Χωρίς “φρένα” διαρκές άνοιγμα δραστηριοτήτων. Ποια είναι η πραγματική εικόνα της πανδημίας – Γεραπετρίτης για μετακινήσεις: Θα επιτρέπονται για όλους

B. Παπαευαγγέλου : Πιθανός εμβολιασμός μαθητών πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά | esos.gr

Η επιδημιολογική εικόνα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι αντιπροσωπευτικά ανάλογη με το διαρκές άνοιγμα δραστηριοτήτων προκαλώντας τουλάχιστον προβληματισμό καθώς δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη η εξέλιξη της πανδημίας τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αν και εξέφρασε αισιοδοξία ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτικός τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

 • “Είναι εμφανές πως παρόλο που υπάρχει βελτίωση, η νόσος, η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Για αυτό και είμαι υποχρεωμένος ως Υπουργός Υγείας, να συστήσω μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε το ένα πίσω από το άλλο τα βήματα ελευθερίας τα οποία μας παρέχονται από την ελληνική Πολιτεία, σε οικονομικό επίπεδο, σε κοινωνικό επίπεδο, αύριο σε τουριστικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημόσια Υγεία και να μπορέσουμε να κάνουμε μόνιμα βήματα ελευθερίας και προς την σωστή κατεύθυνση” είπε ο κ. Κικίλιας.

Επίσης ανέφερε ότι: “Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες 7ημέρες είναι τα 43 έτη. Είναι ηλικίες μάχιμες, ενεργές στην κοινωνία. Θέλω να πω ότι έχουμε αύξηση στις τελευταίες δύο εβδομάδες στα κρούσματα στις ηλικιακές ομάδες 45-54 και 35-44. Ο δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το 5% την τελευταία εβδομάδα, στο 4,6%. Προσέξτε όμως, σας μιλώ για τις ενεργές ομάδες του πληθυσμού. Για αυτούς τους συμπολίτες μας που κινούνται, δουλεύουν, μετακινούνται, έρχονται σε επαφή με άλλους. Και αύριο, αυτές οι ηλικιακές ομάδες θα είναι ενδεχομένως ακόμα μικρότερες, γιατί θα μιλάμε για τους συμπολίτες μας οι οποίοι κατά κύριο λόγο θα πηγαίνουν διακοπές”.

Αντικειμενικά τα στοιχεία της επιδημίας δεν είναι αισιόδοξα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 26 Απριλίου 2021 – 02 Μαΐου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,35% σε σύνολο 94.570 RT-PCR και 224.432 Rapid Ag δείγματα, ενώ ήταν 0.59% σε σύνολο 499.962 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των δειγματοληπτικών ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.63%.

Επίσης την ίδια εβδομάδα οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.018, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 3.016. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.

Τι ακολουθεί στην άρση του lockdown

Παρά ταύτα και ενώ η ισορροπία είναι ιδιαίτερα εύθραυστη καθώς απαιτείται υψηλό ποσοστό ανοσίας πληθυσμού για να μιλάμε για αναχαίτιση της επιδημίας, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων συνεχίζεται με τρόπο μάλλον αντιφατικό ως προς τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Μετά το άνοιγμα της εστίασης δύο είναι οι βασικές ημερομηνίες στο σχέδιο για επαναλειτουργία των δραστηριoτήτων μετά από το μακροχρόνιο lockdown που ακολουθούν:

 • η 10η Μαΐου με το άνοιγμα των σχολείων
 • και η 15η Μαΐου με την επανεκκίνηση του τουρισμού και των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Ωστόσο, μέχρι τότε, κι άλλες δραστηριότητες πρόκειται να επανεκκινήσουν, δίνοντας “ανάσες” σε κοινωνία και οικονομία, με σύμμαχο τον καλό καιρό, την επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και τη δυνατότητα που δίνουν τα self test για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων, βάζοντας φρένο στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

 • Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει και η ολομέλεια της επιτροπής, όπου δεν αποκλείεται να τεθούν στο “τραπέζι” και άλλες “ήπιες” παρεμβάσεις περαιτέρω χαλάρωσης ορισμένων μέτρων.

Στο “μενού” των ειδικών ενδεχομένως να βρεθεί το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και συγκεκριμένα εάν αυτή θα μπορούσε να αρχίζει στις 24.00 αντί στις 23.00 που είναι τώρα (έως τις 5.00 π.μ.). Πρόκειται για ένα αίτημα που τέθηκε και από επιχειρηματίες της εστίασης, αλλά και θέμα το οποίο προέκυψε στην ατζέντα συζητήσεων των ειδικών λόγω και των φαινομένων “συνωστισμού” νέων στις πλατείες, αμέσως μόλις κλείνουν καφέ και εστιατόρια.

Ακόμη ένα ζήτημα που ίσως συζητηθεί είναι κι εκείνο της κατάργησης του click in shop στο λιανεμπόριο και η επίσκεψη στα καταστήματα με μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα αποστέλλεται μία φορά μέσα στην ημέρα. “Γρίφος” αποτελεί το θέμα των γυμναστηρίων και το εάν και πότε αυτά θα επαναλειτουργήσουν.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα κατάργησης των sms, μετά το κομφούζιο με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών,το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Την επανεκκίνηση σειράς δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και των οργανωμένων παραλιών, των διοικητικών δικαστηρίων, των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το απόγευμα της Τετάρτης. Η αρχή γίνεται ήδη, από το Σάββατο 8 Μαΐου, έπειτα από το “πράσινο φως” που άναψε η επιτροπή των ειδικών.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και απόφαση της κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

 • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
 • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
 • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
 • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
 • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Πορεία εμβολιασμών

Σχετικά με τους εμβολιασμούς η χώρα φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά, όμως χρειάζεται περισσότερο από ένα μήνα για να επιτύχει μια μερικώς ισχυρή ανοσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, “από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 3.280.000εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2.260.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 21,5%. Και ξεπεράσαμε σήμερα το 1.000.000 (1.037.129) συμπολίτες μας εμβολιασμένους με δύο δόσεις, πλήρως εμβολιασμένους δηλαδή, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού”.

 • “Μέχρι το τέλος Μαΐου θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς και οι εκτιμήσεις μας ως Επιχείρηση «Ελευθερία» είναι ότι μέχρι τις 31/5 θα έχουμε εμβολιάσει σχεδόν 3.520.000 πολίτες με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 33%, και 1.940.000 συμπολίτες μας, 2.000.000 δηλαδή περίπου συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 18%. Η δυναμικότητά μας θα αυξηθεί τον Ιούνιο και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενημερώσουμε και για τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουμε για το μήνα Ιούνιο, καθώς και το άνοιγμα των επόμενων ομάδων με βάση την προτεραιοποίηση” σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

 

Γεραπετρίτης για μετακινήσεις: Θα επιτρέπονται για όλους

Γεραπετρίτης: «Αυτονόητο να δοθεί η δυνατότητα μετακίνησης με ΙΧ κάνοντας χρήση του "6"»

«Η κατάσταση πηγαίνει καλά, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, είμαστε ακόμα στην πανδημία, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για ένα διάστημα ακόμα, αυτήν τη λειτουργία έχουν τα sms και το ωράριο, να υπενθυμίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως εξήγησε, «με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων θα απελευθερωθούμε από το sms» αλλά τόνισε ότι: «ακόμα βρισκόμαστε στην αξιολόγηση των δεδομένων από το άνοιγμα του εμπορίου, στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα στοιχεία από το άνοιγμα των σχολείων. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι από τις 15 του μήνα θα μορφοποιηθεί το σύστημα των sms».

 • Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει διάκριση βάσει εμβολιασμένων στις υπερτοπικές μετακινήσεις, είπε πως το πρωτόκολλο θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες, εκτίμησε ωστόσο ότι, «δεν θα υπάρχει διάκριση βάση τον εμβολιασμό».

Σχετικά με το γεγονός ότι δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, προανήγγειλε «ειδική ρύθμιση για τους νέους εργαζόμενους με παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς», κάνοντας παράλληλα λόγο για «αυστηρή σύσταση της Επιτροπής».

«Θα υπάρξει όμως ειδική μέριμνα», διαβεβαίωσε και προανήγγειλε εξειδικεύσεις των μέτρων για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα δικαστήρια από τα αρμόδια υπουργεία, σήμερα και αύριο.

Ξεκαθάρισε, πάντως ότι, «όλα τα κέντρα γλωσσών που συνδέονται με εξετάσεις θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία».

Όσο αφορά στην απελευθέρωση του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα, τόνισε ότι, «πηγαίνουμε βήμα- βήμα» και εξήγησε πως «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά. Σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά αν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση». Το θέμα μαζί με τα sms θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής η άρση της απαγόρευσης δεν θα γίνει, χωρίς κάποιες προϋποθέσεις καθώς υπάρχει η αγωνία για ενδεχόμενο μεταφοράς του ιού από τα αστικά κέντρα στην επαρχία.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, εξετάζει δύο τρόπους για να επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, αναφέρει το δημοσίευμα.

 • Ο πρώτος θέλει την μετακίνηση εκτός νομού να επιτρέπεται με την επίδειξη αρνητικού self test
 • Ο δεύτερος θέλει η μετακίνηση εκτός νομού να γίνεται με βεβαίωση εμβολιασμού χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν αυτό θα αφορά για μια ή για δύο δόσεις.