Ειδική επιτροπή συγκροτείται στη γενική διεύθυνση του ΣΔΟΕ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να αξιολογεί τις πληροφορίες που αφορούν υποθέσεις φορολογικών και άλλων παραβάσεων.
Η ειδική ομάδα, με βάση την απόφαση, θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα και θα αξιολογεί την κάθε πληροφορία, βάζοντας βαθμολογία ανάλογα με το ενδιαφέρον που παρουσιάζει αλλά και τη δράση που απαιτείται.
Το βαθμολόγιο της επιτροπής της γενικής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ θα έχει πέντε κλιμάκια
Με τον αριθμό 0 θα σημειώνονται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον που τίθενται στο αρχείο, το 1 σημαίνει ότι η πληροφορία είναι απλή, μικρού ενδιαφέροντος, το 2 ότι η πληροφορία είναι σημαντική και εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση, το 3 αν θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, ενώ ο βαθμός 4 σημαίνει πως απαιτεί ειδικός χειρισμός.
Κάθε πληροφορία περνά από τρία ακόμη φίλτρα. Αν είναι απλή, επείγουσα ή εξαιρετικώς επείγουσα.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:
1. Η επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από: α) τον προϊστάμενο της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Υποστήριξης της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, β) τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε ως μέλος, με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο της Β΄ Υποδιεύθυνσης της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, γ) τον Προϊστάμενο της Α΄ Υποδιεύθυνσης της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε, Αττικής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο του Ζ΄ Τμήματος της Β΄ Υποδιεύθυνσης της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής.
Έργο της Επιτροπής είναι:
– Η εξέταση του περιεχομένου κάθε πληροφορίας που εισάγεται σ΄ αυτήν ενώ πληροφορίες που αναφέρονται σε αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών θα διαβιβάζονται σ΄ αυτές, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση.
– Η αξιολόγηση των πληροφοριών που αναφέρονται σε διάπραξη παραβάσεων, η διερεύνηση των οποίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε.
Βαθμολόγιο
– Η αξιολόγηση συνίσταται στο χαρακτηρισμό της πληροφορίας από πλευράς ενδιαφέροντος και αμεσότητας δράσης που απαιτεί, ειδικότερα:
α) Ως προς το ενδιαφέρον:
– Χωρίς ενδιαφέρον (βαθμός ενδιαφέροντος 0) Τίθεται με απόφαση της Επιτροπής στο αρχείο, από το οποίο μπορεί να ανασυρθεί εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία,
– Απλή μικρού ενδιαφέροντος (βαθμός ενδιαφέροντος 1) Τίθεται σε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν οι σημαντικότερες πληροφορίες,
– Ενδιαφέρουσα σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 2) Εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης
– Πολύ ενδιαφέρουσα εξόχως σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 3) Διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου,
– Ειδικού χειρισμού (βαθμός ενδιαφέροντος 4) Διαβιβάζεται άμεσα για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου, με παράλληλη ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή και του Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας
β) Ως προς το επείγον των ενεργειών:
– Κοινή: Ένταξη στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης (κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής).
– Επείγουσα: Άμεση ενέργεια (έκδοση εντολής ελέγχου), με τη λήψη πληροφοριακού δελτίου.
– Εξαιρετικώς επείγουσα: Η πληροφορία, με τη λήψη και κατόπιν έγκρισης του Προέδρου της Επιτροπής, διαβιβάζεται άμεσα για ενέργεια.
Τα λοιπά μέλη της Επιτροπής ενημερώνονται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της.
Συχνοί πληροφοριοδότες
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιο συχνοί “πληροφοριοδότες” είναι οι χωρισμένοι ή απατημένοι σύζυγοι, εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί ή ανταγωνιστές επιχειρηματιών. Έχοντας προσωπικά “προηγούμενα” με τους συζύγους ή με τους εργοδότες τους συνηθίζουν να καταγγέλουν ανώνυμα ή επώνυμα στις αρμόδιες αρχές όσα γνωρίζουν για φορολογικές υποθέσεις, είτε στο τετραψήφιο 1517 είτε μέσω e-mail και άλλων μέσων. Βέβαια, οι αρμόδιοι αξιολογούν τις καταγγελίες και τα “καρφώματα” αυτά, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι αυτά δεν γίνονται μόνο για λόγους εκδίκησης.
Φορολογική «καταιγίδα» για νέους επαγγελματίες και αγρότες!
Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, καλούνται να πληρώσουν και το τέλος επιτηδεύματος, για πρώτη φορά φέτος, καθώς έληξε η πενταετία της απαλλαγής. Επαγγελματίες και αγρότες… στα κάγκελα.
Ένα… κανονικότατο φορο-σόκ περιμένει φέτος τους νέους επαγγελματίες και τους αγρότες, καθώς τα εκκαθαριστικά που έλαβαν ή θα λάβουν, είναι φουσκωμένα κατά 650 ευρώ, λόγω του τέλους επιτηδεύματος.
Χαράτσι… σοκ!
Το «χαράτσι» κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ, ενώ απαλλάσσονται από αυτό 11 κατηγορίες φορολογουμένων. Επίσης μειώνεται αναλογικά και υπολογίζεται ανά μήνα, εάν το 2019, ο φορολογούμενος έκανε διακοπή δραστηριότητας ή τέθηκε σε αδράνεια.
Πρόκειται για έναν μνημονιακό φόρο, ο οποίος επιβλήθηκε το 2011 (με τον ν. 3986) από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο (μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης) και έκτοτε διατηρήθηκαν αμφότεροι, με μικρές αλλαγές και «φουσκώνουν» τα εκκαθαριστικά σημειώματα εκατομμυρίων φορολογουμένων.
Οι αγρότες
Σε ότι αφορά στους αγρότες στους νέους επαγγελματίες αυτοί, θα πληρώσουν φέτος για πρώτη φορά το τέλος επιτηδεύματος, επειδή συμπληρώθηκε πενταετία από το 2014, όταν και εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ή συμπλήρωσαν πενταετία από την έναρξη επιτηδεύματος.
Ειδικότερα, υποχρεωμένοι να καταβάλουν φέτος τέλος επιτηδεύματος, για τη χρήση του 2019, είναι οι αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Αυτό ισχύει επειδή οι αγρότες οι οποίοι έως το 2013 υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και από την 1-1-2014 υποχρεώθηκαν να τηρήσουν βιβλία και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Η μετάβαση αυτή, στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, θεωρείται ότι αποτελεί πρώτη έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας και από την ημερομηνία αυτή και για τα επόμενα 5 χρόνια, εξαιρούνταν από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι χιλιάδες αγρότες, που μετατέθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ το 2014, συμπλήρωσαν την πενταετία της απαλλαγής το 2018, οπότε από τη φορολογική χρήση 2019 χάνουν την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και τους βεβαιώνεται κανονικά το τέλος επιτηδεύματος.
Το ποσό θα προστεθεί στον φόρο εισοδήματος των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία θα «φουσκώσουν» ακόμα περισσότερο
Την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση 2019 γλιτώνουν οι αγρότες που μετέβησαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από το 2014 (έχουν συμπληρώσει πενταετία), εφόσον έχουν έδρα των αγροτικών τους δραστηριοτήτων σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
Ωστόσο, εξαιρούνται και πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος, εάν τα χωριά κάτω των 500 κατοίκων ή τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων είναι χαρακτηρισμένοι ως τουριστικοί προορισμοί ή οι αγρότες, συμμετέχουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και πωλούν μέσω αυτών τα προϊόντα τους.
Επίσης, γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση 2019 όσοι έχουν συμπληρώσει ήδη από το 2019 το 65ο έτος της ηλικίας τους, ανεξάρτητα αν έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς προορισμούς ή όχι.
Πόσο κοστίζει το τέλος επιτηδεύματος
Για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» (τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο) τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, ανέρχονται σε:
– 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
– 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
Επίσης, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:
– 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
– 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
– 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
– 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.
Οι 11 κατηγορίες που απαλλάσσονται
Πάντως σύμφωνα με τη νομοθεσία, από το τέλος επιτηδεύματος απαλλάσσονται οι ακόλουθες ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών:
1) Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
2) Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
3) Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών
4) Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
5) Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
6) Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων
7) Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών
8) Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί
9) Οι σχολικοί συνεταιρισμοί
10) Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων
11) Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».
ΣΥΡΙΖΑ για ΛΑΡΚΟ: “1.200 εργαζόμενοι σε καθεστώς απόλυτης εργασιακής ανασφάλειας”

Σαράντα τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, να διασφαλιστούν οι θέσεις και οι όροι εργασίας τους, να λάβουν όσοι αποχώρησαν την οφειλόμενη αποζημίωση.
Ζητούν, επίσης, ενημέρωση για την κατάσταση υγιεινής και ασφάλειας στη ΛΑΡΚΟ και για το πώς αυτή ελέγχεται ιδιαίτερα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην εταιρεία.
Στην ερώτησή τους -με πρωτοβουλία της Έφης Αχτσιόγλου-, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στα “σοβαρά προβλήματα των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ” επισημαίνοντας ότι “η κυβέρνηση έθεσε την εταιρεία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, χωρίς ουσιαστική διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος όπως αυτό εξειδικεύεται στην προστασία της εργασίας και της εθνικής οικονομίας”.
Σύμφωνα με τους βουλευτές, “οι περίπου 1.200 εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν βρεθεί σε καθεστώς απόλυτης εργασιακής ανασφάλειας ενώ, όπως καταγγέλλουν, τους οφείλονται δεδουλευμένα και όσοι αποχώρησαν πριν αναλάβει ο εκκαθαριστής δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις που προβλέπονται”.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής παρεμβαίνει στην οικονομική δραστηριότητα μονομερώς, εις βάρος των εργαζομένων, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο έχει πράξει και για την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ. Επισημαίνουν, ακόμα, την τεράστια σημασία που έχει η συνέχιση της εργασίας αλλά και η ποιότητα αυτής όχι μόνο για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους αλλά για μία ολόκληρη περιοχή.