Χρήστος Παππάς: Η αρχή του τέλους για το Νο2 της Χρυσής Αυγής – Χρήστος Παππάς – “Εντάξει παιδιά έρχομαι”, είπε στους αστυνομικούς

O "υπαρχηγός" της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς

O “υπαρχηγός” της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς 

Μετά από εννέα μήνες κρυφτό με τις αρχές, ο Χρήστος Παππάς, ο “υπαρχηγός” της Χρυσής Αυγής, οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης, προκειμένου να “συναντήσει” τους συγκατηγορούμενούς του στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Την τελευταία φορά που ο Χρήστος Παππάς βρέθηκε ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης ήταν η ημέρα που είχε κληθεί να απολογηθεί με την ιδιότητα του κατηγορούμενου για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Είκοσι μήνες μετά, θα οδηγηθεί και πάλι μπροστά της, αυτή τη φορά για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και να οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο Χρήστος Παππάς μέχρι τελευταία στιγμή είχε προσπαθήσει μεσούσης της ακροαματικής διαδικασίας να «πείσει» -μέσω του συνηγόρου του- τους δικαστές να αναστείλουν την ποινή κάθειρξης 13 ετών και 3 μηνών που το ειχε επιβληθεί χωρίς ελαφρυντικό, για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα) και παράνομη οπλοκατοχή (πλημμέλημα).

«Ο χρόνος της κράτησης δε γυρίζει πίσω είτε αθωωθεί είτε όχι. Αν το δικαστήριο σας δεν αναστείλει τη ποινή ενός ανθρώπου που ο ίδιος πήγε στην αστυνομία, θα ξέρετε μέχρι το Εφετείο, πως θα έχει εκτίσει τη ποινή το» είχε αναφέρει ο συνήγορός του Περικλής Σταυριανάκης, προσθέτοντας: «Δεν θα ήθελα ποτέ ο άνθρωπος αυτός να πει ότι αδικήθηκα. Πιστεύω ότι θα κάνετε αυτό που θα σας πει η συνείδηση σας. Στο Θεό και στα χέρια σας η απόφαση».

Ωστόσο, όπως φάνηκε αργότερα, ο καταδικασθείς ήταν έτοιμος να εκτελέσει και ένα δεύτερο σχέδιο δράσης, το οποίο έθεσε σε λειτουργία σχεδόν αμέσως μετά την απόφαση επί της ενοχής στις 7 Οκτωβρίου του 2020, αλλά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόφασης, στις 22 Οκτωβρίου του 2020. Έτσι, αντί την τελευταία ημέρα της δίκης, να βρεθεί στο Εφετείο Αθηνών, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή, μετά την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, εκείνος είχε εξαφανιστεί.

Από την ημέρα εκείνη και έπειτα, τα σενάρια που ακούγονταν, ήταν πολυάριθμα. Άλλοι υποστήριζαν ότι είχε διαφύγει στο εξωτερικό και μάλιστα, σε χώρα των Βαλκανίων. Άλλοι ότι βρισκόταν κρυμμένος στην Ελλάδα, ενδεχομένως κάπου στον τόπο καταγωγής του, στο Νομό Ιωαννίνων. Τελικά, η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο απλή. Ο Χρήστος Παππάς βρισκόταν στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στου Ζωγράφου, μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και 10 χιλιόμετρα από το σπίτι του στου Παπάγου.

Η σύλληψη

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εδώ και καιρό είχε εντοπιστεί το Νο2 της Χρυσής Αυγής. Ο λόγος δε που δεν είχε γίνει συντομότερα η σύλληψη, ήταν γιατί τους τελευταίους εννέα μήνες -όσο και καταζητούνταν- δεν είχε βγει καθόλου από το διαμέρισμα που τον φιλοξενούσαν στου Ζωγράφου, ούτε καν μεταμφιεσμένος.

Αμέσως μετά την είσοδο της αστυνομίας στο διαμέρισμα, ο καταδικασθείς για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, ενώ σήμερα Παρασκευή (2/7) αναμένεται να μεταχθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του. Στη συνέχεια, ο Χρήστος Παππάς θα πάρει το δρόμο για τη φυλακή, όπως και η πλειοψηφία της πρώην ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Παράλληλα, η 52χρονη Ουκρανή, η οποία και τον φιλοξενούσε στο διαμέρισμά της, επίσης συνελήφθη και αναμένεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Η γυναίκα κατηγορείται για παραβίαση δικαστικής απόφασης (169Α ΠΚ).

Σύμφωνα με την παράγραφο 3, «Όποιος εν γνώσει ματαιώνει την εκτέλεση της ποινής ή του μέτρου ασφαλείας που επιβλήθηκε σε άλλον τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Η πράξη μένει ατιμώρητη αν ο υπαίτιος την τέλεσε υπέρ κάποιου οικείου του».

“Ιδεολογικές αναζητήσεις”

Ο Χρήστος Παππάς όπως και η υπόλοιπη πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, δεν βρέθηκε πολλές φορές στη δικαστική αίθουσα. Απεναντίας, ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Μάλιστα, μόνο μία φορά έλαβε το λόγο και αυτή ήταν η μέρα της απολογία του τον Οκτώβριο του 2019. Τότε, με την αποστομωτική δικαιολογία «πλάκα κάναμε», ο Χρ. Παππάς επιχείρησε να εξηγήσει τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τον ίδιο με το γιο του, παιδί ακόμα, να χαιρετούν ναζιστικά, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα.

Ο κατηγορούμενος, απολογούμενος υποστήριξε ότι έχει τη συνείδησή του καθαρή, επανέλαβε -όπως και άλλοι βουλευτές- ότι πρόκειται πολιτική δίωξη από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ μίλησε για την «πολιτική μόδα της Χρυσής Αυγής». Ο Χρ. Παππάς αρνήθηκε τόσο τον τίτλο του «υπαρχηγού», λέγοντας ότι πρόκειται για κατασκεύασμα των μέσων ενημέρωσης, όσο και το ρόλο του καθοδηγητή, κάνοντας λόγο για «λεκτικές υπερβολές» σε κείμενά του.

 

Χρήστος Παππάς – “Εντάξει παιδιά έρχομαι”, είπε στους αστυνομικούςΟ Χρήστος Παππάς στη δίκη της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο του 2019

Χρήστος Παππάς στη δίκη της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο του 2019

Συνελήφθη την Πέμπτη σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου το νο.2 της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ο οποίος καταζητείτο από την ημέρα της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης.

Συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης (01/07) στην περιοχή του Ζωγράφου ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ο οποίος καταζητείτο από την ημέρα της καταδίκης της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άντρες της Αντιτρομοκρατικής τον είχαν εντοπίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Ζωγράφου όπου είχε βρει καταφύγιο σε διαμέρισμα, τον παρακολούθησαν και χθες μετά από επιχείρηση, τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Ο Χρήστος Παππάς φέρεται να είπε στους αστυνομικούς “Εντάξει παιδιά, έρχομαι”.

Μαζί του συνελήφθη και μία 52χρονη Ουκρανή -που πρόσφατα είχε πολιτογραφηθεί Ελληνίδα- για υπόθαλψη, ομοϊδεάτισσα του υπ’ αριθμόν δύο της Χρυσής Αυγής, η οποία μάλιστα είχε ενεργό πολιτική δράση στον συγκεκριμένο χώρο.

O Χρήστος Παππάς δεν έβγαινε καθόλου από το σπίτι και κανένας γείτονας δεν τον είχε δει.

Το διαμέρισμα στο Ζωγράφου που κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς
Το διαμέρισμα στο Ζωγράφου που κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς  

Αμέσως μετά την σύλληψή του με το σε βάρος του ένταλμα που εκκρεμούσε οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ και το πρωί της Παρασκευής (02/07) αναμένεται να ακολουθηθεί η διαδικασία της εκτέλεσης του εντάλματος στον αρμόδιο εισαγγελέα για να πάρει και εκείνος τον ίδιο δρόμο των φυλακών που και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης ακολούθησαν.

Το διαμέρισμα στο Ζωγράφου που κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς
Το διαμέρισμα στο Ζωγράφου που κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς  
Το διαμέρισμα στο Ζωγράφου που κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς
Το διαμέρισμα στο Ζωγράφου που κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς 

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για την υπόθεση αναφέρει:

“Βραδινές ώρες την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 συνελήφθη στην Αθήνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) ο 59χρονος ημεδαπός διωκόμενος με καταδικαστική απόφαση, με την οποία είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών και 9 μηνών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών για την εκτέλεση της ποινής του, πρωινές ώρες την Παρασκευή.

Μαζί του συνελήφθη 52χρονη ημεδαπή η οποία τον υπέθαλπε στην οικία της και θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για παράβαση άρθρου 169Α Π.Κ.”.

Πελώνη: “Η ελληνική αστυνομία κινήθηκε συντονισμένα και επιβεβαίωσε ότι αξίζει την εμπιστοσύνη μας”

«Η Ελληνική Δημοκρατία αγωνίστηκε και απέβαλλε το τοξικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Το κράτος δικαίου στάθηκε σθεναρά απέναντι στους εγκληματίες. Με τη σύλληψη του Χρήστου Παππά κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της εγκληματικής οργάνωσης» τονίζει σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Η ελληνική αστυνομία κινήθηκε συντονισμένα και επιβεβαίωσε ότι αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Και αυτό σε πείσμα των αρνητών της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών» πρόσθεσε.

Χρήστος Παππάς: Εξαφανισμένος επί 9 μήνες

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Παππάς διέφευγε της σύλληψης από τον Οκτώβριο του 2020, όταν και το δικαστήριο ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση για την νενοναζιστική οργάνωση.

Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Χρήστος Παππάς, που την πληροφορήθηκε από τον δικηγόρο του και τα ΜΜΕ, θα έπρεπε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις φυλακές. Αντ’ αυτού όμως, και ενώ όλοι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες ακολούθησαν τα προβλεπόμενα, ο Παππάς προτίμησε τον δρόμο της φυγής. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στελεχών της ΕΛΑΣ, περί ετοιμότητας και σχεδίου σύλληψης των χρυσαυγιτών, άμα τη εισαγγελική εντολή.

Από τις πρώτες ημέρες της διαφυγής του Παππά σενάρια τον εμφάνιζαν να έχει διαφύγει στο εξωτερικό τα οποία, όπως φαίνεται, διαψεύδονται.

Λίγες μέρες μάλιστα, μετά την καταδικαστική απόφαση, ο συνήγορος του φυγόποινου Παππά, είχε καταθέσει έφεση.

Η στιγμή της ανακοίνωσης της καταδικαστικής απόφασης

Σε ένα συγκλονιστικό βίντεο, το NEWS 24/7 καιι ο Μάνος Φραγκιουδάκης είχαν καταγράψει την στιγμή της ανακοίνωσης της ιστορικής δικαστικής απόφασης στην “μεγαλύτερη δίκη ναζιστών, μετά τη Νυρεμβέργη”, όπως είχε γράψει ο Guardian.