Χωρίς ρεύμα πάνω από 10 εκατ. πολίτες στην Ουκρανία, λέει ο Ζελένσκι — Κολομβία: Τολμηρή μεταρρύθμιση αυξάνει τους φόρους για τους πλουσιότερους — Γαλλοϊταλική κρίση: Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μετανάστευση στις 25/11

Πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Την ώρα που μιλάμε, πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα», ειδικά στην περιφέρεια του Κιέβου, τόνισε ο αρχηγός του κράτους στο βραδινό τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Αρκετές ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, υπέστησαν χθες πλήγματα από τον στρατό της Ρωσίας, που συνέπεσαν με τις πρώτες χιονοπτώσεις στη χώρα. Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν ενώ η θερμοκρασία αναμενόταν να πέσει ως ακόμα και στους –10° Κελσίου.

Επανειλημμένοι ρωσικοί βομβαρδισμοί βάζουν στο στόχαστρο από τον Οκτώβριο ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, αντιμέτωπη με συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης για εκατομμύρια πολίτες.

Η εταιρεία Ukrenergo, ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε χθες πως θα παρατείνονταν οι διακοπές για τουλάχιστον μια μέρα, εξαιτίας της «επιδείνωσης της κατάστασης».

Παράλληλα, λόγω της «απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξήθηκε σε περιφέρειες της Ουκρανίας», κάτι που «περιπλέκει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στο σύστημα» και οδηγεί σε «ευρύτερους περιορισμούς» της κατανάλωσης σε όλη τη χώρα.

 

Κολομβία: Τολμηρή μεταρρύθμιση αυξάνει τους φόρους για τους πλουσιότερουςΚολομβία: Τολμηρή μεταρρύθμιση αυξάνει τους φόρους για τους πλουσιότερους

Το κοινοβούλιο της Κολομβίας ενέκρινε χθες Πέμπτη φορολογική μεταρρύθμιση που προβλέπει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή για τους πιο πλούσιους και επίσης υψηλότερη φορολόγηση των κερδών του πετρελαϊκού τομέα, εμβληματική υπόσχεση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου στην ιστορία της χώρας που ανήκει στην Aριστερά.

Το σχέδιο νόμου, που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Γερουσία και τη Βουλή, εγκρίθηκε διαδοχικά από τα δυο σώματα προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Πράδα.

«Η κυβέρνηση της αλλαγής προσφέρει στη χώρα μια προοδευτική και δίκαιη μεταρρύθμιση που θα μας οδηγήσει στον δρόμο της πλήρους ειρήνης και της ισότητας», ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter ο κ. Πράδα, ο οποίος είναι επίσης κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο νέος νόμος είναι πλέον «έτοιμος να υπογραφεί» από τον πρόεδρο Πέτρο για να τεθεί σε ισχύ, πρόσθεσε.

Προβλέπει επιπρόσθετα έσοδα 20 τρισεκ. πέσος (4 δισεκ. δολαρίων) το 2023, ή με άλλα λόγια 1,7% του ΑΕΠ, τα οποία σκοπός είναι να διατεθούν για κοινωνικές επενδύσεις, και 23 τρισεκ. πέσος το 2026.

Σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να τερματίσει «την ακινησία της ανισορροπίας που κάνει την Κολομβία μια από τις δέκα πιο άνισες χώρες του πλανήτη», εξήγησε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

«Για πρώτη φορά εδώ και αρκετές δεκαετίες, μιλάμε για τη φορολόγηση των πλουσιότερων στρωμάτων του πληθυσμού για να χρηματοδοτηθούν δαπάνες και επενδύσεις προς όφελος των φτωχότερων ανθρώπων στη χώρα», σχολίασε ο κ. Πέτρο, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια τελετής των ενόπλων δυνάμεων.

Το κοινοβούλιο έδειξε πως μπορεί να δρα υπέρ «αυτών που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, που εξελέγη τον Ιούνιο και ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος βλέπει σε αυτή τη φορολογική μεταρρύθμιση έναν «δρόμο προς τη δικαιοσύνη».

Η μεταρρύθμιση προβλέπει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για όσους έχουν μηνιαία εισοδήματα δέκα και πάνω φορές υψηλότερα από τον κατώτερο μισθό (200 δολάρια). Δεν αφορά «το 98% των πολιτών», υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών.

Επιβάλλει επίσης υψηλότερους φόρους στα κέρδη του πετρελαϊκού τομέα (+15%), αυτού των μεταλλείων και των ορυχείων (+10% στα ορυχεία άνθρακα) και αυτού της ενέργειας. Προβλέπονται νέα φορολογικά έσοδα 11 τρισεκ. πέσος από αυτούς τους τομείς.

Τυχερά παιγνίδια και πλαστικές σακούλες

Ο κ. Πέτρο είχε μετατρέψει το ζήτημα αυτό σε πολιτικό άρμα μάχης του, καθώς επαναλαμβάνει ότι σκοπό έχει να οδηγήσει τη χώρα σε ενεργειακή μετάβαση και μεγάλη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το κείμενο έγινε αντικείμενο μακρού μπραντεφέρ με τους επιχειρηματίες και τους εργοδότες στην Κολομβία, που ερίζουν ότι απειλεί τη βιωσιμότητα ειδικά του πετρελαϊκού τομέα (σε αυτόν αντιστοιχεί το 57% των εξαγωγών της χώρας).

Η αρχική εκδοχή του προέβλεπε να συγκεντρωθούν 25 τρισεκ. πέσος, όμως η κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας.

Η εφαρμογή νέων φόρων στα ζαχαρούχα ποτά και στα κατεργασμένα τρόφιμα (10%) αναβλήθηκε έτσι ως τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2023 και μειώθηκαν υπό την πίεση των επιχειρήσεων του τομέα. Οι τελευταίες αντέτειναν πως οι φόροι θα επιδείνωναν τον πληθωρισμό, οποίος έφθασε το 12,2% σε ετήσια βάση, με άλλα λόγια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

Βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, τα γαλακτοκομικά, τα λουκάνικα και τα ζυμαρικά δεν θα φορολογηθούν περισσότερο, φρόντισε να διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας την ελπίδα πως «οι καταναλωτικές συνήθειες θα αλλάξουν και ότι οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα προϊόντα (σ.σ. τα κατεργασμένα τρόφιμα) θα αρχίσουν να παράγουν πιο υγιεινά».

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω στην αύξηση της φορολογίας των υψηλότερων συντάξεων.

Σχεδιάζει εξάλλου να επιβάλει ποινές φυλάκισης για τη μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο από βεβαιωμένους φόρους που ξεπερνούν τα 20.000 δολάρια. Οι ποινές δεν θα εφαρμόζονται παρά μόνο σε όσους φοροδιαφεύγουν πάνω από τρεις φορές.

Η φοροδιαφυγή παραμένει «μια από τις μεγαλύτερες πληγές του συστήματος της Κολομβίας», αποτελεί «προφανή αδικία» για όσους φορολογούμενους πληρώνουν τις οφειλές τους, αναγνώρισε το υπουργείο.

Η κυβέρνηση εξάλλου καταργεί φοροαπαλλαγές που προσέφερε στον ιδιωτικό τομέα από τον τέως πρόεδρο, τον δεξιό Ιβάν Ντούκε, και ορίζει νέους φόρους για τις μεταβιβάσεις μεγάλης ακίνητης περιουσίας (άνω των 150.000 δολαρίων). Θα φορολογούνται επίσης τα κέρδη από τυχερά παιγνίδια.

Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ακόμη νέα τέλη στα καύσιμα και στα πλαστικά μιας χρήσης. Τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Γαλλοϊταλική κρίση: Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μετανάστευση στις 25/11

Μετά το ξέσπασμα της γαλλοϊταλικής διπλωματικής κρίσης με αφορμή την υποδοχή πλοίου ΜΚΟ που διασώζει μετανάστες στη θάλασσα

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή 25η Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν την πολιτική για το ζήτημα της μετανάστευσης, μετά το ξέσπασμα της γαλλοϊταλικής διπλωματικής κρίσης με αφορμή την υποδοχή πλοίου ΜΚΟ που διασώζει μετανάστες στη θάλασσα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η άρνηση της Ρώμης να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του Ocean Viking, με 230 μετανάστες που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο, το οποίο εντέλει υποδέχτηκε η Γαλλία, πυροδότησε κρίση με το Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» για τον «καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων (της ΕΕ) και μηχανισμούς αλληλεγγύης».

Η τσεχική προεδρία διευκρίνισε μέσω Twitter ότι συγκάλεσε «έκτακτο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων» κατά τη διάρκεια του οποίου «οι υπουργοί θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς».

Το μεταναστευτικό παραμένει μήλο της έριδας για τους 27. Συνεχίζουν να διχάζονται όσον αφορά τους μηχανισμούς αλληλεγγύης που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την ανακούφιση των χωρών της πρώτης γραμμής ως προς την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων, κυρίως στη Μεσόγειο.

Τα κράτη-μέλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν εχθρικά κάθε μετεγκατάσταση μεταναστών στις επικράτειές τους, ενώ ο κανονισμός του Δουβλίνου ορίζει ότι κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται στη χώρα όπου ο υποψήφιος ή η υποψήφια εισήλθε στην ΕΕ.

Στο έκτακτο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται να θιγούν ξανά το ζήτημα της μεταρρύθμισης των κανόνων για το άσυλο, που έχει παραλύσει από το 2015, η προστασία των συνόρων και οι μηχανισμοί αλληλεγγύης, συνόψισε ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πολιτική της ΕΕ έναντι των χωρών καταγωγής και των χωρών από τις οποίες διέρχονται μετανάστες, καθώς και ο ρόλος των ΜΚΟ, που έχουν «εργαλειοποιηθεί από τους διακινητές», θα βρεθούν στην καρδιά των συνομιλιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία προκαλούν πρόβλημα, πρέπει να τις εξουδετερώσουμε», πρόσθεσε.

Ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άρνηση της Ιταλίας να υποδεχτεί το Ocean Viking. Αξίωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκφραστεί «το ταχύτερο» για τις «συνέπειες» της απόφασης αυτής.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Παρισιού να δώσει άδεια να ελλιμενιστεί το πλοίο , ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν είπε πως, εν είδει αντιποίνων, η γαλλική κυβέρνηση ανέστειλε, «με άμεση ισχύ», την υποδοχή 3.500 μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Ιταλία.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία, η Τζόρτζα Μελόνι, μίλησε για «επιθετική» και «αδικαιολόγητη» αντίδραση, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα της έχει υποδεχτεί σχεδόν 90.000 μετανάστες από την αρχή της χρονιάς.