«Χαμένη» η δεκαετία 2020-2029 για την παγκόσμια οικονομία – Ξεκίνησε η τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ! – Εξανεμίζεται το αποθεματικό 3 δισ.

«Χαμένη» η δεκαετία 2020 - 2029 για την παγκόσμια οικονομία

Η πανδημία του νέου κορονοϊού οδηγεί την παγκόσμια οικονομία σε μία χαμένη δεκαετία με υποτονική ανάπτυξη, στη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως προβλέπει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, η παγκόσμια οικονομία κινείται προς μία δεκαετία απογοητευτικών ρυθμών ανάπτυξης», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως σημειώνει, οι οικονομικές προοπτικές είχαν εξασθενίσει ήδη πριν από την πανδημία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, ενώ η παγκόσμια έξαρση του Covid-19 θα επιδεινώσει πιθανότατα την τάση αυτή. Προβλέπει ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας – που θεωρεί ότι αυτή λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και χρησιμοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας – θα μειωθεί στο 1,9% κατά μέσο όρο ετησίως από το 2020 έως το 2029, ενώ πριν την πανδημία η εκτίμηση ήταν ότι θα κυμανθεί στο 2,1%.

Για δύο λόγους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η πανδημία μπορεί να κρατήσει χαμηλά την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα:

  1. Οι αβεβαιότητες και οι ασθενείς προσδοκίες για την ανάπτυξη μπορεί να αποθαρρύνουν τις εταιρείες από νέες επενδύσεις.
  2. Η επιμονή της ανεργίας και το κλείσιμο των σχολείων παγκοσμίως θα οδηγήσουν σε απώλεια γνώσεων και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

Η τράπεζα τονίζει, πάντως, ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αμβλυνθούν ή να αναστραφούν οι οικονομικές ζημιές από την πανδημία.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται οι δαπάνες για υποδομές, η στήριξη της γυναικείας απασχόλησης και η διαφοροποίηση της οικονομίας, ώστε να μη στηρίζεται υπερβολικά σε συγκεκριμένους κλάδους.

 

Ξεκίνησε η τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ!

Ξεκίνησαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κασπίας Θάλασσας στην Ελλάδα, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TAP σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ.

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. διαπραγματεύτηκε με την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Shah Deniz II και στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 υπέγραψε σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου 25ετούς διάρκειας.

Μέσω της υλοποίησης του αγωγού TAP και τη σύναψη σύμβασης της ΔΕΠΑ Α.Ε., η Ελλάδα σφραγίζει τη συμμετοχή της στο στρατηγικό εγχείρημα της ΕΕ για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου φυσικού αερίου και την ενίσχυση της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων της Ευρώπης.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την σύναψη της αρχικής συμφωνίας έως σήμερα, η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. προετοιμάστηκε μεθοδικά για την έλευση του αερίου και ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη παράδοση στους Έλληνες καταναλωτές.

Με την έναρξη των εμπορικών παραδόσεων, η Ελλάδα διαφοροποιεί περαιτέρω το μείγμα προμήθειάς της εισάγοντας σε αυτό ένα αέριο με ανταγωνιστική τιμή, με κυριότερους ωφελημένους τους τελικούς καταναλωτές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κ. Ξιφαράς, σημείωσε:

«Η έναρξη της τροφοδοσίας από τον αγωγό ΤΑΡ αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΠΑ. Είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών επτά και πλέον χρόνων της εταιρείας μας για να φτάσει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ελλάδα, προσφέροντας μια νέα μεγάλη πηγή εφοδιασμού, σε ιδιαίτερα μάλιστα, ανταγωνιστικές τιμές. Με το νέο αέριο από τον ΤΑΡ, η ΔΕΠΑ θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εμπορική της θέση στην ελληνική αγορά και θα επιταχύνει το άνοιγμά της στις αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Ήδη έχουμε επεξεργαστεί τα εξειδικευμένα πακέτα που θα προσφέρουμε στους πελάτες μας.

Επιπλέον, το αέριο αυτό θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά φέρνοντας περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών, με βασικούς ωφελημένους τους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή τις βιομηχανίες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.»

Εξανεμίζεται το αποθεματικό 3 δισ.

Τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τη στήριξη της οικονομίας θα χρειαστούν νέες ενέσεις ρευστότητας, αφού 2,2 δισ. θα απορροφήσουν ο 5ος και 6ος γύρος επιστρεπτέας ενώ τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και στο κούρεμα των ενοικίων.

Ισχυρές πιέσεις με το «καλημέρα» δέχεται το έκτακτο αποθεματικό του προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί τα μέτρα στήριξης στην οικονομία, αφού από τον ίδιο λογαριασμό θα βγουν και τα λεφτά για τους επόμενους δύο κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής (5 και 6), που θα φτάσουν συνολικά τα 2,2 δισ. ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 3 δισ. ευρώ αποθεματικό δαπανών για το σύνολο του έτους, το ενδεχόμενο αξιώσεων για πρόσθετα κονδύλια είναι πολύ ισχυρό όσο η καραντίνα στην οικονομία θα συνεχίζεται.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή νέων ενέσεων ρευστότητας στην αγορά, η οποία κατάφερε να πάρει κάποιες μικρές ανάσες με το σύστημα του click away για να έρθει μετά τις γιορτές να προσγειωθεί στη σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας. Το εναρκτήριο λάκτισμα των μέτρων θα δώσει η υπουργική απόφαση για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα είναι στοχευμένη και θα «δωρίζει» στους δικαιούχους το 50% των κρατικών δανείων.

Τα κρατικά δάνεια

Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες ώστε την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα «My Business Support» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Η διαδικασία χορήγησης των κρατικών δανείων δεν θα είναι αυτόματη, όπως στον 4ο κύκλο όπου λίγα 24ωρα μετά την υποβολή της αίτησης πιστώνονταν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τα χρήματα της επιστρεπτέας. Στην 5η επιστρεπτέα οι ενδιαφερόμενοι πρώτα θα υποβάλουν την αίτηση και μετά θα καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα δοθεί.

Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης που φέρνει αντίστοιχη αιμορραγία εσόδων στο αποθεματικό των δαπανών, εφόσον υπάρξει ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της καραντίνας, προβλέπει ακόμη: συνέχιση της καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού από το κράτος, μείωση ενοικίου, παράταση του μηχανισμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και ενεργοποίηση όλων των εργαλείων για την παροχή φτηνής ρευστότητας στην αγορά με μοχλό τα ευρωπαϊκά εγγυοδοτικά ταμεία.

Μόνο τα μέτρα των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, όπου για τον μήνα Ιανουάριο δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής μισθώματος από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, φτάνουν για να ανεβάσουν τον λογαριασμό του Δημοσίου κατά 400 εκατ. ευρώ.

Το κόστος για τον προϋπολογισμό αυξάνεται και από το γεγονός ότι στο πακέτο των αποζημιώσεων για τα ενοίκια εντάσσονται και οι εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα. Πρόκειται για περίπου 1.400 νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν υποχρεωτικά «κουρεμένα» ενοίκια και θα αποζημιωθούν από το κράτος, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο στήριξης. Για τον Ιανουάριο που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος. Δηλαδή για ενοίκιο 3.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 1.800 ευρώ.