Χανιά: Έρευνα για μυστηριώδεις θανάτους σε γηροκομείο. Έγινε εκταφή σορού – Μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα: Πότε επιτρέπεται

Θρίλερ στα Χανιά: Έρευνα σε γηροκομείο για 68 θανάτους μέσα σε 12 μήνες -  Έγινε εκταφή ηλικιωμένης

Στην εκταφή σορού μιας ηλικιωμένης γυναίκας που είχε αποβιώσει σε ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων, προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης οι Αρχές στα Χανιά, στο πλαίσιο έρευνας που έχει παραγγελθεί από τον Εισαγγελέα Χανίων και η οποία αναμένεται να ρίξει φως, στο αν ο θάνατος της συγκεκριμένης γυναίκας, ενδεχομένως όμως και άλλων τρόφιμων του ιδρύματος, προήλθε πράγματι από τα αίτια που αναφέρονται στις αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

Οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται, στο αν κάποιοι από τους ηλικιωμένους που έχουν πεθάνει στο ίδρυμα αυτό, υπήρξαν θύματα εγκληματικών ενεργειών.

Η έρευνα επικεντρώνεται στους θανάτους που έχουν σημειωθεί το τελευταίο έτος στον οίκο ευγηρίας. Ο αριθμός των νεκρών δεν είναι ευκαταφρόνητος, καθώς συνολικά 68 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέσα σε ένα έτος, στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας.

Μάλιστα, με εισαγγελική εντολή, από όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης έχουν ήδη αναζητηθεί οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου αυτών των 68 νεκρών. Αποκλειστικές πληροφορίες του zarpanews.gr αναφέρουν ότι σχεδόν όλες καταγράφουν ως αιτία θανάτου “καρδιακή ανακοπή”, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία και σκοπός της είναι να δείξει, αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ αυτών ακόμη και η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και η ανθρωποκτονία με δόλο, δια παράλειψης και κατά συρροή. Ερευνάται αν έχουν τελεστεί και άλλα αδικήματα.

 

Μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα: Πότε επιτρέπεται

Διόδια: Πώς θα λειτουργεί το ένα και μόνο e-pass από τις 4 Νοεμβρίου | Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύτηκαν για το Πάσχα προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος «κινητικότητας» και διασποράς του κοροναϊού από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και για να «προστατευθεί» το στοίχημα για ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Οι υπερτοπικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι βάσει του τελευταίου ΦΕΚ που ισχύει έως τις 26 Απριλίου (δημοσιεύθηκε 17 Απριλίου 2021) και αφορά στα έκτακτα μέτρα για προστασία από τον κοροναϊό, είναι οι εξής όπως περιγράφονται στο άρθρο 4:

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν

  • Λόγοι Υγείας
  • Για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας
  • μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
  • για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3.
  • για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/ φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό. Η περ. (ιε) της παρ. 2 του άρθρου 3 εφαρμόζεται αναλόγως. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.

Τα δικαιολογητικά για τις εξαιρέσεις

Η μετάβαση στον τόπο κατοικίας γίνεται με το Ε1 ή πρέπει κάποιος να μπει στο www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis και να βγάλει την βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης. Για μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, χρειάζεται η επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης. Η μετακίνηση για λόγους εργασίας, πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας. Η μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα επιτραπούν από τις 15 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξει και ο τουρισμός.

Συνεχείς θα είναι οι έλεγχοι στις εθνικές οδούς τις ημέρες του Πάσχα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα στηθούν από σήμερα μπλόκα αστυνομικών, οι οποίοι θα ελέγχουν τις βεβαιώσεις κυκλοφορίας για όσους πολίτες μετακινούνται εκτός του νομού μόνιμης κατοικίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν μεταβαίνουν σε άλλη περιοχή μόνο για τους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η μετάβαση. Οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε όσους επικαλεστούν ψευδώς λόγους υγείας, αγροτικές ή και επαγγελματικές εργασίες.

Σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις. Οι έλεγχοι σημειώνεται ότι θα μπορούν να πραγματοποιούνται και εκ των υστέρων.

Στο θέμα των ελέγχων αναφέρθηκε και η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, “θα υπάρξει αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους τις ημέρες του Πάσχα” και πρόσθεσε ότι “η πλειοψηφία των πολιτών τηρούν τα μέτρα. Καλώ όλους να τα τηρήσουν ώστε να εφαρμοστεί απρόσκοπτα ο οδικός χάρτης που ανακοινώσαμε και να ανοίξουν δραστηριότητες”.