Χ. Μαμουλάκης: Οι «πράσινες» μάσκες της ΝΔ, έπεσαν στην Ευρώπη — Αλ. Μεϊκόπουλος: «Μόνη πολιτική επιλογή ευθύνης η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία χωρίς άλλη καθυστέρηση»

«… η αντιδημοκρατική συμμαχία που στήνει η δεξιά και η ακροδεξιά, ο Μ. Βέμπερ και ο Κ. Μητσοτάκης, ενόψει των επομένων ευρωεκλογών, πήρε το μήνυμα ότι αυτή η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη, συμπεριληπτική και αναδιανεμητική»

Με αφορμή την καταψήφιση από τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ του νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης 12/7, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Μια πολύ σημαντική νίκη πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ο Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης υπερψηφίστηκε από τις προοδευτικές δυνάμεις που επικράτησαν του μετώπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η ΝΔ και οι ευρωβουλευτές της, συντάχθηκαν με το Όρμπαν, τη Μελόνι, τη Λεπέν, τον Κατσίνσκι, τον Σαλβίνι, την Ελληνική Λύση και τη Χρυσή Αυγή, απέναντι στο Νόμο 5037/2023 που ίδιοι ψήφισαν. Απέναντι στη θέση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Απέναντι στην άποψη των επιστημονικών οργάνων της ΕΕ, των επιχειρηματικών συνδέσμων και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι «πράσινες» μάσκες της ΝΔ, έπεσαν σήμερα. Και η αντιδημοκρατική συμμαχία που στήνει η δεξιά και η ακροδεξιά, ο Μ. Βέμπερ και ο Κ. Μητσοτάκης, ενόψει των επομένων ευρωεκλογών, πήρε το μήνυμα ότι αυτή η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη, συμπεριληπτική και αναδιανεμητική. Αλλά και ότι στη μάχη για την πρόοδο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μας βρίσκουν όλες και όλους ενωμένους και απέναντι. Πάντα.».

 

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Μόνη πολιτική επιλογή ευθύνης η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία χωρίς άλλη καθυστέρηση»

«Η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία με επαρκείς κλίνες και κατάλληλη στελέχωση αποτελεί τη μόνη επιλογή ευθύνης προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθή περίθαλψη των παιδιών στην περιοχή» τονίζει στη 2η ερώτηση του μέσα σε έξι μήνες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δεύτερη Ερώτηση μέσα σε έξι μήνες κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με το διαχρονικό πλέον πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία και γενικότερα στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Αφορμή στάθηκε το πρόσφατο περιστατικό με την ανήλικη από το Δήμο Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας η οποία μετά από αλλεργική αντίδραση που είχε στη χορήγηση αντιοφικού ορού και ελλείψει ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία αναγκάστηκε να διακομιστεί για νοσηλεία στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία με επαρκείς κλίνες και κατάλληλη στελέχωση αποτελεί τη μόνη επιλογή ευθύνης προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθή περίθαλψη των παιδιών στην περιοχή».

Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, από την αρχή του έτους και σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι διακομιδές παιδιών από νοσοκομεία της περιφέρειας σε ΜΕΘ των Αθηνών έχουν αυξηθεί. Στη Θεσσαλία που ο πληθυσμός της ξεπερνά το μισό εκατομμύριο μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί καμία ΜΕΘ Παίδων παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια διαθέτει τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της περιοχής, όπως το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, μπορούν επίσης με την κατάλληλη στελέχωση και ενίσχυση να καλύψουν αποτελεσματικά τη λειτουργία ΜΕΘ Παίδων.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, δημοσιεύματα από την αρχή του έτους κατέγραφαν τον σχεδιασμό για δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Σήμερα, έξι μήνες μετά τα παιδιά της Θεσσαλίας εξακολουθούν να διακομίζονται σε ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και της Αττικής.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν όντως έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται αλλά και για ποιο λόγο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί παρά τις αυξημένες ανάγκες στην περιοχή.

Αναλυτικά η ερώτηση του Αλ. Μεϊκόπουλου:

Προς τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Συνεχίζει η διαχρονική έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά για την αναγκαιότητα διακομιδών παιδιών από τη Μαγνησία και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας σε ΜΕΘ Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ή των Αθηνών για νοσηλεία.

Πιο πρόσφατο, το περιστατικό που σημειώθηκε λίγες μέρες πριν με τη ανήλικη από το Δήμο Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας η οποία χρειάστηκε να νοσηλευτεί άμεσα σε ΜΕΘ μετά από αλλεργική αντίδραση που είχε στη χορήγηση αντι-οφικού ορού.

Το κορίτσι μετά από δάγκωμα οχιάς μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Βόλου όπου οι γιατροί του χορήγησαν αντι-οφικό ορό.
Η ανήλικη παρέμεινε στην Παιδιατρική κλινική για παρακολούθηση ωστόσο παρουσίασε αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση. Κατόπιν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λάρισας όπου της χορηγήθηκε 2η δόση αντι-οφικού ορού στην οποία παρουσίασε πάλι αλλεργική αντίδραση και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της σε ΜΕΘ.

Καθώς κανένα Νοσοκομείο της Θεσσαλίας και συνολικά της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας δεν διαθέτει ΜΕΘ Παίδων το κοριτσάκι αναγκάστηκε να διακομιστεί για νοσηλεία στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Από την αρχή του έτους και σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι διακομιδές παιδιών από νοσοκομεία της περιφερείας σε ΜΕΘ των Αθηνών έχουν αυξηθεί.
Τα περιστατικά διακομιδών παιδιών από την περιφέρεια σε ΜΕΘ της Αθήνας καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αναγκαιότητα λειτουργίας νέων ΜΕΘ Παίδων σε περιφερειακά νοσοκομεία.
Στη Θεσσαλία, η οποία ανήκει διοικητικά στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια και ο πληθυσμός της ξεπερνά το μισό εκατομμύριο μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί καμία ΜΕΘ Παίδων παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια διαθέτει τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της περιοχής όπως το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου μπορούν με την κατάλληλη στελέχωση και ενίσχυση να καλύψουν αποτελεσματικά τη λειτουργία ΜΕΘ Παίδων.

Στις 10/01/2023 είχα προβεί σε σχετικό κοινοβουλευτικό ερώτημα προς την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να δρομολογήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία με επαρκείς κλίνες, ικανή να καλύπτει αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Ο τότε Υπουργός Υγείας δεν προχώρησε σε καμία σχετική Απάντηση.
Σχετικά δημοσιεύματα από την αρχή του έτους ανέφεραν ότι η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας έχει δρομολογηθεί μετά από δωρεά και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Σήμερα, σχεδόν έξι μήνες μετά δεν υπάρχει καμία κατάλληλη υποδομή και τα παιδιά της Θεσσαλίας εξακολουθούν να διακομίζονται σε ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και της Αττικής.
Μετά από μία πανδημική κρίση που κατέδειξε την αναγκαιότητα αναβάθμισης και ενίσχυσης των δημοσίων δομών η ανάγκη για τη δημιουργία τουλάχιστον μίας ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία με επαρκείς κλίνες και κατάλληλη στελέχωση είναι σήμερα πιο επείγουσα από ποτέ.

Επειδή, τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά διακομιδών παιδιών από την περιφέρεια σε ΜΕΘ της Αθήνας, καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αναγκαιότητα λειτουργίας νέων ΜΕΘ παιδιών στα περιφερειακά Νοσοκομεία.

Επειδή, στη Θεσσαλία είναι πλέον διαχρονική η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων.

Επειδή, σύμφωνα με δημοσιεύματα η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας έχει δρομολογηθεί μετά από δωρεά ωστόσο σήμερα δεν υπάρχει ακόμα καμία κατάλληλη υποδομή.

Επειδή, από τις 10/01/2023 είχα προβεί σε σχετικό κοινοβουλευτικό ερώτημα προς την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου καλώντας τη να δρομολογήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση τουλάχιστον μία ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία ωστόσο ο τότε Υπουργός Υγείας δεν προχώρησε σε καμία σχετική Απάντηση.

Επειδή, η δημιουργία τουλάχιστον μίας ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία με επαρκείς κλίνες και κατάλληλη στελέχωση είναι σήμερα πιο επείγουσα από ποτέ.

Ερωτάται ο αρμόδιος  Υπουργός:

1. Έχει δρομολογηθεί από τις αρχές του έτους η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας; Αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Για ποιο λόγο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί παρά τις αυξημένες ανάγκες στην περιοχή;

2. Προτίθεται να παρέμβει ώστε να δημιουργηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία με επαρκείς κλίνες και κατάλληλη στελέχωση ικανή να καλύπτει αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος