Δεν βγήκε “λευκός καπνός” από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν. Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη χρονιά θα πληρώσουμε ακριβότερα το αέριο από ό,τι πληρώναμε εφέτος.
Οι πυκνές επαφές των τελευταίων ημερών, ανάμεσα σε Έλληνες υπουργούς και Ρώσους αξιωματούχους, με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Πούτιν, δεν έδωσαν λύση στο θέμα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από τη Ρωσία.
Η απόλυτη σιγή ιχθύος που τηρεί η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία διαφορετικά θα αποτελούσε σημαντική παράμετρο των χθεσινών δηλώσεων Μητσοτάκη κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου με το Βλ. Πούτιν, δείχνει και τα εμπόδια που αυτή συναντά.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον μέχρι και χθες, παρά τη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών, η ελληνική πλευρά δεν είχε καταφέρει να καταλήξει σε έναν επωφελή συμβιβασμό. Τι σημαίνει συμβιβασμός; Καλύτερες τιμές απ’ αυτές που προτείνουν οι Ρώσοι, ωστόσο ακριβότερες από εκείνες που ισχύουν πέρυσι και φέτος στην Ελλάδα.
Η αρχική πρόταση της Gazprom για τις ποσότητες του 2022, ήταν η σύνδεση της φόρμουλας τιμολόγησης του αερίου με τον χρηματιστηριακό ολλανδικό δείκτη TTF, να ανέβει από το σημερινό 40% (σσ: το υπόλοιπο 60% ακολουθεί τις διακυμάνσεις του αργού) στο 100%. Αίτημα που μεταφράζεται σε αύξηση άνω του 500% σε ένα χρόνο – τόσο έχει αυξηθεί ο συγκεκριμένος δείκτης – και το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί. Από εκεί και πέρα, τυχόν εξεύρεση μιας χρυσής τομής, στη λογική το 100% να γίνει π.χ. 60%, 70% ή 80%, θα σήμαινε καλύτερες τιμές από την αρχική ρωσική πρόταση, ωστόσο και πάλι υψηλότερες από τις σημερινές στις οποίες αγοράζουν το φυσικό αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία.
Το ότι οι τιμές θα είναι ακριβότερες από τις φετινές θεωρείται βέβαιο. Το ερώτημα είναι το πόσο, αφού από ένα σημείο και πάνω η αύξηση δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Χαρακτηριστική η χθεσινή αναφορά Μητσοτάκη, παρουσία του Προέδρου Πούτιν, «οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία».
Η αναφορά Μητσοτάκη
Στις δηλώσεις Μητσοτάκη από το Σότσι περιλαμβάνεται η εξής αναφορά. «Η Ρωσία έχει διαχρονικά τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι με τη σειρά της ένας αξιόπιστος εταίρος. Και ο Πρόεδρος Πούτιν το γνωρίζει καλά αυτό, καθώς αφορά μία διάσταση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στην οποία ο ίδιος αποδίδει προσωπικά μεγάλη σημασία και είναι σημαντικό, παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς, οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία».
Θοδωρής Παναγούλης
ΟΑΕΔ: Τι προβλέπεται σε τροπολογία για το επίδομα ανεργίας σε εποχικά απασχολούμενους
Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ και καταβολή επιδόματος ανεργίας σε εποχικά απασχολούμενους.
Ρυθμίσεις οργανωτικού χαρακτήρα που αφορούν στον ΟΑΕΔ, με στόχο να ενισχυθεί η αποτελεσματική απορρόφηση πόρων της ΕΕ, αλλά και επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης που ισχύει για το 2021, για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας και σε άλλους εποχικά απασχολούμενους, πέραν των κλάδων τουρισμού και επισιτισμού, περιέχονται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τροπολογία κατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης», που συζητείται στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται μεταξύ άλλων, αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ να ορίζει τη διαδικασία διαχείρισης προγραμμάτων που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση.
Παράλληλα, αναδιοργανώνονται οι οικονομικές υπηρεσίες του, ώστε ο οργανισμός να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα κονδύλια άνω του 1 δισ. ευρώ έως το 2025, που θα διατεθούν πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το ΕΣΠΑ, για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Προτείνεται επίσης η επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης του άρθρου 71 του Ν. 4837/2021, που προβλέπει τη μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης, από 100 σε 50, για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους σε τουρισμό-επισιτισμό και στις υπόλοιπες κατηγορίες εποχικά απασχολούμενων. Πρόκειται για εργαζόμενους, ιδίως στην κονσερβοποιία, σε διαλογητήρια και στα λοιπά επαγγέλματα, που συνδέονται με τη γεωργία και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι κινδύνευαν να μην συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνέπειες από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.
Έτσι, κατ΄εξαίρεση για το έτος 2021, προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από κατ’ ελάχιστον 100 σε 50 ημέρες.