Χωρίς μάσκες -Μετά από περίπου έναν χρόνο μπαίνει τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, από σήμερα Πέμπτη, ένα μέτρο που ισχύει για όλους τους πολίτες (εμβολιασμένους και μη).
Ανάσες ελευθερίας στους δημόσιους χώρους παίρνουν για πρώτη φορά φέτος, από σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 οι πολίτες, με την κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Στην απόφαση αυτή συντέλεσε κυρίως καύσωνας ο οποίος συντελεί στη μείωση των κρουσμάτων.
Άλλωστε, όπως τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν τη χρήση μάσκας.
Για τα μέτρα κατά της πανδημίας ενημέρωσαν εχθές Τετάρτη από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους
Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε εχθές το απόγευμα πως η υποχρέωση της μάσκας διατηρείται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.
Τι αλλάζει στα μέτρα από 28 Ιουνίου
Επίσης από 28 Ιουνίου θα ισχύσουν τα εξής:
Η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας
Άρση της υποχρέωσης self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους
Στην εστίαση, από έξι πηγαίνουμε στα 10 άτομα ανά τραπέζι
Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα
Στις οργανωμένες παραλίες έως 120 άτομα ανά 1000 τμ”.
Τέλος η τηλεργασία στο Δημόσιο
Αλλαγές στο δημόσιο
Οι εμβολιασμένοι και μη του Δημοσίου που ανήκουν στην κατηγορία α’ υψηλού κινδύνου, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίηση σε κατάλληλες θέσεις ανάλογα με τις κατηγορίες κινδύνου που ανήκουν.
Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού σε δημόσιες υπηρεσίες: Η εξυπηρέτηση να γίνεται κατά προτίμηση αλλά όχι αποκλειστικά με ραντεβού και κανόνες αυτούς που ισχύουν στο λιανεμπόριο, 1 άτομο ανά 16τ.μ
Χρήση μάσκας και σε εξωτερικό χώρο όταν παρατηρούνται ουρές.
Οι εμβολιασμένοι και μη του Δημοσίου που ανήκουν στην κατηγορία β’ αυξημένου κινδύνου, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
Μόσιαλος: Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους ανεμβολίαστους
Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτηση του στο Facebook
Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.
Επομένως, όπως λέει, «να μην εκπλαγούμε, αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας. Τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν αδικαιολόγητα και αυτό θα έχει ως αποτελέσματα τη μείωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς που δεν πάσχουν από τη νόσο Covid-19».
Παρουσιάζοντας σχετικό συγκριτικό πίνακα, επισημαίνει ότι η επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα (Ινδικής) είναι μεγαλύτερη στη Μεγάλη Βρετανία, στην οποία υπάρχουν πλέον περισσότερες νέες λοιμώξεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της δυτικής (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία) αλλά και της ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία).
«Αλλά υπάρχει μια ποιοτική διαφορά», όπως υπογραμμίζει. «Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων είναι μικρότερος στη Μεγάλη Βρετανία. Και ο αριθμός αυτός αντανακλά την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Astra Zeneca. Ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, γιατί η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους πληθυσμούς και στις κοινότητες των μη εμβολιασμένων. Αλλά και γιατί τα εμβόλια της Pfizer και της Astra Zeneca, ενώ ήταν 100% αποτελεσματικά απέναντι στη Βρετανική μετάλλαξη, που επικρατεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας, όσον αφορά στην αποτροπή νοσηλειών και βαριών περιπτώσεων, τώρα είναι λίγο λιγότερο αποτελεσματικά: 96% και 92% αντίστοιχα».