.

  • Όπως διαβεβαιώνουν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Ανανέωσης» πρόκειται για μια ακόμη συνιστώσα δίπλα στο ΚΙΝΑΛ και το ΚΙΔΗΣΟ με στόχο την ισχυροποίηση του πολυτασικού χαρακτήρα του κόμματος.

Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν είναι από τη ΔΗΜΑΡ πρόσωπα όπως οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Χρήστος Μέγας, Γιώργος Σιακαντάρης και Νίκη Φούντα, από τις Κινήσεις Πολιτών οι Μιχάλης Χάλαρης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης και άλλοι και από Το Ποτάμι πιο χαρακτηριστική περίπτωση ο Παναγιώτης Καρκατσούλης .

De facto απέναντι στο Λοβέρδο

Η κίνηση δεν έχει το χαρακτήρα της στήριξης σε υποψηφίους ωστόσο όπως αντιλήφθηκαν από τη συζήτηση που έγινε στην ΚΕ στο κίνδυνο να χαθεί ο πολυφασικός χαρακτήρας του ΚΙΝΑΛ και εκ των πραγμάτων όπως διαρρέεται και όπως προκύπτει αποκλείεται κατηγορηματικά η στήριξη στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Η κίνηση έχει στελέχη που έχουν ταχθεί ανοιχτά και υπερ της υποψηφιότητας Γεννηματά αλλά και στελέχη του ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Η επιμονή στο σχήμα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με πολυτασική συγκρότηση και ενιαία στρατηγική είναι το ικανό σχέδιο για το μέλλον. Σε αυτό πρέπει να συνεχίσουμε» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αντι – Δεξιά τάση

«Η επιδίωξη μας να συγκροτήσει το ΚΙΝΑΛ μία στέρεη  εναλλακτική επιλογή προς τη ΝΔ έχει σχέση με το ιστορικό καθήκον της Σοσιαλδημοκρατίας να απαντήσει στην επίθεση της συντηρητικής παράταξης» σημειώνεται στο κείμενο και χωρίς να λείπουν οι αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί «να υπερβεί το σύνδρομο του λαϊκισμού και τις εμμονές στις παλαιοκομμουνιστικές πεποιθήσεις» η νέα συνιστώσα ξεκαθαρίζει ότι δεν στοχεύει να καταστεί το κόμμα «μία συμπληρωματική θέση σε ένα νέο δικομματισμό. Σημαίνει ότι το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει στόχο να είναι ο εναλλακτικός πόλος προς την συντηρητική παράταξη».

Με τίτλο «ο «χώρος» για την χώρα» 7 στελέχη εκφράζουν ανοιχτά τη στήριξή τους στον Ανδρέα Λοβέρδο με ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε ως «πρωτοβουλία για τη Διεύρυνση του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς» το στρατόπεδο Λοβέρδου ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την ΠΑΣΟΚοποίηση του ΚΙΝΑΛ.

  • Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σιακαντάρης, Κώστας Κούρκουλος, Εύα Καϊλή, Χαρά Κεφαλίδου, Γαβριήλ Λαμπάτος, Κώστας Μποτόπουλος και Γιάννης Μεϊμάρογλου επιμένουν να μιλούν για το Κέντρο απορρίπτοντας όπως σημειώνουν στο κείμενό τους σε συνθέσεις που «να οδηγούν σε ουδέτερους «μέσους όρους», στη στασιμότητα του περίφημου «ούτε-ούτε» και στο άλλοθι της «αυτονομίας» της απομόνωσης, αλλά σε στρατηγικού και προγραμματικού χαρακτήρα δεσμεύσεις».

Τα στελέχη μαζί με τη στήριξή τους στον κ. Λοβέρδο για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής όπως θα μετονομαστεί στην περίπτωση εκλογής του κ. Λοβέρδου, μιλούν από τώρα για διαθεσιμότητα που πρέπει να έχει το κόμμα για ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης στις εκλογές σημειώνοντας:

«Μαζί με τις εσωκομματικές εκλογές όμως, και ενόψει των εθνικών εκλογών απαιτείται μια αντίστοιχη ανάληψη ευθύνης της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης με νέες συσπειρώσεις, σε νέα σχέδια για νέες κυβερνητικές ευθύνες».