Να ανακαλέσει ζητά ο Ηλιόπουλος
Με μια ξεδιάντροπη ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε στην Ολομέλεια της Βουλής την κατρακύλα του ιδίου και της κυβέρνησής του – Συνέδεσε τον ΣΥΡΙΖΑ με την εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις του Real – Ηχηρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τον Π. Σκουρλέτη να χαρακτηρίζει τον Κ. Μητσοτάκη «πρωθυπουργό της προβοκάτσιας και της τοξικότητας» και με τον Ν. Ηλιόπουλο να δηλώνει πως «είναι πλέον επικίνδυνος για τη Δημοκρατία»
Σε μια άνευ προηγουμένου χυδαιότητα προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, προσπαθώντας να συνδέσει την εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις του Real με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που κατέκρινε χθες με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη. Χυδιαότητα χωρίς σύνορα».
Το γεγονός πως ο Κ. Μητσοτάκης κατέφυγε σε τέτοιου είδους χυδαιότητα και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε πανικό μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις.
Η τοποθέτηση – ντροπή του πρωθυπουργού προκάλεσε την έκρηξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίζει τις προκλήσεις λέγοντας στη συνέχεια: «Πέστε στον αρχηγό σας εάν τολμάει να έρθει εδώ να αντιπαρατεθούμε αντί να κρύβεται από το κοινοβούλιο, να έχει το θάρρος να πει ότι καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις αθλιότητες».
Υπενθυμίζεται πως σήμερα (Τετάρτη 13/7) ξεκίνησε η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπ. Παιδείας με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία», με εισηγητές τον Φώντα Μπαραλιάκο από τη ΝΔ και τον Νίκο Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ν. Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης να ανακαλέσει άμεσα την αθλιότητα
«Όσο ο κ. Μητσοτάκης θα καταρρέει τόσο θα γίνεται ολοένα και πιο κυνικός και επικίνδυνος.
Έσπευσε σήμερα εκτάκτως στη Βουλή, μια μέρα πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, για να εκμεταλλευθεί μια άθλια εγκληματική ενέργεια, όπως ο εμπρησμός του Real και να τον αποδώσει στους πολιτικούς του αντιπάλους.
Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη διατύπωση από τα χείλη του ότι «μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που χθες κατέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη». Δηλώσεις απαράδεκτες που αποσύρθηκαν αμέσως και ζητήθηκε δημόσια συγγνώμη.
Αυτό δεν είναι μία απλή αθλιότητα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πια επικίνδυνος για τη Δημοκρατία. Απαιτούμε άμεσα να ανακαλέσει.
Καταλαβαίνουνε τον πανικό του αλλά όσο ακόμη θα βρίσκεται στη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας, οφείλει να διατηρήσει μια στοιχειώδη ευθύνη και σοβαρότητα».
Π. Σκουρλέτης: Ο πρωθυπουργός της προβοκάτσιας και της τοξικότητας
Στην απάντησή του για την αθλιότητα του Κ. Μητσοτάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Π. Σκουρλέτης, τόνισε πως πρόκειται για την «μέγιστη πολιτική προβοκάτσια». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως «πρωθυπουργο της προβοκάτσιας και της τοξικότητας» εξαιτίας της χυδαιότητας που δεν ντράπηκε να πει από το βήμα της Βουλής.
Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι αυτή η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη δείχνει πανικό και απόσταση από την κοινωνία και αποσκοπεί σε κρίσιμες στιγμές να μην συζητηθούν τα επίδικα με πολιτική αντιπαράθεση και πολιτικά επιχειρήματα (διαβάστε αναλυτικά).
Ν. Φίλης: Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε το τοξικό πρόσωπο ενός πολιτικού που αγωνιά για το μέλλον του
«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έδειξε στη Βουλή το τοξικό πρόσωπο ενός πολιτικού που αγωνιά για το μέλλον του. Αξιοποιώντας το προχθεσινό σχόλιο του Χρ. Βερναρδάκη (για το οποίο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη) τόλμησε να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την επίθεση στον ραδιοσταθμό Real. Και μετά από αυτό το εμπρηστικό σχόλιο, συνεχίζοντας με γλώσσα ακραίας απρέπειας, να καταλογίσει «εκτσογλανισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Έκανε επίσης αναφορά στο πρόσωπό μου για μια αντιπαράθεση με την κα Κεραμέως πριν ένα χρόνο εντός Βουλής, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου, για την οποία τότε δόθηκαν εξηγήσεις. Για ποιο λόγο επανέρχεται τώρα; Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος μου ζήτησε προσωπικά συγγνώμη για μια προσβλητική του έκφραση. Πώς θα ένιωθε εάν επανερχόμουν ένα χρόνο μετά; Προφανώς, όχι ιδιαίτερα ευχάριστα. Δεν θα το πράξω, γιατί, δεν είμαστε ίδιοι.»
Ο πρωθυπουργός για να υπερασπιστεί το νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ ανέφερε το παράδειγμα μίας φανταστικής φοιτητριας ως “μία προσωπική ιστορία που δεν έχει γραφτεί ακόμη”.
Με μία… υποθετική ιστορία, που θα μπορούσε όπως υποστήριξε να συμβεί στο μέλλον, θέλησε να υπερασπιστεί το νέο νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διηγήθηκε ειδικότερα το (φανταστικό) παράδειγμα μίας κοπέλας που σπουδάζει στη Θράκη και πηγαίνει στο εσωτερικό Erasmus, επιστρέφει στη Θράκη, αλλά το πανεπιστήμιο της συνεργάζεται με ένα γαλλικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και έτσι συνεχίζει τις σπουδές της στο Παρίσι, μετά επιλέγει ένα τριετές διδακτορικό, ξεκινά τη διατριβή της ενώ ταυτόχρονα μισθοδοτείται και μόλις την ολοκληρώσει στέλνει βιογραφικό και προσλαμβάνεται σε μεγάλη επιχείρηση με έδρα στην Ελλάδα.
Παρέλειψε πάντως να αναφέρει, πόσα χρήματα θα έπρεπε να πληρώσει η οικογένεια της κοπέλας, στηρίζοντάς τη για να τα πετύχει όλα αυτά.
“Στα 26 της χρόνια είναι πια απαραίτητο στέλεχος με επιτυχία αλλά και με ένα τεράστιο εύρος γνώσεων και με πολύ πλούσιες εμπειρίες ζωής” κατέληξε ο κ .Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Σας διηγήθηκα το παράδειγμα μιας προσωπικής ιστορίας που δεν έχει γραφτεί ακόμη, όμως το νομοσχέδιο αυτό θα την κάνει συνηθισμένη εικόνα στα χρόνια που έρχονται. Και στη θέση της πρωταγωνίστριας θα βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές, που θα αξιοποιούν τις ευκαιρίες που θα προσφέρει το νέο δημόσιο”.
Ολόκληρη η φανταστική ιστορία που διηγήθηκε ο πρωθυπουργός έχει ως εξης:
“Μια κοπέλα 18 χρόνων, από την Αθήνα, περνά στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ξάνθης. Εκεί μαθαίνει πως η Πολυτεχνική σχολή του Δημοκριτείου έχει ένα κοινό πρόγραμμα με το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και το επιλέγει. Στον τρίτο της χρόνο γράφεται στο εσωτερικό Erasmus και παρακολουθεί ένα θερινό εξάμηνο στην Κέρκυρα, στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επιστρέφει στη Θράκη και παίρνει το πτυχίο της.
Το πανεπιστήμιό της, όμως, συνεργάζεται με γαλλικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έτσι, αποφασίζει να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παρίσι. Μάλιστα, λίγο αργότερα επιλέγει ένα τριετές βιομηχανικό διδακτορικό, το οποίο μόλις έχει εγκαινιαστεί. Ξεκινά τη διατριβή της ενώ ταυτόχρονα μισθοδοτείται και μόλις την ολοκληρώσει στέλνει το βιογραφικό της και προσλαμβάνεται σε μεγάλη επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα. Γιατί στα 26 της χρόνια, είναι πια ένα περιζήτητο στέλεχος, με πτυχία αλλά και με ένα τεράστιο εύρος γνώσεων και με πολύ πλούσιες εμπειρίες ζωής.
Σας διηγήθηκα το παράδειγμα μιας προσωπικής ιστορίας που δεν έχει γραφτεί ακόμα, όμως το νομοσχέδιο το οποίο σήμερα ψηφίζουμε φιλοδοξεί να την κάνει συνηθισμένη εικόνα στα χρόνια τα οποία έρχονται. Και στη θέση της πρωταγωνίστριας θα βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές που θα αξιοποιούν τις ρυθμίσεις του. Οδηγοί τους οι νέες ευκαιρίες που θα προσφέρει το αναβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο των «Νέων Οριζόντων», όπως είναι το όνομα το οποίο έχουμε δώσει σε αυτό το σχέδιο νόμου. Ενώ ο στόχος όλων όσοι θα ωφεληθούν από τις διατάξεις του θα είναι τελικά η απόκτηση γνώσης, ναι, αλλά και η βελτίωση της πιθανότητας καλής επαγγελματικής αποκατάστασης σε αρμονία με τις ανάγκες της οικονομίας της χώρας.”