Χάος στα σύνορα Αφγανιστάν, Πακιστάν μετά τον φόβο για χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Αρμενία: Η Βουλή μετατράπηκε σε… ρινγκ με άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών

Χάος στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν μετά τον φόβο για χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Κατά χιλιάδες φτάνουν από το Αφγανιστάν στα σύνορα του Πακιστάν αναζητώντας διέξοδο από τη χώρα λόγω των Ταλιμπάν

Στα σύνορα με το Πακιστάν φαίνεται ότι εκτυλίσσεται το νέο επεισόδιο του δράματος των χιλιάδων Αφγανών που αναζητούν τρόπο φυγής από το Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, την εκπνοή του τελεσίγραφου της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη χώρα και τις πληροφορίες για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα από το Ισλαμικό Κράτος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από το κανάλι ΕΗΑ φαίνονται χιλιάδες Αφγανοί να συνωστίζονται, να σπρόχνωνται και σχεδόν να ποδοπατούνται καθώς επιχειρούν να περάσουν από το συνοριακό πέρασμα Spin Boldak στα σύνορα με το Πακιστάν.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι πληροφορίες για ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που υπόσχονται απόδραση από τους Ταλιμπάν στους εγκλωβισμένους και απελπισμένους Βρετανούς, Αμερικανούς και Αφγανούς έναντι αντιτίμου 7.500 δολαρίων. Οι εταιρίες αυτές φέρεται να υπόσχονται ασφαλή δίοδο προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ και «ελευθέρας» από τα μπλόκα των Ταλιμπάν. Βρετανικές πηγές ασφαλείας προειδοποιούν, ωστόσο, ότι τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση των Ταλιμπάν.

Ο φόβος για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Εντωμεταξύ διπλωμάτες τονίζουν ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αψήφιστα οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την ώρα που στην περιοχή βρίσκεται ένα «απίστευτα μεγάλο πλήθος».

Σύμφωνα με διπλωμάτη χώρας μέλους του NATO που βρίσκεται στην Καμπούλ και μίλησε στο Reuters, στελέχη των Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί σε δυτικούς απεσταλμένους ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Οι δυτικές δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν στη θέση να επιτεθούν σε οποιονδήποτε ή να αμυνθούν έναντι οποιουδήποτε στο Αφγανιστάν», τόνισε ο διπλωμάτης. «Η εντολή μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα τελειώσει την 31η Αυγούστου», πρόσθεσε.

Ανησυχούν και οι Ταλιμπάν

Στέλεχος των Ταλιμπάν που μίλησε, επίσης, στο Reuters, είπε ότι φρουροί συνεχίζουν να προστατεύουν τους αμάχους έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ προσθέτοντας πως οι δυτικές δυνάμεις υποχρεούνται να τηρήσουν την προθεσμία για την αποπεράτωση των επιχειρήσεων εκκένωσης, που εκπνέει στα τέλη του μήνα.

«Οι φρουροί μας ρισκάρουν επίσης τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είναι και αυτοί αντιμέτωποι με την απειλή (να διαπραχθεί επίθεση) από το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε το στέλεχος των Ταλιμπάν.

Πλήθος ανθρώπων εξακολουθεί να βρίσκεται στις πύλες του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας προς τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή λόγω της απειλής για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

 

Αρμενία: Η Βουλή μετατράπηκε σε… ρινγκ με άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτώνΑρμενία: Η Βουλή μετατράπηκε σε... ρινγκ με άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών

Αρμενία: Η Βουλή μετατράπηκε σε… ρινγκ με άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών

Σε ρινγκ μετατράπηκε η Βουλή της Αρμενίας με τους βουλευτές να πιάνονται στα χέρια και να εκτοξεύουν… μπουκάλια ο ένας στον άλλον.

Σκηνές που παραπέμπουν σε αγώνα UFC και όχι σε κοινοβούλιο πολιτισμένης χώρας εκτυλίχθηκαν στην Αρμενία την Τετάρτη 25 Αυγούστου, με βουλευτές να πιάνονται στα χέρια.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS, οι σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν όταν ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε ορισμένους παλαιότερους υπουργούς Άμυνας της χώρας «προδότες».

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Hayk Sargsyan, δέχθηκε επίθεση όταν κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τους πρώην υπουργούς Άμυνας ότι πρόδωσαν τη χώρα «επειδή δωροδοκήθηκαν ή έκαναν προσωπικές χάρες για να απαλλάξουν άτομα από τα στρατιωτικά καθήκοντα», ανέφεραν τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

Στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του ίντερνετ, διακρίνεται ο βουλευτής να αποφεύγει μαεστρικά ένα μπουκάλι από το βήμα της Βουλής, και να… απαντάει άμεσα, με τους αξιωματικούς Ασφαλείας να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και τη συνεδρίαση -όπως είναι φυσικό- να διακόπτεται.

Κυριάκος Κορωναίος Κυριάκος Κορωναίος