Ψήφισμα καταπέλτης από το ΔΣ Θεσσαλονίκης για το ΚΕΘΕΑ. Μπλόκο Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων

Thes | Με μια φωνή και με μια αγκαλιά η διαμαρτυρία του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το Δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας μπλόκαρε ψήφισμα υποστήριξης για το ΚΕΘΕΑ που είχε καταθέσει η “Ανοιχτή Πόλη”. Αντίθετα ψήφισμα στήριξης και ενίσχυσης του ΚΕΘΕΑ εξέδωσε, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «στηρίζει διαχρονικά το έργο του ΚΕΘΕΑ και αναγνωρίζει την προσφορά και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών του προγραμμάτων για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «υποστηρίζει τη διασφάλιση της αυτοδιαχείρισης του ΚΕΘΕΑ, που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να παραμείνει ως ο μοναδικός ελληνικός οργανισμός- σύμβουλος του ΟΗΕ σε θέματα εξαρτήσεων και να διατηρήσει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων».

Η έκδοση του ψηφίσματος έγινε κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσε και η Λαϊκή Συσπείρωση, το οποίο όμως έλαβε λιγότερες ψήφους κατά την ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με σχέδιο νόμου στοχεύει στην απορρύθμιση του ΚΕΘΕΑ συρρικνώνοντας τα προγράμματα και αλλάζοντας τη φιλοσοφία της θεραπευτικής κοινότητας, σε μια προσπάθεια να εισάγει ιδιώτες με συμπράξεις στα θεραπευτικά προγράμματα.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης:

To Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στηρίζει διαχρονικά το έργο του ΚΕΘΕΑ και αναγνωρίζει την προσφορά και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών του προγραμμάτων για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Ήδη από τις 14/10/2019 με την υπ’αριθ. 1127 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία καταργούσε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και απειλούσε τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του ως θεραπευτικής κοινότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης επανέρχεται στο θέμα του ΚΕΘΕΑ με αφορμή το προσχέδιο νόμου για τον νέο κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού και εκφράζει την αντίθεσή του με την αλλοίωση του μοντέλου της θεραπευτικής του μεθόδου, τη μετατροπή των εγκαταστάσεων σε “ξενώνες διαμονής”, την κατάργηση της συμμετοχικότητας των εξυπηρετούμενων χρηστών στη λήψη των αποφάσεων και την υποβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων που είναι απόφοιτοι των θεραπευτικών του προγραμμάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη στήριξη και την εκτίμησή του στο έργο του ΚΕΘΕΑ και στην προσφορά του μετά από 38 χρόνια λειτουργίας του θεραπευτικού του μοντέλου, ζητά:

 • Την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου
 • Την προώθηση οργανωτικών και διοικητικών αλλαγών που δεν θα αλλοιώνουν το αυτοδιοίκητο του χαρακτήρα του, με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων στο έργο του ΚΕΘΕΑ
 • Την ενίσχυση της συνέχισης του θεραπευτικού του μοντέλου με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τη διασφάλιση της αυτοδιαχείρισης του ΚΕΘΕΑ, που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να παραμείνει ως ο μοναδικός ελληνικός οργανισμός – σύμβουλος του ΟΗΕ σε θέματα εξαρτήσεων και να διατηρήσει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

Τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων

Κατά τη συνεδρίαση (Μ. Δευτέρα) του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας η δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης κατέθεσε ψήφισμα ενάντια στο σχέδιο νόμου για το ΚΕΘΕΑ, με το οποίο η κυβέρνησηκαταργεί το αυτοδιοίκητο και όλα τα συλλογικά όργανα του ΚΕΘΕΑ. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής μπλόκαρε το ψήφισμα.

Το σχέδιο νόμου συγχωνεύει θεραπευτικές δομές ανόμοιες και ασύμβατες μεταξύ τους, εξαφανίζει την έννοια της θεραπευτικής κοινότητας και αλλοιώνει τη θεραπευτική προσέγγιση του οργανισμού, καταργεί τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και παραμερίζει όλες τις διαδικασίες και τα όργανα ελέγχου της διοίκησης.

Το ψήφισμα στηρίχτηκε από σύσσωμη τη δημοκρατική αντιπολίτευση, καλώντας την πολιτεία να σεβαστεί τη θεραπευτική φυσιογνωμία και αποστολή του ΚΕΘΕΑ, ενώ παράλληλα ζητούσε την απόσυρση του προσχέδιου νόμου που θίγει βαρύτατα την επιστημονική και οργανωτική λειτουργία του ιστορικού φορέα.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ανοιχτή Πόλη,

 • «για μια ακόμα φορά, ο κ. Μπακογιάννης επέλεξε να λειτουργήσει ως πιστός ακόλουθος των κυβερνητικών σχεδιασμών και κατέφυγε στις ψήφους των υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής για να εμποδίσει το σώμα να τοποθετηθεί σε ένα ζήτημα που είναι τόσο κρίσιμο για τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας»

 

Οι λαγοί του Πατούλη: Καταγγελίες για φωτογραφικό διαγωνισμό – Πόσο κόστισαν, “φωτιά” στο twitter – Τι λέει ο ίδιος

Πόσο κόστισαν οι Πασχαλινοί «λαγοί Πατούλη» | Έθνος

Οι τρεις τρισδιάστατοι φωτιζόμενοι λαγοί και το κοτόπουλο, με τα οποία η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε φέτος να στολίσει τις μέρες και να φωτίσει τις νύχτες των Αθηναίων, έχουν ήδη στηθεί σε καίρια σημεία της πόλης ξεσηκώνοντας πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην πλειονότητά τους αρνητικά.

Οι πολίτες της πρωτεύουσας δε φαίνεται στη συντριπτική τους πλειοψηφία να εκτίμησαν την αισθητική της Περιφέρειας χαρακτηρίζοντας την ιδέα των λαγών από κακόγουστη έως …τρομακτική.

Όπως ήταν φυσικό, αυτό το ξαφνικό θέαμα, εν μέσω πανδημίας, στους δρόμους δημιούργησε συζητήσεις και καυστικά σχόλια:

-«Μόνο ένας αδιανόητα κακόγουστος περιφερειάρχης, όπως ο Γιώργος Πατούλης, θα μπορούσε να σκεφτεί έναν τόσο αδιανόητα κακόγουστο πασχαλιάτικο στολισμό για την Αθήνα…», αναφέρει ένας χρήστης του κοινωνικού δικτύου.

-«Οκ μόλις είδα το χειρότερο στολισμό πόλης για Πάσχα. Στρασάτος γιγάντιος κούνελος έξω από το Καλλιμάρμαρο»

-«Πόσα πληρώσαμε γι’ αυτό το αίσχος κε Πατούλη μας;»

-«Αισθητική με τη σφραγίδα του Πατούλη. Τώρα, αυτό το κουνέλι παίζει να κοστίζει όσο 5 ΜΕΘ..»

-«Επειδή δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω, κάντε ένα κόπο να περάσετε έξω από το Καλλιμάρμαρο να δείτε την κιτς πασχαλινή κακογουστιά του χρυσού περιφερειάρχη μας»

-«»Θα το φας όλο το κατσικάκι, αλλιώς θα σε δώσω στον παρανοϊκό Κούνελο στην Μεσογείων»!!!

Βέβαια, έχουμε και κοτοπουλάκια…

Καταγγελίες για φωτογραφικό διαγωνισμό

Εκτός των χιουμοριστικών σχολίων όμως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν και πόσο στοίχισε η φετινή επιχείρηση «στολισμός» στην Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με την διακήρυξη του σχετικού συνοπτικού διαγωνισμού, ο προυπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 74.400 ευρώ, το οποίο αναλύεται σε 15.000 ευρώ ανά κατασκευή συν το ποσό που αναλογεί στον ΦΠΑ.

Ο διαγωνισμός ήταν μειοδοτικός, αλλά όπως φαίνεται συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μόνον ενός υποψηφίου με τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για φωτογραφικές διατάξεις δεδομένου ότι οι τρισδιάστατες παραστάσεις περιγράφονταν με τέτοια ακρίβεια στη διακήρυξη περιορίζονας …δραστικότατα τη φαντασία των υποψηφίων.

Μοναδική υποψήφια και ως εκ τούτου μειοδότρια αναδείχθηκε η εταιρία «ΦΩΤΟΔΙΑΣΤΑΣΗ», η οποία προσέφερε τιμή με έκπτωση περίπου 1.000 ευρώ με το λογαριασμό για την Περιφέρεια να ανέρχεται τελικά σε 73.408 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, αντί για 74.400 ευρώ.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε στις αρχές του μήνα εγκρίνοντας το πρώτο πρακτικό του διαγωνισμού, τα τακτικά μέλη της Χρήστος Καραμάνος και Γιώργος Μπαλάφας (παράταξη Δούρου) καταψήφισαν την ως άνω απόφαση επισημαίνοντας ότι αφενός οι δαπάνες αυτές δεν συνάδουν με τις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, ενώ «η υποβολή προσφοράς από μία μόνον εταιρία επιβεβαιώνει ότι οι όροι του διαγωνισμού ήταν προβληματικοί (ουσιαστικά περιγράφουν συγκεκριμένες κατασκευές που προφανώς διαθέτει η συγκεκριμένη εταιρία, πχ λαγουδάκι με σμόκιν, κοτοπουλάκι, κουνελάκι)», τονίζουν.

Για «απαράδεκτη» δαπάνη και «προκλητική σπατάλη του χρήματος της Περιφέρειας» μίλησαν οι κ.κ. Κατσικάρης Δημήτριος και Μεθυμάκη Άννα (παράταξη Σγουρού) καταψηφίζοντας επίσης την απόφαση και παρατηρώντας ότι «η διαδικασία που επελέγη είναι διάτρητη, αφού οι τεχνικές προδιαγραφές δεν ευνοούσαν τον υγιή ανταγωνισμό και αυτό επισφραγίστηκε με την συμμετοχή μιας μόνο εταιρείας και μάλιστα με σχεδόν μηδενική έκπτωση, γεγονός που εκθέτει τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής».

Οπως προκύπτει, πάντως, από την ανάγνωση του εγγράφου της διακήρυξης του διαγωνισμού, τα τμήματα που αναφέρονται στην περιγραφή του αντικειμένου κάνοντας λόγο π.χ. για «λαγουδάκι με σμόκιν» αφήνουν πολύ λίγα στη …φαντασία του καλλιτέχνη.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη κατασκευή επισημαίνεται ότι

 • «για την δημιουργία Πασχαλινής ατμόσφαιρας, η επιδαπέδια κατασκευή θα αποτελείται από ένα τρισδιάστατο Πασχαλινό αυγό στο κέντρο του οποίου θα βρίσκεται ανάγλυφη φωτεινή γραφή-ευχή από βαμμένη λαμαρίνα αλουμινίου με φωτοσωλήνα, ενώ δίπλα της θα στέκεται ένα τρισδιάστατο λαγουδάκι και στην άλλη πλευρά μια διακοσμητική ταμπέλα διπλής όψης πάνω στην οποία θα αναγράφεται η φράση «Περιφέρεια Αττικής» με το σήμα της».

Στη δεύτερη, η οποία έχει βρει τη θέση της στο Καλλιμάρμαρο ορίζεται πως

 • «Για την δημιουργία Πασχαλινής ατμόσφαιρας, η επιδαπέδια κατασκευή θα αποτελείται από ένα τρισδιάστατο Πασχαλινό αυγό στο κέντρο του οποίου θα βρίσκεται ανάγλυφη φωτεινή γραφή-ευχή από βαμμένη λαμαρίνα αλουμινίου, ενώ δίπλα της θα στέκεται επάνω σε ένα κουτί 2 επιπέδων με κλειδί ένα τρισδιάστατο λαγουδάκι με σμόκιν το οποίο θα κρατάει μια διακοσμητική ταμπέλα διπλής όψης πάνω στην οποία θα αναγράφεται η φράση «Περιφέρεια Αττικής» με το σήμα της».

Πόσο κόστισαν οι Πασχαλινοί «λαγοί Πατούλη» | Έθνος

Στην τρίτη κατασκευή ορίζεται ότι το πασχαλινό χρώμα θα δίνει

 • «ένα τρισδιάστατο κουνελάκι το οποίο θα κρατάει ένα τρισδιάστατο αυγό στο κέντρο του οποίου θα βρίσκεται ανάγλυφη φωτεινή γραφή-ευχή από βαμμένη λαμαρίνα αλουμινίου με φωτοσωλήνα».

Στην τέταρτη και μοναδική χωρίς λαγό παράσταση ορίζεται ότι η πασχαλινή ατμόσφαιρα θα αποτυπώνεται στην επιδαπέδια κατασκευή

 • «από ένα τρισδιάστατο Πασχαλινό αυγό στο κέντρο του οποίου θα βρίσκεται ανάγλυφη φωτεινή γραφή-ευχή από βαμμένη λαμαρίνα αλουμινίου με φωτοσωλήνα, ενώ δίπλα της θα στέκεται ένα τρισδιάστατο κοτοπουλάκι το οποίο θα κρατάει μια διακοσμητική ταμπέλα διπλής όψης πάνω στην οποία θα αναγράφεται η φράση «Περιφέρεια Αττικής» με το σήμα της».

Κληθείς να σχολιάσει την αρνητική κριτική των πολιτών στην πασχαλινή διακόσμηση της Αθήνας, ο Γιώργος Πατούλης μιλώντας σε εκπομπή του ΟΡΕΝ, σημείωσε πως

 • Αυτό που θέλαμε είναι μέσα σε αυτή τη στεναχώρια που όλοι έχουμε με την πανδημία, να δει ο κόσμος μια πασχαλινή ατμόσφαιρα από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα φύγουν για τα χωριά τους. Οι επικρίσεις μου προκάλεσαν χαμόγελο. Αλλά είχα και θετικά σχόλια, πιστέψτε με. Αφού έκαναν το κόσμο να γελάσει πετύχαμε το στόχο μας θετικό είναι».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι πασχαλινές επιλογές του Περιφερειάρχη Αττικής ξεσηκώνουν αντιδράσεις. Και ο περσινός στολισμός κόστους 74.400 ευρώ είχε χαρακτηριστεί από αρκετούς υπερβολικός καθώς όπως επεσήμαιναν συνολικά επρόκειτο για 71 στολίδια – φωτιστικά LED (λαγουδάκια, κοκκοράκια, κοτοπουλάκια και αυγουλάκια που στους πολίτες κόστισαν περί τα 1.000 ευρώ το καθένα).

Με πληροφορίες από ethnos.gr