Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 1η Ιουνίου όσοι δεν πληρώσουν ή ρυθμίσουν τα χρέη στον ΕΦΚΑ Μουσεία: 3.500 ευρώ τον μήνα θα παίρνουν οι γενικές διευθύντριες που διόρισε προεκλογικά η Μενδώνη

Στις 31 Μαΐου 2023 λήγει η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες). Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ αλλά και όσοι μη μισθωτοί έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους θα έχουν διασφαλισμένη ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η αποπληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ιδίων αλλά και μελών των οικογενειών τους. Ουσιαστικά, σύμφωνα με το sofokleousin.gr, πρόκειται για την υποχρέωση να καταβάλλει ο ενδιαφερόμενος μη μισθωτός ασφαλισμένος το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για τον κλάδο υγείας, σε σχέση με την ασφαλιστική κλάση που έχει επιλέξει ο ίδιος.

Με τον εν λόγω τρόπο ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα για άλλο έναν χρόνο, ενώ σημειώνεται ότι τα ποσά πρέπει να καταβληθούν χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν άλλες παλαιότερες οφειλές που μπορεί να υπάρχουν και να έχουν καταγραφεί.

Σημειώνεται, ότι είναι η τελευταία φορά που θα ισχύσει αυτή η προϋπόθεση για την κάλυψη του σκέλους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τι αλλάζει από το 2024

Από το επόμενο έτος αναμένεται να αλλάξει το μοντέλο του ελέγχου των συνολικών χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για κάθε μη μισθωτό ασφαλισμένο, ξεχωριστά. Ουσιαστικά θα προσφέρεται η δυνατότητα παροχών υγείας μόνο εάν καταβληθεί το σύνολο των εισφορών που θα οφείλονται για την υγεία και τη σύνταξη (κύρια, επικουρική και εφάπαξ).

Εναλλακτικά, θα προσφέρεται η λύση της ένταξης των χρεών του οφειλέτη σε κάποια ρύθμιση, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης που θα έχουν προκύψει, για να δοθεί ασφαλιστική ικανότητα, σύμφωνα με το sofokleousin.gr.

 

Μουσεία / 3.500 ευρώ τον μήνα θα παίρνουν οι γενικές διευθύντριες που διόρισε προεκλογικά η ΜενδώνηΗ Λίνα Μενδώνη

Μισθό 3.500 τον μήνα θα εισπράττουν οι πέντε γενικές διευθύντριες που διόρισε η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαϊου, στα πέντε μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία που μετέτρεψε σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με τον νόμο 5021/2023.

Οι μισθοί καθορίστηκαν στις 17 Μαΐου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Οι αμοιβές των γενικών διευθυντών είναι ακόμα μια απόδειξη ότι πρέπει να καταργηθεί ο συγκεκριμένος νόμος καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζουν ότι το ποσό που θα λαμβάνουν «είναι χωριστό από την επιπλέον αποζημίωση που μπορεί να αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο» και ότι «ο μισθός αυτός για όλο το 2023 θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Η οικονομική στενότητα και η ασφυκτική καθημερινότητα που βιώνει ο Έλληνας πολίτης δεν συμβιβάζονται με τους παχυλούς μισθούς των γενικών διευθυντών στα μουσεία που η Κυβέρνηση μετέτρεψε σε ΝΠΔΔ. Αυτή είναι η Ελλάδα για τους εκλεκτούς διορισμένους της κυβέρνησης και όχι η Ελλάδα της φτωχοποίησης, των επιδομάτων, των μηνιαίων μισθών που εξαντλούνται σε  δύο εβδομάδες. Είναι η απόδειξη ότι στη χώρα εφαρμόζεται μία πολιτική που ενισχύει την εύνοια των κυβερνητικών ημετέρων σε βάρος των υπολοίπων και πολλών» τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζει τις  κινητοποιήσεις του ενάντια στον Ν. 5021/2023.

Τέλος, ο σύλλογος προχωρά σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου, ενώ την Δευτέρα 19 Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΣΕΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΑ 

Οι αμοιβές των Γενικών Διευθυντριών από τον κρατικό προϋπολογισμό, μία ακόμη απόδειξη ότι ο Ν. 5021/2023 πρέπει να καταργηθεί.

Τα επιχειρήματα περί «οικονομικής αυτοτέλειας» και δήθεν «εκσυγχρονισμού» των πέντε μεγάλων Μουσείων αποδεικνύονται προπέτασμα καπνού, που χρησίμευε μόνο για να κρύψει τον μοναδικό στόχο της θεσμικής εκτροπής: τον διορισμό από την κυβέρνηση, με μόνη απόφαση της Υπουργού, δοτών οργάνων διοίκησης στα πέντε μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, και την αποκοπή τους από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Στις 17/5/2023 εκδόθηκε η ΚΥΑ που καθορίζει τις αμοιβές των 5 Γενικών Διευθυντριών, που διόρισε προεκλογικά η Υπουργός Λ. Μενδώνη στα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία που επιδιώκει να μετατραπούν σε ΝΠΔΔ με τον Ν. 5021/2023. Στη θέση των Διευθυντών, που ως τώρα διοικούσαν τα Μουσεία με τον μισθό Διευθυντή του δημοσίου τομέα, έχουν τοποθετηθεί με μόνη την απόφαση της Υπουργού πέντε Γενικές Διευθύντριες, οι οποίες θα εισπράττουν καθαρό μισθό 3.500 το μήνα! Μάλιστα το ποσό αυτό είναι χωριστό από την επιπλέον αποζημίωση που μπορεί να αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ήδη γίνεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Όταν όλη η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει μόνο μία Γενική Διευθύντρια, με μια κίνηση η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέστησε πέντε Γενικές Διευθύντριες και πέντε Διοικητικά Συμβούλια της αρεσκείας της, δεκαπλασιάζοντας ήδη το κόστος Διοίκησης των Μουσείων!

Το πλέον σκανδαλώδες είναι ότι ο μισθός αυτός για όλο το 2023 θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αποδεικνύοντας ότι τα μεγάλα λόγια για το ότι με το Ν. 5021/2023 επιτυγχάνεται η ανακούφιση του κρατικού προϋπολογισμού ήταν ανάλογα με αυτά περί “εκσυγχρονισμού” της λειτουργίας των Μουσείων, που αυτή τη στιγμή δουλεύουν με χειρόγραφο πρωτόκολλο και δεν μπορούν καν να αναρτήσουν πληρωμές στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ!  

Τα Αρχαιολογικά Μουσεία δε χρειάζονται Διοικητικά Συμβούλια με εκπροσώπους του τουριστικού και του κατασκευαστικού κεφαλαίου που θα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, ούτε Γενικές Διευθύντριες οι αμοιβές των οποίων, σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν η υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή, επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η οικονομική στενότητα και η ασφυκτική καθημερινότητα που βιώνει ο Έλληνας πολίτης δεν συμβιβάζονται με τους παχυλούς μισθούς των Γενικών Διευθυντριών στα μουσεία που η Κυβέρνηση μετέτρεψε σε ΝΠΔΔ. Αυτή είναι η Ελλάδα για τους εκλεκτούς διορισμένους της Κυβέρνησης και όχι η Ελλάδα της φτωχοποίησης, των επιδομάτων, των μηνιαίων μισθών που εξαντλούνται σε  δύο εβδομάδες. Είναι η απόδειξη ότι στη χώρα εφαρμόζεται μία πολιτική που ενισχύει την εύνοια των κυβερνητικών ημετέρων σε βάρος των υπολοίπων και πολλών.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του ενάντια στον Ν. 5021/2023 και την αποχή από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με την εκτέλεση του νόμου, μέχρι την κατάργησή του. Προχωράμε σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του Ν. 5021/2023.

Υπενθυμίζουμε την Γενική Συνέλευση (εκλογοαπολογιστική) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Αθήνα την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, όπου θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε τις δράσεις του Συλλόγου.