Χάνεται η μάχη στην Αττική – Σε κρίσιμο σημείο οι εντατικές

Κορωνοϊός: Απολύμανση Στην Αθήνα | Star.gr

Αγωνία για τα μέτρα που δεν αποδίδουν

Η μάχη αποδεικνύεται, εξαιρετικά δύσκολη στην Αττική, όπου η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων έχει σημάνει συναγερμό παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Έτσι στη σημερινή κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους λοιμωξιολόγους, θα αξιολογηθεί ένα νέο πακέτο μέτρων.

Στο τραπέζι επανέρχονται πολλές προτάσεις, όχι όμως και το ενδεχόμενο δεύτερου γενικού lockdown.

Η δέσμη μέτρων σχετικά με την μάχη της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών στην περιφέρεια θα ανακοινωθεί εκτός απροόπτου σήμερα το απόγευμα, μετά την σύσκεψη υπουργών και ειδικών.

Παράλληλα η θωράκιση και αφορά και το σύστημα υγείας με την δημιουργία νέων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο στόχος είναι, μάλιστα, να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός μέσα στην επόμενη εβδομάδα ακόμη πενήντα νέες κλίνες – κάτι που επιβεβαιώνει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η επιμονή στο πλάνο τήρησης των υφιστάμενων μέτρων με την «διαρκή» ενημέρωση των πολιτών και δη των ευπαθών ομάδων.

«Δεν είναι κατάλληλα στην παρούσα φάση τα άλματα αλλά τα καλά συντονισμένα βήματα», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος υπενθυμίζοντας καταρχάς την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «διαγραφεί» από τα εναλλακτικά σενάρια του φθινοπώρου το έσχατο, δηλαδή ένα νέο lock down.

«Μάσκες παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους»; Πρόκειται για ένα μέτρο που είναι πάντα στο τραπέζι, ειδικά για την Αττική που σημειώνει σταθεροποιημένο αλλά υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Εάν και εφόσον ανακοινωθούν μέτρα για την Αττική αυτά θα ισχύσουν πιθανότατα από την προσεχή Δευτέρα.

 

Σε κρίσιμο σημείο οι εντατικές

Διασωλήνωση σε  Μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο "ΣΩΤΗΡΙΑ".

Αυξάνονται σταθερά οι νοσηλείες δύσκολων περιστατικών με κορονοϊό. Στους 92 ανέρχονται τα άτομα που νοσηλεύονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Περισσότερα από 700 άτομα νοσηλεύονται λόγω κορονοϊου στα νοσοκομεία της χώρας, με τα 92 εξ αυτών να χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο αριθμός δεν θεωρείται μεγάλος, την ίδια στιγμή δείχνει αυξητική τάση. Αν αυτή η τάση διατηρηθεί, τότε θα δημιουργηθεί έντονο ζήτημα στην δυνατότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ανταπεξέλθει και θα πρέπει να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στην ανάγκη για νέες κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με την κα Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, αν υπάρχει “σπάσει” το όριο των 100 νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και κινείται προς τις 150, τότε θα υπάρξει ιδιαίτερα μεγάλο ζήτημα στο ΕΣΥ.

Χθες ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ότι ι διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω κορονοϊού είναι 91. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός αν σκεφτεί κανείς ότι στην κορύφωση της επιδημίας στη χώρα, εν μέσω καραντίνας, είχαμε φτάσει σε ανώτερο σημείο τις 93 διασωληνώσεις. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ τείνουν να ξεπεράσουν τις 100. Αν αυτό συμβεί τότε το ΕΣΥ θα σημάνει συναγερμό, καθώς τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά ξεπερνούν τα 400.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότi ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού έφτασε τα 436, αριθμός που δείχνει πως το κύμα του κορονοϊού παραμένει σε σταθερό αλλά σε υψηλό επίπεδο, όπως ακριβώς το είχε επισημάνει από την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

Το πλέον όμως ανησυχητικό στοιχείο της επιδημίας είναι η πορεία της στην Αττική, με τα νέα κρούσματα για δεύτερο μήνα να κινούνται στα περίπου 200 – σήμερα καταγράφηκαν 219 νέα περιστατικά. Πρόκειται για στοιχεία που φέρνουν όλο και πιο κοντά το μέτρο της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Με ένα στα δύο κρούσματα κορονοϊού να εντοπίζονται στην Αττική, τρεις περιοχές της Δυτικής Αττικής συμπληρώνουν την πεντάδα με τις περιοχές του λεκανοπεδίου που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, από σύνολο των πλέον από 2.900 νέων κρουσμάτων, στην Αττική βρέθηκαν περί τα 1.500.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Πειραιά, όπου εντοπίζονται σταθερά τα περισσότερα κρούσματα, το top5 των “κόκκινων” περιοχών συμπληρώνουν ο Δήμος Ιλίου, ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Περιστερίου.

Όσον αφορά στις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας παραπέμπει στην περίοδο. της καραντίνας. Τις πρώτες ημέρες του περασμένου Απριλίου αναφέρονταν 5 με 9 θάνατοι την ημέρα, όπως συμβαίνει και στην παρούσα περίοδο. Ο αριθμός αυτός όπως επίσημα τονίζεται από την επιστημονική κοινότητα αποτελεί σοβαρή παράμετρο για την αυστηροποίηση των μέτρων.